În România se desfășoară o confruntare între reprezentanții diplomației SUA și cei ai Chinei. Miza sunt cele peste 5 miliarde de euro cât ar aduce în economie implementarea rețelelor de telecomunicație 5G care măresc semnificativ viteza de transmisie a datelor pe rețelele de internet.
SUA se opune participării la licitațiile pentru licențe de frecvență 5G pentru compania chineză Huawei, acuzată că oferă date și informații despre utilizatori guvernului comunist.
”Ambasadorul SUA a ponegrit tehnologia chineză 5G fără temei şi ne opunem ferm acestui lucru. De mult timp SUA şi-a dat toată osteneala să exagereze problemele de securitate ale tehnologiei chineze 5G, dar până în prezent, SUA n-a putut furniza nici o dovadă despre acest aşa-numit «risc de securitate». Abuzul puterii de stat şi oprimarea întreprinderilor din alte ţări prin intermediul mijloacelor politice sunt ruşinoase şi nu se potrivesc cu statutul de mare putere al SUA”, a transmis Ambasada Chinei la Bucureşti, marţi, printr-un comunicat de presă, citat de News.ro.
Nu există o ușă din dos pentru datele de pe Huawei
Sursa citată precizează că, după ani de revizuire, guvernul britanic, Oficiul Federal de Securitate IT (BSI) din Germania şi Comisia Europeană ”nu au depistat nicio «uşă din dos» evidentă în compania Huawei”.
”Pe când, lacune de securitate au fost depistate în mai multe companii tehnologice americane, fiind dezvăluite multe cazuri de «uşă din dos». Huawei şi-a exprimat disponibilitatea de a semna un acord fără <uşă din dos> şi de a fi supus testelor şi supravegherilor terţe. SUA poate să-şi asume acelaşi angajament? Huawei a investit şi a operat în România de mulţi ani şi nu a provocat niciodată pericole pentru securitatea cibernetică. Huawei a participat activ la construcţia reţelei de comunicaţii a României, a creat mii de locuri de muncă şi a adus contribuţii importante la veniturile fiscale, dezvoltarea economiei digitale şi a progresului social din România. Cooperarea pragmatică dintre China şi România a adus cele două părţi într-o comunitate strânsă de interese”, a mai transmis Ambasada Chinei.
Potrivit comunicatului, Guvernul Chinei încurajează întotdeauna întreprinderile chineze să desfăşoare cooperarea economică şi comercială în diferite domenii, inclusiv telecomunicaţii şi energie, pe baza respectării normelor internaţionale şi a legilor ţării respective.
Discuții pe 5G cu comuniștii chinezi
Ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman a participat, vineri, la Timişoara, la ceremonia de dezvelire a plăcii din bronz pe care preşedintele Statelor Unite ale Americii Donald Trump o dăruieşte oraşului în semn de omagiu adus eroilor care s-au jertfit pentru libertate, la 30 de ani de la Revoluţie.
„E fantastic. România a făcut lucruri pe care nu puteam să mi le imaginez. Din păcate,sunt multe alte lucruri de făcut. Sunt o mulţime de influenţe maligne din păcate, care vin de la vecinii din nord, din păcate sunt influenţe de la chinezii comunişti. Şi acum, la 30 de ani de când au căzut comuniştii, este straniu să avem discuţii pe chestiuni ca 5G cu chinezii comunişti. Îmi pare rău că se întâmplă aşa ceva. Trebuie să mergem înainte şi trebuie tot timpul să ţinem minte cum s-a câştigat. Se fac paşi importanţi în fiecare zi. Am avut săptămâna asta discuţii cu preşedintele Iohannis, cu primul ministru Orban şi au idei să meargă înainte şi să facă multe avansuri împotriva corupţiei pentru ca România să poată să avanseze pe toate fronturile, economic, militar, industrial. E singurul fel de a merge înainte. Am urmărit cu multă atenţie şi ce îmi aduc aminte cel mai mult e că lucrurile acestea au început în Germania şi în alte ţări şi nu pot spune ce bucuros am fost când am văzut că începe şi în România. România a fost ultima şi, din păcate, România nu este complet eliberată. Sper că ce a început acum 30 de ani să se completeze în viitorul apropiat”, a precizat Zuckerman.
Guvernul României se pregătește de organizarea licitațiilor, dar reprezentanții acestuia nu sunt prea încântați să ofere licențe companiei chineze Huawei cu toate garanțiile oferite de oficialii acestei țări.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* De Crăciun, judecătorii români au salvat viața unui om: „Erdogan m-ar fi torturat!”
* Minciunile lui Carmen Dan, demontate una câte una. 4 argumente care-i năruie apărarea
* VIDEO. Putin nu lasă Crimeea din gheare! E tot mai departe de Ucraina și tot mai aproape de Rusia
Ambasadorul SUA Zuckerman,nu „ambasador SUA”,stimata redactie, ca este vorba de ambasadorul SUA din Romania,nu un ambasador oarecare al SUA,de niciunde si de nicaieri! Putin respect! Si da,are mare dreptate,NU SE DISCUTA LUCRURI STRATEGICE CU PARTIDUL COMUNIST CHINEZ,CARE DORESTE TEHNOLOGIE SI COPIAZA FURAND LA GREU PRIN SPIONI IN INTREGUL OCCIDENT SI PLANTATI IN TARI „PRIETENE”,CA ROMANIA,CU SPRIJINUL PESEDISTILOR TRADATORI DE TARA!