vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsNoi tâmpenii ale lui Ciolacu: cică România și-ar putea pune o baterie...

Noi tâmpenii ale lui Ciolacu: cică România și-ar putea pune o baterie Patriot „un pic mai încolo, în Ucraina“! Expert: „Apare confuzia că sistemul va fi operat de Armata română în teatrul de război“

-

Premierul Marcel Ciolacu continuă seria gafelor de proporții, de data asta în privința temei privind trimiterea unei baterii de rachete Patriot românești în Ucraina. Subiectul a fost dezbătut de președintele american Joe Biden cu omologul său român Klaus Iohannis, iar decizia ar urma să se ia în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Marcel Ciolacu a afirmat duminică seara, la Antena 3, că sistemul respectiv va rămâne „al nostru“, urmând a fi mutat doar „un pic mai încolo, în Ucraina“. Din spusele șefului PSD și al Guvernului, rezultă că sistemul ar urma să fie operat de militari români, ceea ce ar însemna că România ar trimite oficial trupe pe câmpul de luptă din Ucraina, fiind prima țară care face acest lucru!

În realitate, nu este vorba de așa ceva și nu avem de-a face decât cu încă un episod în care limitele intelectuale ale premierului Ciolacu ies strident în evidență, sub forma unor grave erori de comunicare pe subiecte foarte sensibile. Discuția este ca România să cedeze unul din cele 4 sisteme Patriot pe care le deține. Nimeni n-a cerut – și n-a fost vorba de așa ceva – ca Armata română să se implice în război deplasându-și această baterie antiaeriană în Ucraina.

Marcel Ciolacu: „Dacă este al nostru, dar îl montăm un pic mai încolo, adică în Ucraina, şi ne apără tot pe noi, adică chiar e mai bine cumva şi pentru noi!“

Exprimarea ambiguă a lui Ciolacu a fost următoarea: „În fapt, dacă noi avem – acum vorbesc în nume personal – un sistem de apărare, îl montăm în România să ne apere tot de partea estică, da? Dacă este al nostru, dar îl montăm un pic mai încolo, adică în Ucraina, şi ne apără tot pe noi, adică chiar e mai bine cumva şi pentru noi! E o decizie strategică care va fi luată. Am spus, sunt argumente şi pentru acest lucru. Am şi declaraţia domnului Donald Tusk, premierul Poloniei. Polonia are două baterii a câte 16 lansatoare. Fiecare baterie are 8. Nu avem suficiente Patriot pentru a le putea oferi în acest moment“.

- Advertisement -

Cunoscutul expert în politici de securitate Claudiu Degeratu, care a fost și detașat la Bruxelles ca reprezentant al României pe lângă Cartierul General al NATO, a criticat foarte dur afirmațiile lui Ciolacu, arătând că acest episod creează confuzie și relevă nivelul dezastruos al comunicării în Guvernul PSD-PNL.

Ce a scris Claudiu Degeratu

„Este greu pentru unii să prezinte competent și coerent opțiunile Guvernului. În general, ar fi bine să se evite a gândi (superficial) cu voce tare. Dacă ai opțiuni în lucru, nu le comunici. Ori spui că nu a fost luată o decizie, ori comunici o decizie. Nu comunici vag și în doi peri.

Din declarația premierului M. Ciolacu reiese că trimitem un sistem Patriot în Ucraina, dar nu îl donăm sau nu îl transferăm definitiv. Sistemul va fi tot al nostru și va funcționa în Ucraina. «Este al nostru» duce la confuzia că acest sistem va fi instalat, controlat și operat de Armata română în teatrul de război.

- Advertisement -

Acesta este nivelul catastrofic de comunicare strategică guvernamentală”.

Ciolacu, pericol public. Seria gafelor comise atât pe plan extern, cât și pe plan intern de premierul PSD care se visează președintele României

Ciolacu s-a dovedit, de când a preluat funcția de premier, un adevărat pericol public pentru imaginea și relațiile internaționale ale României. A gafat grav într-o vizită la Berlin, când i-a propus prin surprindere cancelarului Scholz ca Germania să trimită trupe în România. La nivelul NATO, se știe că Franța și SUA apără zona României, în timp ce Germaniei îi revin țările baltice și Polonia. Situația a fost absolut penibilă, reprezentanții germani au fost foarte stânjeniți și au evitat un răspuns, dar a doua zi a urmat un comunicat al Guvernului german care preciza că nu se pune problema de așa ceva.

O altă gafă de politică externă majoră a fost după atacul terorist Hamas din 7 octombrie. Ciolacu s-a dus în Israel, unde a refuzat să se întâlnească și cu români care cereau ajutorul pentru a se repatria în țară. Apoi a mers în Egipt, unde s-a pozat cu familiile cetățenilor români evacuați din Fâșia Gaza, față de care a arătat ostentativ o mare preocupare.
O nouă gafă a comis Ciolacu la vizita în SUA, când a refuzat să-l vadă pe ambasadorul României la Washington, generând un incident care i-a lăsat cu gura căscată pe americani.

Aflat la tribuna Parlamentului, premierul Ciolacu a enumerat Coreea de Nord (!) printre partenerii strategici ai României!

În această primăvară, în timp ce se afla în Qatar, premierul României a făcut efectiv o serie de erori monumentale. Mai întâi s-a apucat să laude Qatarul pentru felul în care a organizat Mondialul de fotbal din 2022, când de fapt această competiție a produs un scandal enorm. Ciolacu i-a dat drept exemplu pe qatarezi, deși aceștia au construit stadioanele cu muncitori aduși din India, Bangladesh, Sri Lanka și alte țări sărace ținuți în condiții inumane – practic, de sclavie. Se estimează că 6.000 de muncitori străini au murit pentru a construi stadioanele date drept exemplu de Ciolacu. În al doilea rând, în timp ce pe premierul român îl luase valul laudelor la adresa regimului feudal din Qatar, Ciolacu a vrut să spună că șeicii de acolo au dat o lecție lumii întregi, dar în loc de asta a spus că au dat „o erecție“ lumii întregi!

Pe plan intern, boacănele lui Ciolacu sunt la ordinea zilei și au devenit deja anecdotice. Șeful PSD a spus, la inaugurarea unui pod, că „e timpul ca România să treacă de la fapte la vorbe“. Doar în ultima lună, el a scos „perle“ pe bandă rulantă. La Timișoara, acum trei săptămâni, le-a cerut celor din sală să nu-l jignească, pentru că „Buzăul nu e în Moldova“.

În urmă cu doar o săptămână, în timp ce se afla în Buzăul natal, Ciolacu – despre care nu se știe nici azi dacă și când și-a luat Bacalaureatul, deoarece documentele au fost secretizate – a vrut să se refere la portofoliul european de comisar pentru Apărare, dar i-a ieșit pe gură „portofelu’“. Exprimarea a fost aceasta: „Suntem în mijlocul unor negocieri, fiindcă aceste negocieri se fac totuşi din timp. Este foarte importantă şi persoana care se va ocupa, pentru a merge pe un «portofelu’» foarte important”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -