Noi date furnizate de Comisia ucraineană, formată din 45 de experți, care investighează prăbușirea aeronavei Boeing 737-800 cu 167 de pasageri la bord (toți decedați, la fel ca și cei 9 membri ai echipajului), relevă în mod clar prezența fragmentelor de rachetă Tor în partea superioară a habitaclului.
Găurile produse de acest sistem de apărare antiaeriană de proveniență rusească au fost fotografiate, analizate la milimetru și îndosariate. Ulterior, ele vor fi comparate în amănunțime cu cele de pe avionul malayezian doborât de ruși în anul 2014, deasupra Ucrainei (zona Donbass, ocupată militar de Moscova).
„Experții comisiei ucrainene prezenți la Teheran au lucrat zi și noapte, sub lumina farurilor, au sortat fragmentele avionului care au fost aduse din sit. Toți membrii comisiei, fără excepție, lucrează în mod dezinteresat pentru a determina cauzele prăbușirii aeronavei cât mai curând posibil”, titrează site-ul censor.net.ua.
„N-a fost nicio explozie sau foc în motoare, nici în zona aripilor. A lipsit partea inferioară a habitaclului”
Ce a constatat Comisia ucraineană după primele zile: „Cert este că nu au existat daune pentru majoritatea părților aeronavei. Nu a fost nicio explozie sau foc în motoare și nici în aripi. Este posibil ca avionul să fi căzut aproape intact. Spre deosebire de rămășițele din Boeing MN-17 (avionul malayezian doborât de ruși în 2014 – n. red.), aici nu au existat semne vizibile de prezență a unor elementele de luptă pe fuselaj și sau aripi. După ce am pus laolaltă toate fragmentele avionului pe care le-am avut la dispoziție, a devenit evident că lipsea partea inferioară a habitaclului”.
Conform DEX: habitaclu = locaș special al busolei pe o navă.
După 22 de ore, o descoperire capitală
În mormanul de fiare, adunate de pe o rază de câteva sute de metri, au fost identificate fragmente din partea superioară a cabinei. Trecuseră 22 de ore de când experții ucraineni lucrau non-stop la acest caz tragic. Cel mai tragic din istoria aviatică a Ucrainei.
„Pe un fragment din cabina de pilotaj, am găsit găuri în elementele dăunătoare ale focosului rachetei, care au străpuns armura. Pentru noi a fost un moment de cotitură”, au spus experții, citați de site-ul censor.net.ua.
Primele concluzii
1. Prima rachetă antiaeriană Tor a lovit căptușeala din partea inferioară a fuselajului, direct sub cabina de pilotaj.
2. O lovitură directă – și cabina s-a defectat din interior. S-a oprit instantaneu transponderul aeronavei, care oferea semnale despre zbor. Contactul turnului de control cu aeronava s-a pierdut imediat.
3. Este posibil ca și a doua rachetă să fi lovit fuselajul inferior.
Un articol scris foarte prost de un ziarist facut la apelul bocancilor sau care si-a cumparat diploma. Ziaristul lui peste nu cunoaste sensul cuvintelor la fel ca Veorika.
Rusine Grigore ca apelezi la asemenea colaboratori.