joi, septembrie 19, 2024
AcasăSportApa ne salvează Olimpiada: aur și argint la canotaj, aur și bronz...

Apa ne salvează Olimpiada: aur și argint la canotaj, aur și bronz la înot! România a urcat între primele 13 națiuni. Campionii-surpriză: Andrei Cornea și Marian Enache

-

În decurs de câteva zeci de minute, România și-a dublat numărul de medalii de la Olimpiada pariziană, ba chiar le-a dat o strălucire superioară. Canotajul ne-a adus două medalii în patru finale: aur (Andrei Cornea, Marian Enache) și argint (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş), care se adaugă „aurului” și „bronzului” obținute de înotătorul David Popovici.

Altădată, avalanșa de medalii venea dinspre gimnastică, scrimă, lupte, tir și atletism, plus canotaj și kaiac-canoe. Acum, în primele 6 zile ale Olimpiadei de la Paris, toate cele patru medalii ne-au venit de pe apă: înot și canotaj.

După ce David Popovici ne-a pus în clasamentul pe medalii, prin „aurul” de la 200 de metri liber și „bronzul” de la 100 de metri liber, alte două medalii ne-au fost aduse joi în cursele de canotaj.

Astăzi am avut reprezentanți în patru finale pe apele de la Vaires-sur-Marn. Bilanțul: o medalie de aur, una de argint, un loc 4 și un loc 5 (din 6 echipaje finaliste). Concret:

- Advertisement -
  • locul 1: Andrei Cornea și Marian Enache în proba de dublu vâsle masculin (2. Olanda; 3. Irlanda; 4. SUA; 5. Spania; 6. Noua Zeelandă);
  • locul 2: Ancuţa Bodnar și Simona Radiș în proba de dublu vâsle feminin (1. Noua Zeelandă; 3. Marea Britanie; 4. Olanda; 5. Franța; 6. Norvegia);
  • locul 4: Adriana Adam, Maria Lehaci, Magdalena Rusu și Amalia Bereş în proba de 4 rame feminin (1. Olanda; 2. Marea Britanie; 3. Noua Zeelansă; 4. SUA; 6. China);
  • locul 5: Ştefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă și Ciprian Tudosă în proba de 4 rame masculin (1. SUA; 2. Noua Zeelandă; 3. Marea Britanie; 4. Italia; 6. Australia).

Andrei Sebastian Cornea și Marian Florian Enache au dat lovitura vieții lor: deși abia au prins finala, obținând în semifinale al 6-lea timp (ultimul calificant), au făcut o cursă fabuloasă. Ei au stat multă vreme pe locul 2, în spatele Olandei, dar pe ultimele sute de metri (din cei 2 kilometri) au lansat un sprint sufocant pentru adversari.

Doi campioni olimpici: Andrei Cornea și Marian Enache

În ambele probe feminine, „blestemul zilei” a venit, pentru români, de la neo-zeelandezi. Reprezentanții țării de 5,1 milioane de locuitori ne-au luat, „la mustață”, medalia de aur de la dublu vâsle (lăsându-le pe Ancuța Bodnar și Simona Radiș – campioane olimpice la Tokyo, în 2021 – cu argintul), precum și medalia de bronz de la 4 rame.

- Advertisement -
Simona Radiș și Ancuța Bodnar: aur la Tokyo, argint la Paris

Am urcat pe locul 13!

După acordarea a 81 de seturi de medalii din cele 329 prevăzute în programul Olimpiadei, așadar 24,62% (aproape un sfert), 48 de țări au obținut cel puțin câte o medalie.

28 de țări au obținut cel puțin câte o medalie de aur.

Cu o două medalii de aur, una de argint și una de bronz, România ocupă locul 13 în clasamentul general pe națiuni. David Popovici ne-a dus singur pe pozițiile 19-22, canotorii ne-au urcat, deocamdată, în Top 15.

Topul este dominat de China (11 medalii de aur), urmată de Franța și Japonia (câte 8), Australia (7), SUA, Marea Britanie și Coreea de Sud (câte 6).

La numărul total de medalii, în frunte se află SUA (31), urmată de Franța (26), China (21), Marea Britanie (20), Australia (17), Japonia (15), Italia (13) și Coreea de Sud (12).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cu două medalii, David Popovici ține România în Top 22 olimpic. A câștigat singur mai mult decât Spania, Ungaria, Polonia, Serbia, Turcia, India, Mexic sau Brazilia!

„Barca legendelor” la deschiderea Olimpiadei: o româncă, un spaniol și doi americani! Nadia Comăneci a purtat flacăra olimpică împreună cu Rafael Nadal, Serena Williams și Carl Lewis. Împreună au 20 de titluri olimpice!

Despărțirea fără suflet dintre Iordănescu II și „Generația de Suflet”

Cele trei rezerve care au asigurat triumful Spaniei: doi basci și un catalan rebel

OLANDA – ROMÂNIA 3-0. Noi suntem, de fapt, Țara de Jos. Ăsta ne e nivelul, să zicem mersi că am ajuns aici!

Miracol până la capăt: locul 1 în grupă, cu 5 puncte peste Elveția! „Naționala sufletistă” va fi în urna a 2-a la tragerea la sorți pentru Euro 2024

S-a născut naționala pentru America 2026! Mergem cu încredere la Euro 2024: avem, în sfârșit, o echipă valoroasă și cu suflet

Opriți planeta, Real Madrid vrea să coboare! Caută o altă galaxie, aici s-a plictisit să tot câștige

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -