marți, septembrie 24, 2024
AcasăNewsRusia turează motoarele propagandei înaintea referendumului pro-UE din Republica Moldova. Preoțimea s-a...

Rusia turează motoarele propagandei înaintea referendumului pro-UE din Republica Moldova. Preoțimea s-a mobilizat, oamenilor li se promit gaze gratis, fugarul Ilan Șor dirijează campania de dezinformare

-

Rusia își mobilizează toate forțele odată cu intrarea în ultima linie dreaptă a campaniei electorale din Republica Moldova, unde la 20 octombrie vor avea loc deopotrivă alegerile prezidențiale și referendumul în care oamenii sunt întrebați dacă vor în Uniunea Europeană. Operațiunile de manipulare, dezinformare și influențare a votului sunt derulate de Kremlin la lumina zilei, fără nicio fereală, spre deosebire de activitățile similare desfășurate în SUA, Franța ori Germania, unde regimul Putin acționează acoperit și prin intermediari.

Tabăra pro-moscovită din Republica Moldova tocmai a lansat o nouă campanie, intitulată „Nu Acum“, prin care oamenii sunt îndemnați să voteze contra intrării în UE la referendum.

Presiunea e foarte mare pe rețelele de socializare, dar și în mass-media online. Publicația „Ziarul de Gardă“ scrie că narativele și propaganda publicate pe site-ul Nuacum.eu sunt similare cu cele pe care le folosește ecosistemul politic filorus creat în jurul oligarhului fugar Ilan Șor. Politicianul a fost condamnat la 15 ani de pușcărie pentru că a coordonat furtul unui miliard de dolari din băncile moldovenești – banii fiind transferați în Rusia.

Site-ul respectiv scrie: „Suntem cetățeni care ne-am unit pentru a atrage atenția asupra referendumului național din octombrie 2024 privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Deși aderarea la UE ar putea aduce beneficii pe termen lung, credem că ar fi mai bine pentru Moldova să amâne acest vot, pentru a avea timp să înțeleagă implicațiile apartenenței la UE, să rezolve problemele interne cheie și să ne întărească unitatea națională“.

- Advertisement -

„Ziarul de Gardă“ arată că impactul e deja mare, postările de pe contul de Telegram al site-ului Nuacum.eu ajungând deja la 220.000 de afișări.

„Ziarul de Gardă“: „Lozincile împotriva UE sunt expuse, de obicei, fără argumente, în postări, imagini și într-un video care preiau majoritatea narațiunilor false prezente pe platformele și canalele afiliate lui Ilan Șor sau cu conținut pro-Kremlin. Astfel, un video despre pretinse efecte distructive pe care le-ar avea aderarea la UE pentru fermierii moldoveni, publicat pe canalul de Telegram al campaniei, a fost preluat de diverse canale de dezinformare”.

În acest timp, oligarhul Ilan Șor le transmite moldovenilor că, dacă vor vota contra Maiei Sandu și a aderării la UE, vor primi gaze gratis.

- Advertisement -

„Ne impun toate mârșăviile lor, aduse din Europa. De ce nu importă din Europa drumuri bune, farmacii eficiente? De ce nu aduc altceva, precum învățăturile de acolo? Au adus doar mârșăviile lor!“

La fel ca și în România, Rusia acționează masiv și prin pârghia bisericii. Preoțimea moldoveană care e subordonată Patriarhiei Moscovei a primit semnalul și s-a angajat într-o vehementă campanie contra Maiei Sandu și anti-UE. În ultimul an, sute de preoți basarabeni au fost duși în așa-zise pelerinaje prin Rusia, primind transport, cazare și mâncare gratis, plus bani. La schimb, acolo au fost instruiți ce să le spună enoriașilor ca să-i convingă să voteze împotrivă la referendumul de aderare la UE.

Preoții din subordinea Episcopiei de Bălți și Fălești, în frunte cu însuși Episcopul Marchel, sunt vârf de lance al propagandei rusești în această campanie, arată o investigație făcută de „Nord News“. Preoții propagă informații false în rândurile comunităților pe care le păstoresc și țin cuvântări critice la adresa UE și a guvernării Maia Sandu, în timpul predicilor pe care le țin.

Este prezentat cazul concret al preotului Pavel Petrov, de la Biserica Sfântul Mina din Bălți, care la predica din 21 septembrie a strigat: „Astăzi putem să ne închinăm, să vorbim și să trăim viața liber… democrație, ce fel de democrație? Când ne impun toate mârșăviile lor, aduse din Europa. De ce nu importă din Europa drumuri bune, farmacii eficiente? De ce nu aduc altceva, precum învățăturile de acolo? Au adus doar mârșăviile lor!”. Preotul s-a pus în fața enoriașilor și a jurat, cu mâna pe cruce, că UE este „lipsită de valori“, iar guvernarea Maia Sandu aduce de acolo „tot ce e mai rău“.

Agentul rus în sutană nu s-a sfiit să mintă cu nerușinare invocându-l pe Dumnezeu: „Iar zilele trecute au apărut sau n-au apărut la Bălți, dar că la unele instituții de învățământ din Chișinău WC-urile sunt comune, vă spun cu sfânta cruce în mână. Nu mai există separare pentru băieți și fete, chiar din școală. Noi vrem să evităm mânia lui Dumnezeu, nu să ne confruntăm cu potopul lui Noe, Sodoma și Gomora, să ne ardă Dumnezeu de vii!”.

Informația oferită de preot sub pecetea jurământului era falsă: Ministerul Educației de la Chișinău a precizat clar că nici vorbă ca în vreo școală din țară să existe toalete unisex.

Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente, a spus că Mitropolia Moldovei este o instituție prin care Rusia acționează direct în țară: „Preotul recurge la falsuri evidente, încercând să polarizeze anumiți enoriași împotriva Uniunii Europene. Minte cu nerușinare când afirmă că din Uniunea Europeană nu sunt aduse drumuri sau alte beneficii, deși realitatea demonstrează contrariul. Sunt absolut convins că acest personaj nu are loc în biserică și Mitropolia Moldovei ar trebui să ia atitudine în acest sens. Având în vedere că mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au participat la pelerinaje finanțate de Ilan Șor, tind să cred că aceste acțiuni ar putea fi influențate de indicații venite din Moscova, de la Șor în special, pe care le îndeplinesc acest preot și mulți alții. Îmi pare rău că biserica moldovenească pare să se transforme într-o coloană a cincea”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Iohannis a decorat doi PSD-iști siniștri: Mihai Busuioc (lacheul lui Dragnea) și Aurelian Bădulescu (grobianul Gabrielei Firea)

* Colaps total al Justiției în regimul Iohannis-PSD: judecătoarele Lia Savonea și Adriana Ispas și-au motivat anularea condamnării de 14 ani a lui Mario Iorgulescu prin faptul că „micuțul“ n-ar fi vrut să-și omoare victima!

Robert Turcescu îi numește „patrioți“ pe șefii MApN care au întârziat livrarea sistemului Patriot către Ucraina. „S-a tras de timp cât s-a putut!“, se bucură rusofilul

2 COMENTARII

  1. RUGA

    Intr-o lume asa cretina nici Religia Crestina,
    Cat e de-mpaciuitoare, nu are nici o valoare!

    Cand satanele in sutana cheama la razboi, din strana,
    Poporul, bleaga cireada, in ce Dumnezeu sa creada?!

    Dupa ce a creat lumea, Creatorul si-a luat mana.
    Ne-a abandonat in toate, sa razbeasca… cine poate!

    El, cam obosit , saracul, si-a cam prelungit Sabatul
    Si a uitat ca o luna… n-are doar… o saptamana!

    Si-asa au trecut milenii, s-au inmultit pamantenii
    Si cu cat s-au inmultit… mai toti s-au ticalosit.

    Eu… sunt derutat complet! Chiar daca am Internet
    Si nu sunt nici „ala prostu”… nu-mi mai aflu-n lume rostu”!

    Asa ca, Doamne, fa bine si revino-ntre jivine
    Ca fara Carmaci dibaci… toate-s conduse… de draci!!!

    Fa si-un ochi pentru romani, ca prea-s tradati de straini
    Si cand nici nu se asteapta, pierd si Ardealul, de pe harta!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -