Statele Unite au transmis aliaților lor semnale clare că nu vor bloca exportul de avioane F-16 către Ucraina, anunță CNN. Toate indiciile conduc la ideea că Occidentul se pregătește, în sfârșit, după un an de stăruințe ale Kievului, să-i livreze mult-așteptatele aparate de luptă care ar pune definitiv capăt speranțelor Rusiei că ar putea obține măcar o „remiză” în războiul din Ucraina.
Informațiile le-au fost date jurnaliștilor americani de surse de la Pentagon. Administrația Biden este supusă de membrii Congresului și de aliații săi la presiuni tot mai mari pentru a sprijini Ucraina să achiziționeze avioanele de luptă, în contextul intensificării atacurilor aeriene lansate de ruși.
Există și alte semnale că momentul apariției avioanelor F-16 pe cerul Ucrainei se apropie. Olanda și-a manifestat deja disponibilitatea, în mod oficial, de a da Kievului o parte din flota sa de F-16.
Amiralul american James Stavridis, fostul comandant suprem al forțelor aliate din Europa (2009-2013), a scris cu reproș pe contul său de Twitter: „Timp de aproape un an, am tot spus că Statele Unite ar trebui să trimită Ucrainei F-16. Acum vine confirmarea că ar fi suficiente doar 4 luni pentru a le antrena piloții, mult mai puțin decât s-a spus. Foarte rău că nu le-am trimis avioanele… să spunem cu 4 luni în urmă?“.
For close to a year, I’ve been saying that the U.S. should send Ukraine F-16s. Now comes confirmation that it would take only 4 months to train their pilots, far less than has previously been cited. Too bad we didn’t send the planes…say four months ago? https://t.co/VP498VwWJx
— Admiral James Stavridis, USN, Ret. (@stavridisj) May 18, 2023
Doi piloți ucraineni antrenați de americani la o bază din Arizona au depășit toate așteptările, reușind să se adapteze rapid la comenzile F-16. SUA apreciază că piloții ar putea fi instruiți în 4 luni să treacă pe noile avioane.
Yahoo News a publicat în exclusivitate un document conținând o evaluare a Forțelor Aeriene americane cu privire la doi piloți ucraineni care au depășit așteptările Pentagonului într-un curs de două săptămâni într-un simulator de zbor la o bază aeriană a SUA. Evaluarea concluzionează că ar fi nevoie de doar patru luni pentru a antrena piloții ucraineni să opereze avioane de luptă F-16 de fabricație americană, un interval de timp mult mai scurt decât cel citat în mod repetat de oficialii Pentagonului, care spuneau că ar fi nevoie de un an.
Piloții ucraineni au folosit simulatoarele într-o bază aeriană din Arizona. Documentul a ajuns și la o serie de aliați din NATO care au avioane F-16 și conține o evaluare detaliată realizată la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie la Baza Morris Air National Guard din Tucson, Arizona, unde se află escadrila 162 a Forțelor Aeriene americane. Doi aviatori ucraineni, unul calificat pe MiG-29, iar celălalt pe Su-27, nu au primit „nicio pregătire formală” pe F-16, potrivit evaluării, în afară de o scurtă familiarizare. Ei au fost apoi testați pe un simulator de zbor, efectuând „9 evenimente de simulator care au acoperit 11,5 ore în total”.
Ambii piloți ucraineni au fost evaluați de patru instructori experimentați ai Forțelor Aeriene americane, fiecare dintre ei având mii de ore de zbor pe F-16.
Evaluarea, redactată de locotenent-colonel Jared P. White de la Escadrila 162, concluzionează că piloții ucraineni „au fost capabili să efectueze o serie de manevre «relativ tehnice»“ în mediile simulate, cum ar fi aterizarea aeronavei după ce a pierdut un motor într-un scenariu numit „flameout”.
„După o singură demonstrație, (…) ambii piloți au reușit să aterizeze cu succes aeronava de pe un model simulat cu flacără (SFO) deasupra capului. Aceasta este o abilitate relativ tehnică și care trebuie exersată în mod continuu pe parcursul carierei unui pilot de F-16”, se arată în document.
De asemenea, ambii piloți au fost capabili „să execute atacuri simulate pe baza parametrilor comunicați în timp ce pilotau simulatorul”.
Zelenski a refuzat oferta premierului britanic Rishi Sunak ca Ucraina să primească avioane Tornado. Britanicii spun că Ucraina a optat pentru F-16 și că e în discuții cu alte țări pentru a le achiziționa
Un alt indiciu care arată că Ucraina e deja în niște negocieri – deocamdată nedezvăluite public – pentru achiziționarea de F-16 este dialogul dintre premierul britanic Rishi Sunak și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, de săptămâna trecută. Britanicul i-a oferit lui Zelenski posibilitatea ca țara sa să-i furnizeze avioane de luptă Tornado și să antreneze piloți ucraineni. Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic spune că oferta a fost refuzată: „Guvernul ucrainean a luat decizia de a-și antrena piloții pe avioane F-16. Aceasta este o decizie care le aparțien. Cred că ei (ucrainenii – n. red.) sunt în discuții cu alte țări care folosesc acest tip de avioane, iar noi lucrăm cu acele țări“.
Acest episod este cât se poate de sugestiv, pentru că ucrainenii sunt disperați să facă rost de avioane de luptă, singurul domeniu în care țara lor este surclasată de Rusia în acest moment. Inclusiv ofensiva de primăvară pare să întârzie din cauza superiorității aeriene totale pe care rușii ar avea-o pe câmpul de luptă. În acest context, Zelenski n-ar fi refuzat oferta britanică dacă n-ar fi avut certitudinea că poate obține un număr mare de avioane F-16 din alte părți. Marea Britanie nu are în dotarea forțelor sale aeriene avioane F-16, iar antrenarea piloților ucraineni pe mai multe tipuri de aparate de vânătoare ar fi contraproductivă.