Noul ministru de Finanţe a venit azi la ANAF cu un plan de schimbare radicală a opticii funcţionarilor fiscali faţă de simplul cetăţean plătitor de taxe şi impozite. Dintotdeauna, ANAF a fost un instrument de „muls” bani, prin care statul a creat o atitudine agresivă în raport cu contribuabilii persoane fizice sau firme private.
Astăzi însă, Florin Cîţu a transmis un mesaj clar, în vizita sa la sediul ANAF: gata cu presiunile, gata cu atacul asupra celor care cotizează din munca lor la buget, gata cu celebrele „planuri de amenzi”!
În 2018, Florin Cîţu a publicat pe pagina sa de Facebook dezvăluiri despre cum au fost asmuţiţi angajaţii ANAF, de echipa Dragnea-Vâlcov, împotriva contribuabililor. Era vorba despre un extras de cont, care arăta că lucrătorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au avut în 2017 ţintă suplimentară de amenzi pentru persoane fizice si juridice!
Documentul publicat de Florin Cîţu venea în contextul în care existenţa ţintelor suplimentare de amenzi a fost negată atât de Fisc, cât şi de liderul PSD de atunci, Liviu Dragnea. „De ce pune ANAF obiective suplimentare pentru fiecare inspector? Pentru ca aşa a ordonat Dragnea să facă rost de banii de care este nevoie urgentă pentru a acoperi gaura imensă de la buget”, susţinea senatorul PNL, care explica astfel „vizita” lui Ionuţ Mişa, fostul şef al Fiscului, în biroul lui Dragnea de la Camera Deputaţilor.
Astăzi, ministrul de Finanţe a anunţat la ANAF că va propune o schimbare de paradigmă în felul în care va acţiona instituţia pentru a colecta bani la buget fără să fie agresivă, ci să se comporte ca un partener al contribuabililor.
„Trebuie să respectăm contribuabilul, să îl privim ca pe un partener, nu ca pe un duşman. În următoarele zile, voi prezenta o structură diferită la ANAF. Va fi o structură de risc diferită, care nu va fi populată de inspectori, ci de specialiști”, a spus Florin Cîțu, la sediu ANAF.
Adio, epoca tip blonda lui Vâlcov!
PSD a decridibilizat masiv imaginea instituţiei, nu doar prin acţiunile agresive şi planuri de amenzi, ci şi prin propulsarea la vârful ANAF a unor personaje fără experienţă în domeniu, dar foarte apropiate de foştii capi ai PSD, a se citi Darius Vâlcov sau Liviu Dragnea.
Vâlcov este cel care a adus-o în fruntea Fiscului pe celebra Mihaela Triculescu, pe care oamenii cu vechime în sistem au contestat-o dur.
„Este strigător la cer ce se întâmplă! Să pui tu la conducerea ANAF pe una care în viața ei nu a condus pe nimeni, să te joci cu un astfel de sistem… Nu o recomandă nimic, este un contraexemplu pentru toți tinerii de azi care își iau cariera în serios, treaptă cu treaptă! Astăzi, poţi ajunge într-o astfel de poziţie-cheie fără orice fel de competentă, doar pe prietenii, fie cu Vâlcov, fie cu Teodorovici! Ce le arătăm oamenilor? Că se poate fără să fii demonstrat vreodată vreo competentă, că poți fii în fruntea oricărei instituții?! E trist! Niciodată nivelul nu a fost atât de jos! Toată conducerea ANAF e una formată absolut din amatori foarte prost pregătiți profesional!”, a comentat un director din ANAF numirea „blondei lui Vâlcov” ca şefă a Fiscului românesc.
Cum aducem bani la buget?
România are cea mai mare evaziune şi cel mai mic grad de colectare al TVA din Uniunea Europeană, iar nivelul de 19% este unul rezonabil, a declarat miercuri premierul Ludovic Orban, justificând astfel faptul că Guvernul nu este de acord cu reducerea TVA.
„Suntem ţara care avem cea mai mare evaziune pe TVA. Avem cel mai mic grad de colectare de TVA de la nivelul UE. Eu cred că TVA-ul de 19% este un TVA rezonabil, un TVA care poate asigura suportul alimentării bugetului de stat cu resurse suficiente. Evident că trebuie îmbunătăţită colectarea TVA, dar pentru îmbunătăţirea colectării TVA-ului şi ANAF-ul trebuie să înţeleagă că trebuie să schimbe obiceiurile. Trebuie informatizat ANAF-ul”, a precizat Ludovic Orban.
Premierul a adăugat că, deşi a existat un program al Băncii Mondiale de informatizare a ANAF, acesta nu a mai fost pus în practică. „Este suficient că acest Guvern s-a angajat că nu creşte taxele şi impozitele, ţinând cont de dezechilibrele care au fost create de politica bugetară şi fiscală practicată de guvernele anterioare. Am vorbit cu mediul de afaceri. Foarte puţini oameni de afaceri sunt cei care spun că vor să mai existe reduceri. Singura cerere este legată de impozitarea muncii, de suma contribuţiilor care trebuie plătită”, a spus Ludovic Orban.
Ma bucur mult ca omul acesta a ajuns ministrul finantelor,are o atitudine occidentala fata de raportul stat-contribuabil.Bravo,dle Catu,ma bucur ca avem oameni de valoare si cu viziune in guvern,nu papitoi cu state de plata la Moskova ca pana acum!
La ANAF trebuie ca SRI să facă un program informatic prin care taxele din deconturile fiscale să fie luate direct din contul de Trezorerie al firmelor. Contul de Trezorerie al firmei să fie unicul cont al fiecărei firme. Sunt de acord ca, capitalul social să fie pus în cont la băncile comerciale, cu o dobândă de 1%. Nu sunt de acord nici cu rambursarea de TVA, nici în România și nici în Europa sau Africa.
Mulțumesc.
Sper sa se schimbe ceva, angajații Anaf sunt foarte aroganți și fără empatie. Din greșeala altei persoane, mi-au făcut mie proprire pe cont, si mi-au vorbit de parca le-am cerut bani din buzunarul lor!
Cetățenii cărora anaful le a pus în cârcă tva și cass retroactiv 2011-2017 abuziv ce masuri se vor lua… S au instituit popriri și sechestre asiguratorii pana ce se termina procesele intentate către anaf…. Luati masuri urgent și poate intrati în acești inspectori fiscali care nu au habar… Evaluează cum și ce vor ei…. Spun ca au drepturi și fac ce cred ei dacă nu suntem de acord putem merge în instanta ne sugerează… Dacă ai funcție publica sau ești cu partidul ești trecut cu vederea
La Tm desi la 1 martie 2019 am scos un CF in care nu aveam nici o datorie,probabil pt.implicare pe FB antipsd,m-am trezit in mai cu imputatie pentru CASS pe anul 2013(pt.dobanzi bancare)=5,5% din 6 salarii minime….am platit pt.ca aveam nevoie de CF pt programul „fotovoltaice”,desi trecuse si perioada de prescriere de 5 ani