Demisia surprinzătoare a lui Nicolae Ciucă din Senat s-a produs miercuri, 5 februarie, cu două zile înainte de ziua de naștere a acestuia (e născut pe 7 februarie 1967). Motivele deciziei au legătură cu dosarul milioanelor de euro cheltuite pentru promovarea propriei cărți, dar și cu auditul ordonat de Ilie Bolojan privind finanțele PNL.
Anunțul lui Nicolae Ciucă privind demisia din Senatul României a picat ca un trăsnet și a stârnit multe nedumeriri. Personajul nu este unul care să renunțe ușor la privilegiile unei funcții publice, comode, bine plătite și care-i asigură o anumită influență în societate. Trebuie să fi fost motive serioase ca generalul Ciucă să bată în retragere.
Surse credibile din PNL susțin că Nicolae Ciucă, fost președinte al partidului (2022-2024), prim-ministru al României (2021-2023), președinte al Senatului (2023-2024) și candidat la Președințe (locul 5, cu 8,78%, pe 24 noiembrie 2024), n-a plecat de bunăvoie din Senat, ci a fost împins spre demisie de actuala conducere a PNL.
În urma retragerii lui Ciucă, mandatul de senator de Dolj va fi preluat de următoarea candidată de pe lista PNL Dolj, inginera Veta Păsculescu. Aceasta se afla la cel de-al 4-lea mandat de consilier județean și este încă director executiv la ANIF Dolj (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare), funcție din care se va autosuspenda.
Milioanele dispărute în „Triunghiul Bermudelor” din PNL: Ciucă – Bode – Mănăstire
Nicolae Ciucă a condus PNL în tandem cu secretarul general Lucian Bode, care l-a avut ca aghiotant pe jurnalistul Silviu Mănăstire. După rezultatul catastrofal al alegerilor din 24 noiembrie, Ciucă și Bode au fost constrânși să demisioneze de la conducerea partidului.
Frâiele au fost preluate, chiar din 25 noiembrie, de Ilie Bolojan, care păstrat un singur prim-vicepreședinte din cei patru (pe europarlamentarul Dan Motreanu), înlocuindu-i pe ceilalți.
Bolojan a reușit să salveze cât de cât scorul electoral al PNL la alegerile parlamentare din 1 decembrie: 14,28% la Senat, 13,20% Camera Deputaților. El însuși a devenit senator de Bihor și, ulterior, președintele Senatului (numărul 2 în stat).
De atunci, senatorul Ciucă și deputatul Bode „au dispărut de pe radar”, la fel ca guralivul prim-vicepreședinte Rareș Bogdan, evitând să mai apară în mass-media. Ei au intrat în panică, însă, când Bolojan a anunțat că face audit în PNL, după ce a constatat că fosta conducere a cheltuit netransparent aproximativ 30 de milioane de euro. Mai mult, președintele interimar a constatat că partidul are datorii de 20 de milioane de euro!
Lovit prin Mănăstire, Bolojan scapă de Ciucă. Urmează Bode?
![](https://ziaristii.com/wp-content/uploads/2025/02/Silviu-Manastire-888x1024.png)
Primul membru al „echipei Ciucă-Bode” care a sărit la gâtul lui Bolojan a fost Silviu Mănăstire, pe care „curățenia” declanșată de noua conducere l-a zburat din funcția de secretar general adjunct.
Săptămâna trecută, Mănăstire l-a atacat public pe Bolojan, folosind termeni precum ”un WC moral”.
Primarul PNL de Oradea, Florin Birta, care este un apropiat al lui Bolojan, a spus atunci că Mănăstire ”e preocupat de auditul cerut la partid” de noul președinte interimar.
Aceste tensiuni, dintre fosta și actuala echipă de conducere a PNL, l-au determinat pe Nicolae Ciucă să demisioneze din Senat, ca o concesie făcută lui Ilie Bolojan și un semnal dat în partid. Ciucă e urmărit de un dosar penal (după ce pentru promovarea cărții sale au fost cheltuiți circa 3 milioane de euro din banii PNL) și de ghilotina auditului comandat de Bolojan.
Prin eliminarea lui Ciucă, „gruparea Bolojan” încearcă să minimizeze efectele negative ale posibilei „explozii” a dosarului „Cartea de 3 milioane” și/sau a cazului „Jaf la pușculița PNL”.
Ciucă a înțeles mesajul și s-a retras. Bode ține strâns de scaunul de deputat, iar Mănăstire s-a întors la România TV, de unde încearcă să-l „torpileze” sau măcar să-l intimideze pe Bolojan.
Anunțul lui Nicolae Ciucă
„A sosit vremea să comunic public hotărârea de a-mi prezenta demisia din funcția de Senator în Parlamentul României.
Din respect pentru colegii mei liberali, este o decizie pe care am comunicat-o anterior conducerii PNL. Mi-ar plăcea ca acest gest să fie interpretat ca unul firesc, având în vedere că am ajuns în această funcție grație susținerii Partidului Național Liberal.
Rămân un liberal convins, plasat ferm în zona de centru-dreapta. Voi susține întotdeauna inițiativa privată, democrația și familia, cu onestitate și decență, chiar dacă nu în lumina reflectoarelor, ci ca simplu membru PNL.
Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut în acești ani, tuturor celor cu care am lucrat și tuturor celor care au avut încredere în mine!
Vă rămân profund îndatorat!”
Dar PNL vrea să ne dea și noul președinte.
numeste Iohanis ambasador?