Cel mai nimerit mod de a ilustra ce s-a întâmplat cu forțele de dreapta din România la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie 2024 este studiul de caz al evenimentelor din diaspora. Socotelile arată că forțele de dreapta ar fi luat împreună 37% din voturile românilor din străinătate. În loc de asta, diversele entități – partide, alianțe și candidați independenți – au luat între 5% și 16% fiecare, o fărâmițare catastrofală. Una peste alta, USR a obținut în 2024, cu tot cu PMP și Forța Dreptei, cu 132.300 de voturi mai puțin decât luase (împreună cu PLUS) la europarlamentarele în 2019!
În 2019, USR-PLUS băga groaza în partidele de sistem PSD și PNL, luând în diaspora un număr uriaș de voturi – 166.500, adică un incredibil 43,9%. Oamenii stătuseră la coadă ore în șir ca să voteze partidul care propunea schimbarea.
Cinci ani mai târziu, Alianța Dreapta Unită, care cuprinde USR, PMP și Forța Dreptei, mai ia doar 34.200 de voturi – adică 16,34%. O prăbușire șocantă – de cinci ori mai puține sufragii! E drept, asta s-a întâmplat în condițiile în care participarea la vot a diasporei a fost mult mai slabă decât în urmă cu 5 ani, când a existat o puternică mobilizare anti-Dragnea.
Unde s-au dus acele voturi? Au mers spre PSD ori PNL? Nici vorbă, acei oameni care au votat în 2019 USR-PLUS n-au trădat. Ei sunt tot acolo și încă mai visează la o schimbare în bine și o modernizare a României. Numai că acum USR nu mai convinge.
O parte însemnată a românilor care acum 5 ani votau schimbarea prin USR-PLUS au ales pe 9 iunie fie candidați independenți, fie REPER-ul lui Cioloș. În cea mai mare parte, au fost voturi aruncate pe geam, pentru că exceptând un independent, ceilalți n-au făcut pragul electoral. Dar nimeni n-are dreptul să condamne pe cineva pentru că a votat așa cum i-a dictat conștiința. Acești oameni pur și simplu nu se mai simt reprezentați de USR.
O altă parte foarte mare dintre cei care au venit în 2019 la urne au preferat acum să stea acasă, oarecum din același motiv ca și primii – simțeau că n-au cu cine să voteze.
Conform rezultatelor parțiale, la aceste alegeri europarlamentare au votat 209.333 de români aflați în străinătate. Acum 5 ani votaseră 379.466.
Clasamentul din 2024:
- PSD-PNL – 21%
- Alianța Dreapta Unită – 16%
- AUR – 15%
- S.O.S. România – 14%
- REPER – 10%
- Diaspora Unită – 7%
- Nicu Ștefănuță (independent ex-USR) – 6%
- Vlad Gheorghe (independent ex-USR) – 5%
* Alți candidați (însumat) – 6%.
Este foarte ușor de constatat că, în diaspora, electoratul de dreapta îi domină atât pe extremiști, cât și pe cei care votează corupția sistemică. ADU, REPER, Nicu Ștefănuță și Vlad Gheorghe au luat împreună 37% din voturi. Dar, cum în politică și în paradigma alegerilor 1+1 nu fac întotdeauna 2, este extrem de probabil ca, dacă forțele de dreapta ar fi intrat unite în aceste alegeri, scorul să fi fost chiar mult mai mare, pentru că mulți dintre cei care au preferat să stea scârbiți acasă ar fi privit altfel lucrurile și ar fi venit la vot.
Modul în care s-au pierdut sute de mii de voturi în diaspora poate fi extrapolat la nivelul întregii Românii.
Totul a plecat de la atomizarea USR, un partid prea mic pentru orgoliile atâtor oameni care s-au crezut foarte mari.
PAPUSARII?
Și-a băgat coada Securitatea și aici…
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a decis marti ca ca PSD, PNL si PUSL (partid condus de Cristian Popescu Piedone) sa formeze majoritati in sectoarele Capitalei. La Consiliul General, situatia nu este inca clara.
VARANUL IS DESFASOARA SOLDATII?
Nu e deloc o intamplare ca dupa ce a plecat ciolos din partid,au plecat si stefanuta si altii,majoritatea din plus.ciolos,nepot de militian,prieten cu Vasile Dancu!!!