Ludovic Orban stă mult mai liniştit după ziua de azi. A reuşit într-un timp scurt să obţină susţinerea a trei importante forţe din vechea şi încă actuala Opoziţie: USR, PMP şi UDMR. Dacă adăugăm la ele sprijinul anunţat de ALDE, devine tot mai clar că sunt şanse tot mai mari ca, exact de azi într-o săptămână, România să aibă un nou guvern condus de liderul PNL.
Acordul cu UDMR
Ultima formaţiune care şi-a anunţat luni suportul pentru un cabinet liberal este UDMR. Kelemen Hunor, liderul UDMR, a semnat luni cu Ludovic Orban un acord politic pentru susţinerea noului Guvern.
Preşedintele UDMR a precizat că aşteaptă din partea miniştrilor propuşi clarificări legate de programul de guvernare.
„Astăzi am semnat acest acord care este un acord foarte simplu, un text foarte scurt şi care vorbeşte despre un an de zile până la alegerile parlamentare din 2020 şi vorbeşte despre ce ar trebui să facă acest Guvern în această perioadă, pune un accent deosebit pe chestiunile bugetare, rectificarea care trebuie făcută cât mai repede”, a declarat Kelemen Hunor, după întâlnirea cu premierul desemnat, Ludovic Orban.
Liderul UDMR a prezentat principalele prevederi ale acordului încheiat cu PNL.
„Noi propunem prin acest acord să vină Guvernul până în 15 decembrie cu un proiect de buget pentru anul 2020 în ideea de a-l vota până la sfârşitul anului, să intrăm în anul nou cu un buget aprobat, votat în Parlament, fiindcă şi autorităţile locale au nevoie de o lună de zile până când vor intra cu dezbaterea bugetului pentru fiecare autoritate. Am solicitat 6% din buget pentru Educaţie. Credem că nu putem pierde încă un an. Ştiu că nu este uşor. Ştiu că necesită un efort, dar se poate aloca 1,5 – 2% din acest procent de 6% pentru infrastructură, pentru investiţii, fiindcă în anul 2019 sunt multe şcoli care nu au infrastructură corespunzătoare pentru copii în secolul XXI. Vom insista la dezbaterea bugetului pentru a aloca această resursă de 6%, cum am făcut şi anul acesta. Sper ca de data aceasta cu şanse. Am mai cerut respectarea drepturilor acordate minorităţilor etnice prin lege şi prin acorduri internaţionale semnate şi ratificate de România. Este de bun simţ, este vorba de respect şi este vorba despre o gândire spre viitor”, a arătat preşedintele UDMR.
Acordul cu USR
Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat luni că a semnat acordul politic cu PNL, arătând că acesta prevede principiul contributivităţii în întreg sistemul de pensii plătite de stat, pentru a asigura un tratament echitabil pentru toţi.
„Am semnat împreună cu premierul desemnat acordul politic propus data trecută de către USR. În momentul de faţă suntem în line dreaptă. O să vedem audierile în comisii. Am avut astăzi discuţii cu colegii noştri la grupul parlamentar şi în principiu vom vedea care va fi prestaţia miniştrilor şi era condiţionat şi de susţinerea acordului politic, lucru care tocmai s-a întâmplat. Vom vedea care fi şi prestaţia în comisii a fiecăruia dintre miniştri, astfel încât luni să avem şedinţa de vot şi susţinem explicit şi fără niciun echivoc ideea că trebuie să scăpăm cât mai repede de guvernarea Dăncilă şi sper ca de lunea viitoare să avem un nou guvern legitim şi validat de către Parlament”, a spus Barna după întâlnirea cu preşedintele PNL, Ludovic Orban, premierul desemnat.
Barna a arătat că acordul cuprinde o reformulare referitoare la pensiile speciale, arătând că aceasta stipulează „aşezarea pe principiul contributivităţii a întregului sistem de pensii plătite de stat în acord cu deciziile CCR referitoare la pensiile militarilor şi magistraţilor şi conform proiectelor depuse anterior de cele două partide pentru a asigura un tratament echitabil pentru toţi”.
Dan Barna a fost întrebat dacă mai există obiecţii faţă de miniştri.
„Mai sunt unele puncte de vedere care au fost exprimate de colegi în spaţiul public, dar nu sunt niciunele dramatice, astfel încât, în momentul de faţă, noi o să vedem prestaţia în comisii, care este una foarte importantă, pentru că dincolo de CV-uri şi prezenţa în mediul online a diverselor informaţii despre miniştrii propuşi, calitatea prestaţiei din fiecare comisie parlamentară este una definitorie pentru acordarea votului”, a afirmat preşedintele Dan Barna, citat de Agerpres.
El a spus că premierul desemnat este optimist în legătură cu cvorumul pentru învestirea Guvernului.
„Vom face tot ce depinde de noi pentru a exista cvorum. Pentru noi este o prioritate la fel cum este şi pentru premierul desemnat – să scăpăm cât mai repede de Guvernul Dăncilă, să intrăm în logica unei guvernări validate de Parlament”, a spus Barna.
Preşedintele USR a afirmat că premierul desemnat Ludovic Orban a confirmat că după constituirea bugetului şi după alegerile prezidenţiale este necesar ca acordul pentru alegeri anticipate să revină pe masă.
Acordul cu PMP
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a anunţat luni că a semnat cu preşedintele PNL, Ludovic Orban, un protocol de colaborare politică şi de susţinere pentru învestirea noului Executiv şi s-a declarat mulţumit de acest document.
„Am avut o întâlnire politică foarte bună. Am făcut un pas important în colaborarea dintre partidele noastre. Am semnat astăzi cu domnul preşedinte Orban un protocol de colaborare politică şi de susţinere pentru instalarea Guvernului pe care îl va conduce. Suntem mulţumiţi că pe punctele mari am găsit deschidere totală din partea colegilor din PNL în ceea ce priveşte proiectele mari de infrastructură, în ceea ce priveşte eliminarea pensiilor speciale, mai puţin pensiile de serviciu pentru militari. Suntem mulţumiţi că am găsit un numitor comun în ceea ce priveşte relansarea relaţiei pe Republica Moldova. Suntem mulţumiţi că am reuşit să stabilim o serie de criterii în ceea ce priveşte acţiunea viitorului Guvern pentru a-i proteja pe cei peste 3,5 milioane de cetăţeni români care muncesc în UE. Suntem încrezători că vom reuşi împreună să creionăm priorităţi pentru ţară, că sunt legate de sănătate, că sunt legate de educaţie, că sunt legate de mari proiecte de infrastructură. În linii mari, toţi cei 18 parlamentari ai PMP vor fi prezenţi în ziua votului, vor fi prezenţi în comisiile de specialitate şi vor acorda un vot de încredere pentru Guvernul condus de premierul desemnat Ludovic Orban”, a declarat Tomac, după întâlnirea cu preşedintele PNL, Ludovic Orban.
El a indicat că în protocol este prevăzută susţinerea proiectului legislativ privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, care va fi dezbătut în Parlament.
Tomac şi-a exprimat regretul că premierul desemnat „nu a avut curajul” să creeze un minister pentru relaţia cu Republica Moldova.
„Considerăm că România trebuie să aibă o abordare diferită în relaţia cu Republica Moldova faţă de ceea ce am avut până în prezent, lucru pe care l-am discutat şi astăzi cu premierul desemnat, pentru că nu este este orice relaţie cu orice stat, vorbim de cel de-al doilea stat românesc. Ne-a explicat că a stabilit deja această formulă guvernamentală de doar 16 ministere, dar că se va creea o agenţie guvernamentală pe relaţia cu Republica Moldova. Să sperăm că viitorul Guvern, după alegerile din 2020, va avea curajul să facă acest pas. Noi regretăm că nu s-a întâmplat acest lucru, dar în politică trebuie să accepţi ceea ce se poate astăzi şi sunt convins că vom reuşi pe această dimensiune să lucrăm foarte bine”, a afirmat preşedintele PMP.
El a susţinut că îi va îndemna şi pe parlamentarii indecişi, cu care are dialog, să dea un vot pentru învestirea Guvernului.
Tomac a precizat că nu a intrat în detalii cu preşedintele PNL pe tema unei implicări a PMP în actul de guvernare la nivelul eşaloanelor inferioare.
„Nu am intrat în detalii pe această temă. Premierul desemnat şi-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu specialişti pe care îi poate recomanda PMP cel puţin pe domeniile cheie unde avem specialişti, dar asta este o chestiune care nu a reprezentat o condiţie pentru PMP. Pentru noi a fost important să primim garanţii din partea premierului desemnat că proiectele mari ce ţin de priorităţile României vor fi tratate cu seriozitate, pentru că până acum doar în campaniile electorale toată lumea a promis spitale regionale, reformă în sănătate, reformă în educaţie, dar toate au rămas ca declaraţii de bune intenţii. Pentru noi este important că am reuşit să semnăm acest protocol politic şi este o garanţie pentru noi că nu dăm un vot doar pentru a învesti un Guvern ci pentru că credem că parte din proiectele pe care PMP le promovează vor fi susţinute şi la nivelul Guvernului”, a spus preşedintele PMP.
Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au decis luni ca şedinţa comună a camerelor reunite, în care va fi votat Guvernul Ludovic Orban, să aibă loc luni, 4 noiembrie.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* 5 zile în plus cu Dăncilă. Guvernul Orban va fi votat luni. Planul PNL, ca miercuri să aibă loc învestitura, blocat de conducerea Parlamentului
* Cumpănaşu şi Dăncilă, pe primele două locuri în topul căutărilor pe Google dintre candidaţii la Preşedinţia României
* „La Mulţi Ani, Liviule!” Paul Stănescu, baronul PSD de Olt, i-a urat lui Dragnea de pe scările DNA
* The Guardian: BREXIT, chiar mai devreme! Marea Britanie va putea părăsi UE înainte de 31 ianuarie 2020. Discuţii Macron-Boris Johnson
* VIDEO. Avertismentul lui Orban: „Dacă Guvernul nu trece din prima, s-ar putea ca a doua oară să nu-l mai voteze PNL, ca să ajungem la anticipate!”
* ”Și-a detonat vesta, omorându-se pe el și cei trei copii”. Cum a anunţat Trump uciderea celui mai căutat terorist
* Cea mai scumpă sticlă de whisky din lume: 1,73 milioane de euro pentru „Sfântul Graal” scoţian din 1926
* Profesorul român din SUA, care a ajutat la câştigarea premiului Nobel pentru Medicină pe 2019, despre ce desparte Harvard de şcoala românească
* Sagrada Familia şi iadul Europei. Cum a ajuns Barcelona din paradisul turismului un pol al infernului pe continent
* Arafat, ca Dumnezeu. Sau ca Allah
* Adio, boli? Descoperirea miraculoasă a unui chimist din California, care poate „rescrie” ADN-ul uman cu o precizie fără precedent
* În sondajul USR, creștere spectaculoasă a PNL: 36,8%. Dăncilă, ușor avans în fața lui Barna pentru a intra în turul 2
* VIDEO. Scene nord-coreene. „Ziaristul” care-i declară iubire veșnică Vioricăi Dăncilă a fost activist PCR și e omul lui Govor-PSD
* Planul ticălos al PSD de a bloca învestirea Guvernului Orban. Dăncilă vrea vot în Parlament cu trei zile înainte de prezidențiale
Este CLAR/SIGUR, acum: lunea-care-vine vom avea un… NOU (!) Guvern, SLAVA-DOMNULUI:… NEpesedist !