vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsMoment istoric: Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare cu Moldova și...

Moment istoric: Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina. Georgia a primit statutul de candidat. Toate cele trei țări ex-sovietice au teritorii ocupate de Rusia

-

Adevărata destrămare a URSS are loc sub ochii noștri: încă două din cele 15 foste republici sovietice se îndreaptă spre statutul de membre ale Uniunii Europene. E vorba de Republica Moldova și Ucraina, care se vor alătura astfel altor trei republici sovietice – Estonia, Letonia și Lituania –, deja „veterane” ale UE. Decizia de astăzi deschide și perspectiva reunificării celor două țări românești sub „umbrela” Uniunii Europene.

Comisia Europeană a recomandat miercuri Consiliului European începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova, Ucraina și Bosnia-Herțegovina, precum și acordarea statutului de candidat la aderare pentru Georgia.

„Guvernul” european a transmis, printr-un comunicat: „Având în vedere rezultatele obținute de Ucraina și Moldova și eforturile de reformă în curs, Comisia a recomandat Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu ambele țări. În plus, Comisia recomandă Consiliului să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina și Moldova au adoptat anumite măsuri-cheie. Comisia este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri”.

Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare și cu Bosnia-Herțegovina (fostă republică iugoslavă), odată ce se va atinge gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare. Această țară trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a îndeplini prioritățile-cheie stabilite în avizul Comisiei privind cererea de aderare la UE, precizează Executivul european.

- Advertisement -

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Extinderea este o politică vitală pentru Uniunea Europeană. Completarea Uniunii noastre este chemarea istoriei, orizontul natural al Uniunii noastre. Finalizarea Uniunii noastre are, de asemenea, o puternică logică economică și geopolitică. Extinderile anterioare au demonstrat beneficiile enorme atât pentru țările candidate, cât și pentru UE. Cu toții avem de câștigat”.

Maia Sandu: „Obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030”

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a reacționat prompt pe Facebook: „Acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun – al instituțiilor statului, care muncesc pentru a transforma țara, precum și al cetățenilor, care aleg pacea, democrația și dezvoltarea. Raportul Comisiei Europene confirmă că Moldova a făcut în ultimul an reforme serioase, care pregătesc țara noastră de a deveni un stat european și necesare pentru a îmbunătăți viața tuturor cetățenilor. Decizia finală privind începerea negocierilor cu Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. Decizia de azi a Comisiei Europene ne încurajează și ne responsabilizează să continuăm lucrurile începute: să facem Moldova mai puternică, un stat care asigură pacea acasă și contribuie la securitatea regională și are grijă de bunăstarea cetățenilor săi. E mult de lucru. Drumul pe care am ales să mergem este plin de provocări. Nu ne sperie munca, iar obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030. Republica Moldova în Uniunea Europeană este unica noastră șansă de a garanta un viitor al păcii, libertății și prosperității pentru întreaga țară”.

Concluziile Comisiei Europene

Republica Moldova a înregistrat progrese importante în ceea ce privește îndeplinirea celor 9 etape stabilite în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Moldovei la UE. Aceasta a lansat o reformă cuprinzătoare a justiției, în urma recomandărilor Comisiei de la Veneția, inclusiv prin evaluarea judecătorilor și procurorilor proeminenți. Țara și-a reformat organismele anticorupție și a crescut numărul de anchete și de condamnări în cazurile de corupție.

- Advertisement -

Moldova a adoptat un plan de acțiune pentru dezoligarhizare, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite. O nouă legislație privind instituirea unui mecanism de confiscare contribuie la combaterea criminalității organizate. Țara a adoptat o strategie privind administrația publică și urmează reforma la toate nivelurile. Aceasta a depus eforturi pentru a-și reforma gestionarea finanțelor publice și a adoptat o legislație pentru a reforma achizițiile publice. Moldova a sporit participarea societății civile la procesul decizional și a consolidat protecția drepturilor omului.

Ucraina are o situație specială, fiind victima unui cumplit război de agresiune declanșat de Rusia putinistă. Totuși, decizia de acordare a statutului de candidat la UE a creat o puternică dinamică de reformă, cu un sprijin puternic din partea populației ucrainene. Guvernul și Parlamentul ucrainean au dat dovadă de hotărâre, înregistrând progrese substanțiale în ceea ce privește îndeplinirea celor 7 etape prevăzute în avizul Comisiei Europene. Ucraina a instituit un sistem transparent de preselecție pentru judecătorii Curții Constituționale și a reformat organismele de guvernanță judiciară. Ea și-a dezvoltat în continuare istoricul de anchete și condamnări pentru corupție la nivel înalt și și-a consolidat cadrul instituțional. Ucraina a luat măsuri pozitive în cadrul unui efort mai amplu și sistemic de combatere a influenței oligarhilor. De asemenea, țara și-a demonstrat capacitatea de a înregistra progrese în ceea ce privește alinierea la acquis-ul european chiar și pe timp de război.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Ciordache” e premiat cu o nouă pensie specială! PSD și PNL au votat privilegii nesimțite și pentru angajații Consiliului Legislativ, condus de odiosul PSD-ist

Veniturile secretizate ale șefilor ASF: 180.000 de euro pe an + decontarea cheltuielilor (încă 26.000 €/an). Toți angajații iau 16 salarii pe an! „Cel mai prost angajat primește minimum 7.000 de lei net de Ziua ASF”

* Realitatea Plus – amendată de CNA cu 10.000 de euro pentru asocierea sulfuroasă cu AUR. Propagandă mincinoasă: „E bine. Ce s-a gândit să facă aicea cu AUR-u’ e bine”

* Minciună gravă a unui deputat AUR: „Franța, acum, e mai mult un stat musulman decât creștin. Nu e departe nici Germania, nu e nici Belgia”

Firea revine în toate funcțiile din PSD la 3 luni după cumplita afacere a „azilelor groazei”. Se merge cu tupeu pe ideea că românii au uitat deja

VIDEO. Cele mai neinspirate 70 de secunde din viața Elenei Lasconi: și-a pierdut și fiica, și candidatura, și forța în USR

VIDEO. Cine e Oana Lasconi, cea care a frânt aripile politice ale mamei sale: „anti-capitalistă”, deși trăiește la Paris și lucrează în gaming. A început trei facultăți, dar n-a terminat niciuna

VIDEO. Nicușor Dan, lovitură devastatoare pentru distrugătorii Parcului IOR: amendă de 35 de milioane de euro! Robert Negoiță a încercat o diversiune

PNL alege sinuciderea politică: pensionarul special Ciucă va candida la prezidențiale! „Are șansele lui Dăncilă în 2019”, estimează politologul Cristian Preda

SUA ne avertizează: Rusia va încerca să deturneze alegerile din România, de anul viitor! Planul diabolic al Moscovei de a „otrăvi” democrația din aproape 100 de țări

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -