Se tot vorbește despre un plan al Ungariei, în anul în care se împlinesc 100 de ani de la Trianon. Ungaria ne arată acum un centenar adevărat. Un asemenea centenar ar fi trebuit să facă și România, în 2018. Însă centenarul nostru a fost unul tipic românesc. Unul cu mici și bere.
Ungaria ne arată acum faptul că are un scop și face tot posibilul să și-l atingă. Precizare: nu se pune problema de modificare a granițelor. Acest lucru nu se va realiza. Vorbim doar de o influență politică și economică mai mare a Ungariei în regiune. Mai ales în zonele – cum ar fi Transilvania – unde locuiesc cetățeni maghiari.
Ungaria, indiferent de guvernare, are un scop foarte clar și îl duce la îndeplinire. Politica externă a Ungariei este una pragmatică. Ceea ce nu pot spune, din păcate, despre politica externă a României. Singura problemă a politicii externe maghiare este aceea că este realizată în defavoarea României.
Politica externă a României s-a schimbat în funcție de cine se afla la guvernare. Chiar și în cazul relației cu Republica Moldova, unde teoretic ar fi trebuit să ne pricepem, s-a dovedit că am dat greș de foarte multe ori. România este vinovată, într-o oarecare măsură, de ceea ce se întâmplă acum la Chișinău. Politica noastră externă, până acum câteva luni, a fost una bazată pe sentimentalism. Guvernanții de la Chișinău veneau la București ca să ceară bani, cu texte patriotice lacrimogene. Că doar nu degeaba se spune că mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește nimic. Aceste lucruri nu apăreau în presa de la Chișinău. Guvernanții de la București au pompat bani grei pe baza acestor povești. Rezultatul se vede.
România ar trebui să fie prezentă în Republica Moldova în primul rând pe piața economică. Investiții românești în Republica Moldova. Câte companii sunt acolo? Eu, unul, nu am auzit de așa ceva. Știu însă cazul unei mari companii românești care a vrut să investească la Chișinău. A fost refuzată. În locul său a intrat una rusească. Asta, în timp ce guvernanții de la Chișinău cereau bani României.
România ar trebui să facă în Republica Moldova exact ceea ce face Ungaria în Transilvania. Investiții, investiții, investiții.
Nici măcar pe piața mediatică nu suntem atât de prezenți, față de cât ar trebui. Avem doar TVR Moldova și Radio Chișinău. Deși statul moldovean e obligat prin acordul semnat undeva prin 2014, nici până în ziua de azi postul public Moldova 1 nu se recepționează pe cablu în România.
Iar ca să fie totul clar, Ungaria este foarte activă în Republica Moldova. În acest sector, când spunem Ungaria, noi trebuie să înțelegem că vorbim despre Rusia. Ungaria este doar interfața. Pentru că în spatele firmelor ungurești care sunt prezente în Republica Moldova se află diferiți cetățeni ruși.
Tocmai acum, când în România a apărut acest plan, la Chișinău se află ministrul de Externe maghiar. Pentru mine este clar faptul că asistăm la un plan concentrat de lovituri împotriva României.
Paul Szasz Sebeș
(Opiniile exprimate îmi aparțin și nu implică redacția publicației)
Foarte bine că-i ajută !!!..de ce n-am avut norocul să avem și noi ăștia din țară pe cineva să ne ajute!!!… guvernul României ajută mafia transpartinica, asta a făcut de 30 de ani și va face la fel și de acum încolo..bine că terorizează propriul popor,îl stigmatizează,îl înfometează,îl distruge psihic..de ce nu ajută Orban al nostru românii din Serbia, Ucraina, Moldova..??.cine îl oprește??..păi asta nu-și ajută propriul popor…! decât cu ordonanțe, bătăi, amenzi, frică, spaima, foame, mizerie, incultură… așa că dragi români gândiți vă bine și analizați la rece , cine-i Omul bun sau omul rău…
Mai cara-te dracului de pe situl asta cu aberatiile pe care le scrii, daca te mai vad cu asemenea prostii iti dau raport!