Săptămâna a început prost pentru PSD! Trei parlamentari ai săi sunt suspectați că au organizat o rețea care colecta șpaga de la transportatori, la vămile din vestul țării, pentru a declara greutatea mai mică a încărcăturii. Locuințele celor trei sunt percheziționate de mascați. Șeful PSD Arad, deputatul Căprar, a fost ridicat din sediul partidului și dus la audieri.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) face percheziții, luni dimineață, în mai multe locații:
- la sediul PSD Arad;
- la locuințele a trei parlamentari PSD: Dorel Căprar, Florin Tripa (deputați de Arad) și Ioan Chisăliță (senator de Caraș-Severin);
- la sediul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara (DRDP);
- la casele altor suspecți.
Ancheta îi vizează, în principal, pe cei trei parlamentari, dar și pe Cristian Ispravnic, consilier județean în Timiș, șeful DRDP Timișoara. Toți patru sunt reprezentanți ai PSD.
Potrivit unor surse din anchetă, citate de Mediafax, Ispravnic și alți directori din DRDP i-ar fi constrâns pe angajați să solicite de la șoferii de camioane mită, care era colectată mai departe de șefi. O parte din șpagă rămânea la aceștia, restul se ducea către parlamentari pentru favoruri, funcții, posturi etc.
Opinia Timișoarei confirmă că dosarul are legătură cu presupusele șpăgi date pentru măsluirea greutății camioanelor de marfă care treceau în Ungaria, miza fiind plata unor taxe mai mici de către transportatori. Ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) din Ministerul de Interne au aflat că se plăteau șpăgi între 50 și 100 de euro angajaților DRDP Timișoara. Mai mulți politicieni interveneau pentru ca anumite camioane să nu fie cântărite, iar o parte din banii strânși ar fi ajuns la PSD Arad, potrivit sursei citate.
Procurorii au ridicat de la PSD Arad mai multe documente, iar anchetatorii au părăsit sediul formaţiunii social-democrate după mai bine de trei ore de la începutul percheziţiei. În tot acest timp, mai mulţi membri PSD Arad s-au prezentat la sediu, pentru activităţile obişnuite, însă nu li s-a permis accesul în imobil.
Senatorul Chisăliță este audiat la DNA Timișoara. Înainte de întâlnirea cu procurorii, acesta a spus că nu are „absolut nicio legătură” cu obiectul dosarului.
Deputatul Căprar și consilierul județean Ispravnic au fost ridicați din sediul PSD Arad. Căprar este și președintele filialei arădene a partidului. El a fost preluat de procurorii DNA, care au plecat cu el din sediul PSD Arad, ducându-l la audieri la Timişoara, transmite Agerpres.
Deputatul Tripa a fost dus la DNA Timișoara în calitate de martor. Însoțit de avocatul său, PSD-istul a spus că nu știe despre ce este vorba. „Habar nu am de ce m-au chemat. Mi-au venit la 6 dimineața, acasă. Eram în drum spre aeroport. Am înțeles că și ceva percheziții la sediul PSD Arad. Au venit la 6 dimineața, mi-au speriat copilul, au spart ușa, la figurat”, a făcut pe neștiutorul Florin Tripa.
După audierile la DNA Timișoara, deputatul Tripa a spus: „Procurorii DNA mi-au transmis că am calitatea de suspect pentru trafic de influenţă. Ei spun că am intervenit pentru angajarea unei persoane la DRDP, dar nu am legătură cu acea persoană. O cunosc, dar nici nu ştiu pe ce funcţie a fost pusă”.
Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru Agerpres, că persoana pentru care ar fi intervenit Tripa este Mircea Lucaciu, numit la conducerea Departamentului Venituri din cadrul DRDP Timişoara.
În legătură cu prezenţa procurorilor DNA la ora 6.00 la domiciliul său, deputatul Tripa a precizat: „Nu eram acasă, eram în aeroport. M-a sunat soţia să-mi spună, iar eu m-am prezentat imediat la DNA Timişoara. Precizez că acasă la mine nu a avut loc nicio percheziţie”.
DNA precizează, printr-un comunicat:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție, săvârşite în perioada 2016-2019.
În cursul zilei de 9 decembrie 2019, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate pe raza județelor Timiș și Arad, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediul județean al unui partid politic și domiciliile unor persoane fizice”.