E fierbere mare în Georgia, țara de 3,8 de milioane de locuitori din sudul Caucazului căzută din nou în ghearele Rusiei, după alegeri parlamentare fraudate de guvernul pro-rus. Președinta pro-occidentală Salome Zurabișvili nu vrea să-i cedeze funcția fostului fotbalist Mihail Kavelașvili, candidatul-marionetă al Moscovei.
Mii de manifestanți au protestat vineri la Tbilisi, capitala Georgiei, în ajunul desemnării de către un colegiu electoral a noului preşedinte. Funcţia a fost promisă de Partidul Visul Georgian, aflat la putere, fostului fotbalist internațional Mihail Kavelaşvili (53 de ani), susţinător radical al Guvernului pro-rus, în locul pro-occidentalei Salome Zurabișvili (72 de ani).
Georgia e răvășită de mari frământări politice după alegerile legislative din 26 octombrie, câştigate de partidul aflat la putere, Visul Georgian, dar considerate fraudate de opoziţia pro-europeană și de multe state occdentale.
Decizia Guvernului pro-rus de a suspenda până în 2028 negocierile de aderare la Uniunea Europeană, anunțată la sfârşitul lunii noiembrie, a provocat ample manifestaţii, întâmpinate de autorități cu multă violenţă. Protestele au intrat joi în cea de-a treia săptămână.
Pentru prima dată de la începutul crizei, demonstraţii de amploare organizate de sectoarele profesionale dn Georgia au avut loc vineri la Tbilisi, înainte de tradiționala demonstraţie de seară din faţa Parlamentului.
Tensiunile ar putea fi amplificate sâmbătă, ziua în care Visul Georgian intenţionează să-l aleagă noul preşedinte al Georgiei – fostul fotbalist Mihail Kavelaşvili, un ultraconservator loial Guvernului pro-rus.
„O parodie neconstituţională”
Un miting de protest a fost anunţat pentru sâmbătă dimineaţă în faţa clădirii Parlamentului, clădire în care un colegiu electoral, controlat de partidul de guvernământ, urmează să-l desemneze președinte pe Kavelaşvili, printr-un vot boicotat de opoziţia pro-europeană.
Actuala şefă a statului, Salome Zurabișvili, a anunţat că va refuza să-şi predea mandatul până la organizarea de noi alegeri legislative. Vineri, într-o conferinţă de presă, Zurabișvili a declarat că numirea preşedintelui în ziua următoare este „o parodie neconstituţională”.
Legitimitatea lui Kavelaşvili a fost pusă la îndoială de experţi în drept constituţional. Motivul: Parlamentul a validat mandatele reprezentanţilor aleşi încălcând legea, care impunea ţării să aştepte o hotărâre judecătorească privind cererea preşedintei Salomé Zurabișvili de anulare a rezultatelor alegerilor din octombrie.
În Georgia, președintele are prerogative limitate, fiind ales de Parlament printr-un colegiu electoral. Salome Zurabișvili se află în dezacord cu Guvernul şi susţine manifestanţii pro-democrație.
Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, le-a transmis manifestanților pro-Europa din Georgia un mesaj video de susținere. El a declarat că Franţa este alături de poporul georgian în „aspiraţiile sale europene şi democratice”.
Emmanuel Macron: „Georgia nu poate spera să progreseze pe drumul său european dacă demonstraţiile paşnice sunt reprimate printr-o utilizare disproporţionată a forţei, dacă organizaţiile societăţii civile, jurnaliştii şi membrii partidelor de opoziţie sunt hărţuiţi”.
Georgia, republică ex-sovietică, are două regiuni aflate sub ocupație militară rusească din 2008: Abhazia (pe litoralul Mării Negre) și Osetia de Sud (pe versantul sudic al Munților Caucaz).