vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsPrima mutare prin care Biserica Ortodoxă Română contracarează influența Bisericii Ruse printre...

Prima mutare prin care Biserica Ortodoxă Română contracarează influența Bisericii Ruse printre români: înființarea BOR din Ucraina!

-

Sfântul Sinod al BOR a luat o decizie foarte importantă, care marchează începutul ofensivei pentru recuperarea comunităților române din Ucraina capturate de Biserica Ortodoxă Rusă: e vorba de înființarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina. Mutarea este majoră și marchează prima acțiune concretă prin care BOR se implică în țara vecină.

În Ucraina locuiesc câteva sute de mii de români. Până acum, în lipsa Bisericii Ortodoxe Române (BOR), ei au fost curtați asiduu de Biserica Ortodoxă Rusă, a Patriarhului Kirill. Prin aceasta, serviciile speciale ale lui Putin au organizat provocări, propagandă rusească, au tensionat relațiile româno-ucrainene și au orchestrat diverse scandaluri.

Este cunoscut cazul mitropolitului Longhin Jar, închinat Patriarhiei Moscovei, dar pe care Antena 3, România TV și Realitatea TV, împreună cu AUR, Șoșoacă și alți propagandiști l-au prezentat mincinos drept un „preot român persecutat“. În realitate, Longhin este un extremist care a blestemat de nenumărate ori Biserica Ortodoxă Română, pe Patriarhul Daniel și pe Tatriarhul Bartolomeu de la Constantinopol. El i-a chemat pe românii din Moldova să renunțe la Biserica română și să treacă la cea rusă.

VIDEO: Blestemele îndrăcitului rusofil Longhin Jar

Prin decizia de joi, Sfântul Sinod anunță „binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina“.

- Advertisement -

O decizie similară a fost luată în urmă cu ceva vreme și în cazul Republicii Moldova, unde de asemenea influența Bisericii Ortodoxe Ruse este foarte mare. După atâtea decenii de absență, revenirea Bisericii românești în aceste țări va fi foarte dificilă, dar demersul era fundamental. Componenta religioasă este un element foarte important în conștiința identitară. Apariția BOR în Republica Moldova și Ucraina va diminua și va contracara influneța rusească asupra comunităților românești.

Continuă astfel distanțarea BOR de Biserica Rusă, care are pretenția de a fi considerată cea dintâi biserică ortodoxă și păstrătoarea credinței pravoslavnice.

În primăvara anului trecut, un grup de intelectuali apropiați de Patriarhul Daniel a deschis discuția despre schimbarea modului de calcul al datei la care pică Paștele. BOR are acum un regim mixt, calculează Crăciunul împreună cu tot restul lumii, după calendarul gregorian (care este și cel corect astronomic), iar Paștele după calendarul iulian, la care statul român a renunțat de peste 100 de ani, deoarece era greșit. Rușii sunt singurii care continuă să folosească integral calendarul iulian, de unde și anomalia de a sărbători Crăciunul după Anul Nou, când la noi e deja Sfântul Ion.

- Advertisement -

Discuția despre trecerea la calendarul gregorian în calcularea datei Paștelui a întâmpinat însă o puternică rezistență în interiorul BOR, iar propagandiștii Moscovei au agitat foarte tare spiritele printre credincioși, folosindu-se inclusiv de călugării din mănăstiri, cărora li s-a băgat în cap că așa ne-am vinde „papistașilor“ (catolicilor).

Rămânerea la calendarul iulian (cel greșit) a fost susținută cu fanatism de fosta speranță a Dreptei politice, Mihail Neamțu, care din acest motiv a fost repudiat de foștii săi prieteni Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu etc, precum și de purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. o entitate care rontaie banii de la buget, are averi nemasurate, neimpozitate si venituri fara numar.
    Ne imprumutam sa le cumparam autoturisme de 150000E.
    Iar daca pui intrebari, dai in Dumnezeu ??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -