Propulsia electrică este deja o realitate care se va extinde considerabil. Alături de aceasta, există alte tehnologii care, pe termen scurt, vor începe să transforme radical industria auto astfel încât, în următorii cinci ani, automobilul se va schimba mai mult decât în ultima jumătate de secol.
De la crearea mașinii, la sfârșitul secolului al XIX-lea, timp de aproape 100 de ani, progresul tehnic s-a concentrat pe îmbunătățirea mecanică a tuturor elementelor sale, împreună cu cea a metodelor de fabricație.
Utilizarea componentelor electronice, implementată la scară industrială la sfârșitul anilor ’70, pe de o parte a permis autoturismelor să aibă funcții și dispozitive imposibile până la acel moment; pe de altă parte, a permis dezvoltarea de noi sisteme din ce în ce mai rapid.
În prezent, suntem în plină A Treia Revoluție din industria auto, arată o analiză a publicaţiei El Mundo. Produse precum noile vehicule electrice sunt deja rezultate palpabile și, într-un timp scurt, vom vedea multe alte dezvoltări produse de tehnologiile electrice.
Propulsie electrică
Mașina electrică este o realitate. În prezent ea este capabilă să răspundă preferințelor și nevoilor majorității automobilistilor. Oferta de modele se va multiplica în următorii ani și vor apărea chiar noi tehnologii. De exemplu, în cadrul grupului Volkswagen se lucrează la un SUV cu un motor electric având un motor independent pentru fiecare roată, ceea ce va oferi o marjă extrem de largă pentru a controla dinamica vehiculului.
Circulația autonomă
Un exemplu al următorului salt tehnologic este acordul la care a ajuns grupul Volkswagen cu Qatar Investment Authority pentru a pune în aplicare, în 2022, o flotă de vehicule autonome de nivelul 4. E vorba de un lot de 35 de vehicule de pasageri, similare prototipului I.D. Buzz, care vor circula prin zone specifice din Doha, capitala statului din Golful Persic, pentru transportul în comun. Se așteaptă ca testele cu circuit închis să fie finalizate pe tot parcursul anului 2020, pentru a începe efectuarea transportului în condiții reale în 2021 și, în final, pentru a implementa serviciul pe tot parcursul anului 2022.
Realitatea virtuală și realitatea augmentată
Realitatea virtuală este deja folosită ca parte a procesului de dezvoltare a autovehiculului. În curând, poate fi aplicată pentru funcții noi, cum ar fi să permită unui client să vadă configurația mașinii sale la un dealer sau să pună o imagine a modelului pe care îl caută în cadrul unui spaţiu real (de exemplu, garajul casei sale). Următorul pas va fi aplicarea realităţii virtuale în locul şoferului, așa cum a fost anticipat de prototipul I.D. VIZZION. Împreună cu realitatea virtuală, atât în dezvoltare, cât și în producție, realitatea augmentată va fi folosită în scurt timp în modele care proiectează grafică și date pe o imagine reală, așa cum putem vedea în Head-up-display care încorporează noul ID.3.
Rețele de date de mare viteză
Volumul de date pe care îl emite și primește mașina este în creștere și, pentru a profita de toate posibilitățile de conectare la „cloud”, este necesară o rețea de capacitate mai mare. Volkswagen intenționează deja să instaleze rețele 5G în unele fabrici, pentru a crește productivitatea. Pe de altă parte, este planificată implementarea rețelelor 5G cu o capacitate de 20 Gb/s în locuri publice. Aceste rețele de mare viteză vor face posibile transmisii de date terabyte între vehicule (C2C) și infrastructură (C2X).
Comunicare C2C și C2X
Pentru aproape întreaga istorie a mașinii, șoferul nu a folosit pentru a conduce decât simțurile sale. Nu cu mult timp în urmă, mașinile au început să fie echipate cu senzori, precum ultrasunete, radar, camere foto și lasere. Acum a început epoca în care mașinile vor „vedea” mult mai mult decât permite vederea obişnuită umană. Aceasta este comunicarea mașinii cu alte mașini („mașină cu mașină” sau „C2C”) sau a mașinii cu infrastructura („car to X” sau „C2X”). Există deja modele precum noul Golf care schimbă informații relevante pentru trafic cu alte vehicule și cu infrastructura de trafic pe o rază de până la 800 de metri.
Viitorul automobilului se anunţă plin de surprize
Dar se poate merge şi mai departe cu revoluţia auto, mai ales când vor fi implementate rețelele de date mai rapide. De exemplu, o mașină va putea primi imagini ale camerei video de la altă maşină care circulă în față și, astfel, șoferul va putea vedea dacă este posibilă o depășire.
Se vor putea utiliza, de asemenea, imaginile camerelor de trafic din infrastructura rutieră și chiar va putea exista o clădire de parcare automatizată ce va prelua controlul mașinii, odată ce pasagerii au părăsit-o, pentru a o parca și a o readuce la nevoie. Viitorul automobilului de anunţă captivant.
Rasnite fara viitor. In oraș sunt ok. Afara, transporturi grele, distante lungi, =0. Fara subventii enorme nu le cumpara.nimeni. Si nu sunt ecologice. Nu polueaza local. Polueaza prin materialele folosite, energia produsa si reciclarea bateriilor. Garbage.