Anders Breivik, extremistul care în 2011 a comis atentate la Oslo și pe insula Utoya, unde a ucis în total 77 de persoane, dă în judecată statul norvegian, pe care-l acuză de tratamente inumane. Criminalul se plânge că e ținut în regim de izolare și invocă acum Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Din 2012, de când a fost condamnat la pedeapsa maximă prevăzută de legea norvegiană, adică 21 de ani de închisoare, Breivik e ținut în izolare. Acum este cazat în complexul Ringerike, la 70 de kilometri de Oslo, și beneficiază de un lux pe care peste 90 la sută dintre europenii liberi nu le au. Vila în care e închis are două etaje și e dotată cu bucătărie, sală de mese, sală de televiziune unde se găsește și un Xbox (condolă de jocuri video), sală de sport și bibliotecă. Pentru confortul său psihic, i s-a permis să aibă și papagali.
Nu e suficient, iar asasinul în serie ajuns la 44 de ani cere acum tribunalului să fie scos din izolare.
În 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik – adept al ideologiei de extremă dreapta – a pus o bomă într-o dubiță, la Oslo. Explozia a dus la moartea a 8 oameni.
Însă nu acesta era scopul real al lui Breivik, ci doar o diversiune. Teroristul urmărea ca explozia să atragă acolo cât mai multe efective ale forțelor de ordine. În timp ce toată lumea se agita în jurul bombei, Breikiv lua o barcă și mergea pe insula Utoya, unde se ținea o tabără de vară a tinerilor care erau simpatizanți de stânga. Înarmat cu o armă de asalt, Breivik a pornit la vânătoare de oameni, reușind să ucidă nu mai puțin de 69 de persoane.
După ce a fost prins, a fost expertizat medical și declarat în deplinătatea facultăților mintale.
Terrorist Anders Breivik, who killed 77 people, tries to sue Norway for alleged human rights breach
Breivik believes that his solitary confinement since 2012 amounts to inhuman treatment under the European Convention on Human Rights.
Breivik, by the way, is being held in a… pic.twitter.com/QlH7vgotxf
— NEXTA (@nexta_tv) January 7, 2024
Acum, avocatul reclamă că, după 12 ani în care a stat „fără o interacțiune semnificativă“, Breivik „are tendințe sinucigașe. E dependent de medicamentul pentru depresie Prozac, pentru a trece peste zilele din închisoare“.
Avocații ministerului de Justiție răspund însă că, de fapt, Breivik, nu e într-o izolare totală, pentru că are contact cu gardienii, cu preotul, cu medicii și, până de curând primea vizita unui voluntar care, între timp, a anunțat că nu mai vrea să-l vadă.
Principalul pericol este ca Breivik, odată primind permisiunea de a intra în contact cu alte persoane – inclusiv online –, să ajungă model pentru alți criminali. Acest lucru s-a petrecut deja cu Brenton Tarrant, care în 2019 a omorât 51 de persoane în două moschei din Chirstchurch, din Noua Zeelandă.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
Nu stiu daca stiti dar pe insula pe care el a ucis atatia tineri se desfasura un training al tinerilor PSD-isti norvegieni, odraslele sociaslistilor care guvernau atunci Norvegia si care aveau ca Prim Ministru pe Soltemberg actualul sef al NATO. Omul si-a aratat atunci eficienta in situatii de criza caci tinerii fugarirti prin pasdure si ucisi unul dupa altul sunau peste tot dupa ajutor rapid care sa-l opreasca pe ucigas. Dar Statul norvegian nu avea macar o barca in stare de functionare sau aprovizionata cu combustibil, barca care sa permita accesul pe insula.Singurul elicopter care putea si el sa duca trupwe speciale pe insula era defect si el.
lucru este cert, trebuie reintrodusa pedeapsa cu moartea. Altfel, criminalii se vor imulti.
Si vor da si gene de criminal…