Petru Ioan Barbu, primarul comunei Vinţu de Jos (județul Alba), a fost găsit spânzurat, marţi, într-o anexă a locuinţei sale. Aflat la primul mandat, el era judecat pentru corupție, dar candida – tot din partea PNL – pentru un al doilea mandat.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba a comunicat marți seara: „La data de 16 aprilie 2024, în jurul orei 17.30, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a fost sesizat, prin 112, cu privire la faptul că un bărbat de 57 de ani, din Vinţu de Jos, a fost găsit spânzurat, într-o anexă a locuinţei sale. Cercetarea la faţa locului este în desfăşurare”.
IPJ Alba a confirmat, „pe surse”, că este vorba despre primarul comunei Vinţu de Jos, Petru Ioan Barbu.
Apropiații lui Petru Ioan Barbu spun că acesta nu mai răspundea la telefon de 5 zile.
Reprezentant al Partidului Naţional Liberal, Petru Ioan Barbu (57 de ani) se afla la primul mandat de primar și fusese nominalizat pentru o nouă candidatură. De altfel, el își începuse campania electorală.
Comuna Vințu de Jos (în maghiară Alvinc, în germană Unter-Winz) este formată dintr-un număr-record de 18 sate: Vințu de Jos, Câmpu Goblii, Ciocașu, Crișeni, Dealu Ferului, Gura Cuțului, Hațegana, Inuri, Laz, Mătăcina, Mereteu, Pârău lui Mihai, Poienița, Stăuini, Valea Goblii, Valea lui Mihai, Valea Vințului și Vurpăr.
La recensământul din 2021, Vințu de Jos avea 4.923 de locuitori, în creștere față de recensământul din 2011, când erau 4.801 locuitori.
Componența Consiliului Local: PNL – 5 consilieri, PSD – 4, PMP – 2, USR – 2, ALDE – 2.
Abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals – toate, în formă continuată
Pe 23 februarie 2021, la doar 5 luni după ce a fost ales și 4 luni de când și-a preluat mandatul, Petru Ioan Barbu a fost reţinut de poliţişti, pentru delapidare, fals intelectual şi uz de fals. Ulterior, el a fost cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile.
În cauză a mai fost cercetat şi administratorul unei firme din Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În toamna anului 2023, primarul din Vințu de Jos a fost trimis în judecată în acest dosar, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals – toate, în formă continuată.
Recent, pe 10 aprilie 2024, Judecătoria Alba Iulia a admis în parte cererile şi excepţiile invocate de către cei doi inculpaţi şi firma din Bucureşti, constatând neregularitatea rechizitoriului emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.
A plătit o documentație care nu exista!
Petru Ioan Barbu e acuzat de procurori că a atestat în fals că ar fi primit studii de fezabilitate de la o firmă căreia i-a plătit peste 400.000 de lei, deși documentele nu fuseseră realizate.
Conform magistraților, pe 17 decembrie 2020, la doar două luni după ce a devenit primar, Petru Ioan Barbu a încheiat prin achiziție directă un număr de 5 contracte de prestări servicii cu o societate comercială pentru realizarea de studii de fezabilitate, expertiză tehnică și studii de specialitate (topografic, geotehnic, hidrologic) privind obiectivul de investiție „Extindere Rețea de Alimentare cu Apă Potabilă în comuna Vințu de Jos, județul Alba”, în schimbul sumei totale de 427.805 lei.
Documentele n-au fost recepționate de Primărie, dar banii au fost plătiți!
Din referatul procurorilor: „La data de 28.12.2020, între UAT Comuna Vințu de Jos, reprezentată prin inculpatul BARBU PETRU IOAN, în calitate de primar, și o societate comercială, reprezentată de inculpatul P. N., în calitate de administrator, s-au întocmit 5 procese-verbale fictive de predare-primire, care au fost înregistrate la Primăria comunei Vințu de Jos și potrivit cărora, UAT Comuna Vințu de Jos a primit documentațiile: studiu de fezabilitate, expertiză tehnică, studiu topografic, studiu geotehnic și studiu hidrologic privind obiectivul de investiție «Extindere Rețea de Alimentare cu Apă Potabilă în Comuna Vințu de Jos, județul Alba». În baza acestor procese-verbale, la data de 30.12.2020, UAT Comuna Vințu de Jos a achitat către societatea comercială, prin 5 ordine de plată, suma totală de 427.805 lei, reprezentând contravaloarea acestor studii, care în realitate nu au fost efectuate și nu au fost predate beneficiarului”.
Mare fraier, faptele erau deja prescrise … 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Nu e unul dintre cele mai plăcute știri, bine ar fi fost să nu se fi întâmplat….pe o parte, iar pe cealaltă parte… mereu oamenii slăbănogi aduc problemele cele mai mari și grele!!!
ar face toti la fel, nu am mai avea stalpi de telegraf!
Sa mai conteste vreun ateu ca nu exista Dumnezeu!
Domnul exista doar in cei ce nu fac parte din atei!
Si-atunci, cu teama, ma intreb… eu ce tabara s-aleg?
DACA a facut gestul asta,sigur dosarul era pe bune,o fi aflat ca procurorii nu cedeaza si fac recurs…cand nu poti dovedi cu acte ceva ce ai platit ,nu ai cum sa scapi ,doar daca ai pile in justitia lui Savonea…