vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomieCazul care amorsează bomba Brexit: Thomas Cook, cel mai mare faliment din...

Cazul care amorsează bomba Brexit: Thomas Cook, cel mai mare faliment din istoria turismului. Londra pregăteşte cel mai mare „plan de salvare aeriană” de la al Doilea Război Mondial!

-

Operatorul turistic Thomas Cook, fondat în 1841 și pionier în turismul modern, a declarat falimentul luni, la ora 03.00 dimineaţa. Astfel, se duc pe apa sâmbetei cei 178 de ani de viaţă ai unei companii cu influență globală, lider mondial în domeniu alături de  germanii de la TUI. Colosul britanic de vacanţe nu a reușit să obțină 227 de milioane de euro pentru recapitalizarea unei datorii de puțin peste un miliard de euro. Condor, partenerul german al Thomas Cook, este salvat deocamdată de la faliment.

Anunţul privind falimentul Thomas Cook seamănă panică în economia Marii Britanii, şi aşa afectată din greu de nebunia Brexit, şi lasă cu ochii în soare milioane de clienţi, angajaţi, parteneri şi furnizori.

Există deja temeri că o astfel de criză poate amorsa şi mai mult bomba Brexit, mai ales că unul din motivele pentru care Thomas Cook nu a putut evita falimentul a fost tocmai situaţia generată de incertitudinea ieşirii Marii Britanii din UE, care a afectat turismul din Regat.

- Advertisement -

În plus, un faliment atât de mare poate „contamina” nu doar economia Marii Britanii, ci şi pe a Europei. Există acum mii de angajaţi care şi-ar putea pierde locurile de muncă, dar şi foarte mulţi parteneri de afaceri mai mici sau mai mari, care vor avea de suferit la rândul lor.

Ca să ne facem o idee despre forţa acestei companii de turism, numai în Insulele Canare, în perioada ianuarie-august a acestui an, Thomas Cook a transportat şi cazat nu mai puţin de 2,6 milioane de turiști.

25.000 de clienţi, „în aer”. Operaţiunea Materhorn

Un resort al clienţilor Thomas Cook, în insula Gran Canaria

Britanicii sunt primii afectaţi de declararea falimentului Thomas Cook. Astfel, nu mai puţin de 25.000 de clienţi din Regatul Unit şi-au văzut anulate automat vacanțele, majoritatea în arhipelagurile spaniole precum Canare sau Baleare.

- Advertisement -

De altfel, începând de luni, Ministerul Dezvoltării din Spania și omologul său din Regatul Unit, în cooperare cu AENA (agenţia pentru traficul aerian pe teritoriul spaniol) și regiunile afectate, au instituit un mecanism pentru a evita aglomerarea și protestele pe aeroporturi, în ceea ce a fost numită „Operațiunea Matterhorn”: un plan pentru aducerea acasă a turiştilor rămaşi blocaţi prin diverse destinaţii turistice din cauza problemelor generate de falimentul Thomas Cook.

Astfel, Londra pregătește cel mai mare „plan de salvare aeriană” de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, care afectează 600.000 de oameni în întreaga lume.

Un ministru confirmă că Thomas Cook a cerut ajutorul Guvernului

The Guardian relatează că unele companii aeriene, precum British Airways și EasyJet, vor fi implicate în transportul aerian pentru turiștii care folosesc cursele Thomas Cook, ale căror destinații sunt cuprinse între Europa continentală și nordul Africii, Orientul Mijlociu, SUA și Caraibe.

Dominic Raab

Ministrul de Externe, Dominic Raab, a declarat, duminică, că guvernul are în plan măsuri de urgență pentru pasageri și a căutat să-i asigure pe călători că nu vor ajunge blocați în străinătate.

Compania a apelat la Guvernul Boris Johnson pentru soluţii de salvare financiară, dar Raab a spus că guvernul nu a „intervenit” şi nu ar fi făcut-o decât dacă ar fi fost în interesul național.

„Am aștepta să vedem și să sperăm că Thomas Cook poate continua, dar în orice caz, așa cum vă așteptați, avem pregătite măsuri pentru a ne asigura că, în orice caz, în cel mai rău caz, putem sprijini pe toți cei care altfel s-ar putea să fie blocaţi prin diverse destinaţii”, a spus Raab pentru BBC.

În Spania, partenerii din Insulele Baleare ai lui Thomas Cook au fost „Grup Iberostar”, care este prezidat de Miguel Fluxà, iar în Insulele Canare – „Lopesan”, care este controlat de Eustasio López.

Surse din sectorul turistic consultate de ABC au indicat că Lopesan ar fi propus deja să schimbe datoriile pentru active sau să participe la noul grup turistic care va rezulta din dezmembrarea colosului britanic.

O afacere cu istorie din 1841

Istoria Thomas Cook i-a inspirat şi pe artişti

Thomas Cook a organizat, în 1841, primul sejur cunoscut în Regatul Unit – o călătorie cu trenul dus-întors de la Leicester la Loughborough, în centrul Angliei, pentru 500 de persoane, cu tarife negociate.

În 1872, Thomas Cook a organizat prima călătorie în jurul lumii, dar nu în 80 de zile, ca în romanul lui Jules Verne, ci în aproximativ 200. Era însă o revoluţie în domeniu la scară planetară.

Ca operator de turism și de trafic aerian, grupul britanic genera aproximativ 11 miliarde de euro pe an, cu un total de aproximativ 20 de milioane de clienți din întreaga lume, Maldive, Thailanda, China, dar mai ales în sudul Europei, în special în destinaţiile de la Marea Mediterană, Insulele Canare, Insulele Baleare și Antalya (Turcia) fiind destinațiile sale emblematice. În Mallorca, compania care şi-a declarat falimentul are un sediu pentru operațiuni aeriene.

Brexit a suflat vânt în pânzele falimentului

Thomas Cook deţine de asemenea 200 de hoteluri pe numele său, specializate  pentru familii, prețuri mici, tineri. Grupul include mărcile de călătorie Jet Tours sau Neckermann, în Europa continentală, și deţine 100 de aeronave, direct sub numele său sau sub marca Condor, din Germania, asociatul Thomas Cook.

Criza care a explodat în această dimineaţă vine odată cu sosirea sezonului de vârf în Insulele Canare, adică din octombrie până în mai.

Dificultățile operatorului turistic au durat câțiva ani, dar s-au accelerat în ultimele luni: în primăvară, șeful grupului a anunțat o pierdere de peste 1,5 miliarde de euro pentru prima jumătate a anului, din cauza concurenţei online a noilor companii de profil, a prețurilor de cazare în special la hotelurile din Insulele Canare, dar și urmare a tensiunilor provocate de Brexit, care i-au determinat pe mulți potențiali turiști să-și amâne planurile de călătorie, în așteptarea unui deznodământ fericit al acestui calvar privind ieşirea Marii Britanii din UE.

Tot pe fondul Brexit, s-a produs slăbirea lirei, o altă consecință a acestui Brexit interminabil şi incert, ceea ce a afectat puterea de cumpărare a turiștilor aspiranți la sejururi în străinătate.

Încercări disperate de salvare

Ruptura Marii Britanii de UE loveşte companiile

Problemele operatorului turistic din ultimele luni au redus prețul acțiunilor Thomas Cook, care valorează acum doar câțiva centi.

Fiind cel mai mare acționar al lui Thomas Cook, cu aproximativ 17% din capital, compania chineză Fosun, proprietarul Med Club, plănuise să preia întreg pachetul turistic al grupului britanic ca parte a unui pachet de refinanțare de puțin peste un miliard de euro.

Însă în ultimele zile, unii creditori au cerut alte 227 de milioane de euro pentru a fi de acord să refinanțeze datoria operatorului de turism, susținând că altfel ajutorul financiar nu va fi sustenabil.

Începând de vinerea trecută, în boardul Thomas Cook au avut loc şedinţe în lanţ, pentru a încerca să solicite finanţarea din partea unor fonduri de pensii sau de la guvernul britanic. Degeaba, nimic nu s-a legat. Era, oricum, prea târziu.

22.000 de locuri de muncă sunt acum în pericol, inclusiv 9.000 în Regatul Unit, într-o economie deja bântuită de efectul negativ al Brexit. (Detalii despre efectele provocate de Brexit în economia Marii Britanii, AICI)

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Este Thomas Cook noul Lehman Brothers al crizei ce stă să vină? Falimentul companiei britanice se întinde peste Europa precum o boală contagioasă. Bulgaria, lovită de virusul financiar

* UE confirmă urgia Brexit. Cine îl mai opreşte pe Boris Johnson? Semne tot mai proaste pentru economia britanică, îngrijorări la Bruxelles

* „Acum ori niciodată! Timpul discuţiilor s-a încheiat, următorii 5 ani sunt decisivi pentru omenire”

* Calvarul Brexit: foame pe bune la orizont? Guvernul cere supermaket-urilor „să se pregătească” pentru a preveni o criză de alimente proaspete

* „Nu mai negaţi că Pământul moare!” Merkel bagă 40 de miliarde de euro în Revoluţia Verde. Proteste masive în toată lumea pentru salvarea planetei de la sufocare

* Cazul Kovesi. CTP, atac furibund la Tăriceanu: „Acest porc mistreţ solemn al politicii, Motocicleanu, Răzgândeanu…”

Potop de felicitări pe pagina de Facebook a Vioricăi Dăncilă… pentru Kovesi! E festival!

Nu a învins Codruța Kovesi: am învins eu, ai învins tu, a învins România! Ne-am câștigat speranța de a avea o țară în care să ne întoarcem

Alice Iacobescu a plecat de la Digi 24 pentru că nu a vrut să fie „mai înțelegătoare” cu oamenii Puterii

Șantajistul lui Voiculescu a stat în pușcărie doar 44% din pedeapsă. Beneficiar al legilor PSD-ALDE, el s-a întors la conducerea Antenelor

2 COMENTARII

  1. Putina lume stie, chiar si in Constanta, ca „Thomas Cook” a facut afaceri si cu… CLANUL Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu – Sorin Strutinsky !!!
    Mai precis, in anul 1999 – asadar cu un an inainte ca Mazăre sa fie ales (ca… independent, abia in 2003 intrand in P.S.D., sub „pilotarea” lui Miron Mitrea !) primar al municipiului Constanța –, cei numiti au cumparat, din Anglia sau Germania, de la „Thomas Cook”, o tipografie destul de moderna (adaptata mai ales tiparirii de ziare !), pe care au adus-o si montat-o la Constanța !
    Cu acea ocazie, au infiintat si o societate comerciala ăn Constanța, „Thomas Cook Services & Distributions”, intîi S.R.L., apoi S.A. (păstrând, prin stipulatie in contractul de vanzare-cumparare, asadar CU ACORDUL FURNIZORULUI TIPOGRAFIEI, numele de „T.C.”, fara ca celebra firma sa aiba vreo alta legatura cu societatea comerciala românească, asa cum ne-a confirmat, personal, chiar Strutinsky, cand l-am intrebat !), care administra tipografia, administrator si manager fiind Sorin Strutinsky !
    Aceasta a dat faliment (a intrat in „insolventa”) in 2014.
    Iată ce aflam din presa vremii (iunie-iulie 2014), despre această intrare-in-insolvență:

    Conform “Antițepari.Ro”, societatea „Thomas Cook Services & Distributions” – Constanța(care are în patrimoniu tipografia care, printre altele, tipărește şi câteva publicaţii periodice din orașul Constanța) a înregistrat, în total, datorii de 8,57 milioane lei (adică, aproape 2 milioane de Euro, la cursul B.N.R. din acel moment).

    În mod oficial, „Thomas Cook” a intrat în faliment pe 2 iunie 2014, atunci când, la cererea proprie a administratorului, calitatea de lichidator judiciar a fost încredințată, de catre Tribunalul Constanța, Cabinetului Individual de Insolvență Vizitiu Cătălina din Constanța.

    La momentul solicitării falimentului, societatea „Thomas Cook” era administrată, conform „site”-ului „Vrajitorul.eu”, de Sorin Gabriel Strutinsky și deținută de acționarul majoritar “SIGMA TRADING SA”, din Constanța (in aceasta firma fiind tot cei din gasca lui Mazare, inclusiv viitorul senator Nicolae Moga !), diferența aflându-se în proprietatea persoanelor fizice Alexandru Mazăre cu 1% (alias “Sandu” – „Geamănu”, senator P.S.D. de Constanța, fratele primarului Radu Ștefan Mazăre), Mihai Mazăre cu 1% (zis “Mițu”, celălalt frate al primarului), Dumitru Martin cu 15% (fratele și asociatul, în firma de salubrizare „Polaris M. Holding”, al fostului prefect P.S.D. de Constanța, Gheorghe Martin – tatăl deputatului P.S.D. de Constanța Eduard Martin. alias „Edi” –) și Monica – Maria Lățea (soția deputatului Eduard Martin).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -