Atacul lansat sâmbătă noaptea de Iran asupra Israelului a fost unul major, dar cu daune minore. Explicația: Israelul, puternic sprijinit de aliații săi occidentali, dar și de Iordania, a reușit să intercepteze și să distrugă aproape toate rachetele (de croazieră și balistice) și dronele iraniene. Cele câteva care au străpuns scutul antiaerian al Israelului n-au produs nici măcar un mort.
A fost primul atac lansat asupra Israelului de pe teritoriul Iranului. Până acum, agresiunile își aveau originea pe teritorii vecine sau apropiate Israelului, precum Siria, Liban, Yemen, Irak sau Fâșia Gaza. Și de această dată, unele proiectile au fost lansate din afara Iranului, de către organizații teroriste finanțate de Teheran.
Încercând să-și justifice atacul, Iranul a invocat „autoapărarea” în fața „repetatelor agresiuni militare ale Israelului”, mai ales după atacul aerian asupra sediilor diplomatice (ambasadă, consulat) iraniene din capitala Siriei, Damasc.
Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a recunoscut că a lansat „zeci de drone și rachete” asupra Israelului. Armata israeliană a precizată însă că au fost „peste 320 de drone, rachete balistice și de croazieră” lansate de către Iran.
Armata israeliană (IDF), în cooperare cu principalii săi aliați occidentali (SUA, Marea Britanie, Franța, Germania), dar și – aparent surprinzător – o țară arabă vecină Israelului (Iordania), a reușit să doboare „99% din amenințările aeriene de diferite tipuri”. Unele dintre acestea au fost doborâte deasupra Siriei sau a Iordaniei, înainte de a ajunge în spațiul aerian al Israelului.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a declarat: „Am interceptat 99% dintre amenințările către teritoriul israelian. Aceasta este o realizare strategică foarte importantă”.
Câteva rachete au căzut pe teritoriul Israelului, dar pagubele au fost minime, potrivit IDF.
O bază aeriană din Nevatim, în deșertul Negev din sudul Israelului, a fost lovită de rachete, dar daunele au fost minore, a declarat armata israeliană, care susține că baza continuă să fie operațională.
Singura victimă a atacului iranian a fost o fată, rănită de schijele unei rachete sau drone. Tânăra a fost internată într-un spital, la terapie intensivă, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.
Contraamiralul Hagari a adăugat că, până în prezent, nu există alte informații cu privire la pagube sau răniți, informează „The Guardian”. El a confirmat că „o bază aeriană” a fost lovită. Este vorba – pe surse – de baza de la Nevatim, din sudul Israelului.
Primul mesaj al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu (74 de ani), după atacul iranian, a venit pe rețeaua X (fostă Twitter): „Am interceptat, am oprit. Împreună vom învinge”.
Cel puțin 30 de rachete de croazieră, peste 120 de rachete balistice, 170 de drone
Într-o postare pe rețeaua X, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a explicat, defalcat, ce fel de arme au fost folosite de agresorul iranian.
- „Din cele aproximativ 170 de drone lansate de Iran, nici măcar una nu a ajuns pe teritoriul statului Israel. Avioanele de luptă ale forțelor aeriene și sistemele de apărare aeriană, ale noastre și ale aliaților noștri, au interceptat zeci dintre ele înainte de a intra în spațiul nostru aerian.”
- „Din cele peste 30 de rachete de croazieră lansate de Iran, niciuna nu a pătruns pe teritoriul israelian. Avioanele noastre de război au interceptat 25 de rachete în afara granițelor țării.”
- „Din cele peste 120 de rachete balistice, un număr foarte mic a pătruns pe teritoriul israelian, în timp ce restul rachetelor au fost interceptate. Acest număr mic a căzut la o bază a forțelor aeriene din Nevatim și a provocat pagube minore la infrastructură.”
Ulterior, au fost confirmate următoarele cifre:
- drone-kamikaze: 185 lansate / 185 doborâte
- rachete de croazieră: 36 lansate / 36 doborâte
- rachete balistice: 110 lansate / 103 doborâte / 7 au ajuns pe teritoriul israelian
TOTAL: 331 lansate / 324 doborâte / 7 au ajuns pe teritoriul israelian
Sprijinul decisiv al SUA, Marii Britanii, Franței și Germaniei
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a explicat că Israelul „a colaborat îndeaproape” cu SUA, Marea Britanie și Franța. Toate aceste țări „au acționat în această seară”, în timpul loviturilor iraniene, a spus Hagari, citat de Sky News.
„Acest parteneriat a fost întotdeauna strâns, dar în această seară s-a manifestat într-un mod neobișnuit”, a declarat Hagari.
Avioanele britanice Typhoon cele ale Royal Air Force au fost implicate în doborârea unor drone iraniene deasupra Siriei și a Irakului.
Președintele american Joe Biden a declarat: „La indicațiile mele, pentru a sprijini apărarea Israelului, armata americană a deplasat avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune, în cursul săptămânii trecute. Datorită acestor desfășurări și a abilității extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care se apropiau”.
Joe Biden a adăugat că, în planificarea și executarea atacului de sâmbătă noaptea, Iranul a fost ajutat de grupări din Yemen, Siria și Irak.
Într-o convorbire de urgență cu premierul Benjamin Netanyahu, președintele SUA a reafirmat angajamentul „de fier” al SUA față de Israel: „I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacuri fără precedent, trimițând astfel un mesaj clar dușmanilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului”.
Prim-ministrul Marii Britaniit, Rishi Sunak, a confirmat, la rândul său: „Piloții noştri au doborât mai multe drone de atac iraniene”.
Franţa a asigurat „autoapărarea” bazelor sale din Orientul Mijlociu, datorită unor „mijloace de protecţie antiaeriană”, a anunţat duminică o sursă militară franceză. „Am contribuit la supravegherea şi apărarea bazelor unde suntem desfăşuraţi cu mijloace de apărare”, a declarat sursa franceză.
Iranul a transmis imediat după atac: „Chestiunea poate fi considerată încheiată”. Duminică, Teheranul a susținut că atacul „și-a atins toate obiectivele”.
Dar la Teheran a fost și multă furie pentru sprijinul acordat de occidentali Israelului. Ministerul iranian de Externe i-a convocat pe ambasadorii Marii Britanii, Franței și Germaniei pentru a le reproșa „poziția iresponsabilă” cu privire la încleștarea dintre Iran și Israel.
Și Iordania a doborât drone iraniene
Iordania și Israelul au purtat de-a lungul existenței mai multe războaie. Acum însă, când Iranul a atacat Israelul cu sute de drone și rachete, aviația iordaniană a intervenit și a neutralizat mai multe drone care urmau să atace teritoriul israelian, relatează „Jerusalem Post”.
Imaginile filmate în cursul nopții de sâmbătă spre duminică în Iordania au prezentat interceptări ale dronelor de atac iraniene îndreptate spre Israel. Surse oficiale din Amman au confirmat pentru Reuters că avioanele de luptă iordaniene au neutralizat cu succes dronele.
Guvernul iordanian a transmis că, pentru „a asigura siguranța cetățenilor” săi, a interceptat „obiecte zburătoare” care au intrat în spațiul său aerian noaptea trecută. Resturi au căzut în mai multe locuri, fără a provoca „daune semnificative sau vreun rănit”.
În ciuda pornirilor războinice a doi miniștri-cheie, lideri a două partide radicale, Cabinetul de Război nu se grăbește cu răzbunarea
Cabinetul de război al Israelului s-a reunit duminică după-amiază pentru a discuta răspunsul la atacul cu drone și rachete lansat de Iran în cursul nopții.
Miniștrii Guvernului Netanyahu au votat, la miezul nopții de sâmbătă spre duminică, pentru a delega această decizie micului Cabinet de Război, format din trei oficiali:
- Benjamin Netanyahu – prim-ministru;
- Yoav Gallant – ministrul Apărării;
- Benny Gantz – ministrul pentru Război.
Opozant ferm al lui Netanyahu, Benny Gantz s-a alăturat Guvernului după atacul Hamas din 7 octombrie 2023. El a precizat: „Vom construi o coaliție regională și vom stabili prețul pe care-l va plăti Iranul în momentul potrivit pentru noi”.
Decizia Cabinetului de Război pare a fi una reținută, ținând cont de insistențele SUA și ale aliaților occidentali.
Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a declarat: „Noi am spus: dacă Iranul atacă Israelul, noi vom ataca Iranul. Şi această afirmaţie este încă valabilă. Dar orice decizie va fi bine cântărită”.
Doi dintre miniștrii Guvernului Netanyahu, reprezentanți ai unor partide radicale, au cerut duminică dimineață un răspuns ferm la atacurile iraniene. Aceștia sunt Bezalel Smotrich (ministrul de Finanțe) și Itamar Ben-Gvir (ministrul Securității Naționale).
Bezalel Smotrich, liderul partidului de extremă-dreapta Sionismul Religios, a cerut un răspuns care „să răsune în tot Orientul Mijlociu”. El a enunțat alternativele: „Dacă Israelul va ezita, ne vom pune pe noi înșine și copiii noștri în pericol existențial. Dacă răspunsul nostru va rezona în Orientul Mijlociu pentru generațiile viitoare, vom câștiga”.
Itamar Ben-Gvir, liderul partidului de extremă-dreapta Puterea Evreiască, a spus că Israelul ar trebui „să înnebunească”. El crede că răspunsul Israelului „nu trebuie să fie slab”, iar „conceptele de «izolare» și «proporționalitate» au murit pe 7 octombrie”, ziua atacului Hamas asupra Israel.
Președintele SUA, Joe Biden, i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu că trupele americane nu vor participa la nicio contraofensivă israeliană împotriva Iranului. Liderul de la Casa Albă i-a cerut lui Netanyahu reținere maximă, pentru a evita o escaladare în zonă.
Și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, Yoav Gallant – cu care a vorbit la telefon –, să notifice SUA înainte de orice potenţial răspuns la atacul iranian.
Israelul primește de la SUA arme, sisteme moderne și alte componente de ajutor militar în valoare de 3,8 miliarde de dolari pe an.