De când a devenit Klaus Iohannis președinte al României, una din companiile prietenului său apropiat, Michael Schmidt, a câștigat contracte din bani publici în valoare de 300 de milioane de lei, dezvăluie o investigație realizată de Europa Liberă. Este a doua știre de acest fel care răzbate despre Schmidt în ultimele zile, după ce vineri o altă firmă de-a sa a câștigat o licitație cu dedicație de la Poliția Română, în valoare de 98 de milioane de lei.
Compania MHS Truck&Bus SRL, controlată de Michael Schmidt, a câștigat contracte ]n valoare de peste 300 de milioane de lei (circa 65 de milioane de euro) de când a devenit președintele țării Klaus Iohannis, conform datelor din portalul SICAP consultate de Europa Liberă.
Firma prietenului lui Iohannis „s-a lipit”, printre altele, la contracte cu Romsilva, cu Romgaz, cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din Ministerul de Interne și cu Inspectoratul General pentru Imigrări.
Cealaltă firmă prin care Michael Schmidt câștigă contracte cu statul român se numește Automobile Bavaria SRL. Din 2015 până azi, această companie a câștigat licitații publice în valoare totală de 404 milioane lei, echivalentul a 83 de milioane de euro. Specializată pe importul de autoturisme BMW în special, această firmă a făcut contracte, printre alții, cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Camera Deputaților, Senatul, Banca Națională a României (BNR), Direcția Generală Anticorupție (DGA) și multe alte structuri din Ministerul Apărării (MApN) și MAI.
Iohannis neagă cu vehemență orice legătură între funcția ocupată de el și licitațiile câștigate pe bandă rulantă de firmele prietenului său
Ultimul astfel de contract a fost cel de săptămâna trecută, 98 de milioane de lei (aproape 20 de milioane de euro) pentru 600 de mașini BMW pentru Poliția Rutieră. Această licitație a provocat scandal și a atras atenția după ce s-a descoperit că MAI a menționat în caietul de sarcini al licitației caracteristici specifice unui anumit tip de BMW. Au existat scrisori venite de la alte firme concurente de pe piață, care arătau că pot oferi mașini cel puțin la fel de performante (și cu service mult mai ieftin) fără să fie neapărat cutie de viteze de „minimum 8+1 viteze”. Ministerul a respins orice discuție, iar la licitație s-a prezentat doar firma prietenului lui Iohannis.
Problema acestui contract e că banii vin din fonduri UE și, deci, poate intra sub incidența unei anchete a Parchetului European condus de Laura Kovesi. Iohannis nu are nicio pârghie să controleze sau să mușamalizeze ancheta venită de acolo, spre deosebire de situația pe plan intern, unde președintele păstrează controlul asupra Ministerului Justiției.
În total, după ce Klaus Iohannis a devenit șeful statului, companiile controlate de apropiatul său au câștigat contracte în valoare de 148 de milioane de euro cu instituții publice.
Într-o declarație făcută vineri, la New York, președintele Klaus Iohannis a negat vehement că ar fi vreo legătură între funcția ocupată de el și licitațiile câștigate de firmele lui Schmidt după 2015: „Despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat cu siguranţă, iar informaţiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media, însă pot să vă spun un lucru foarte clar: dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorităţi competente să verifice aceste lucruri şi, dacă îmi permiteţi, mă aştept ca aceste autorităţi să verifice toate lucrurile la sânge. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu şi poziţia mea să fie trase într-o chestiune care poate să fie verificată tehnic. Cred că este evident pentru toată lumea că eu personal nu am nicio treabă cu această achiziţie, dar dacă există suspiciuni atunci mă aştept la clarificări şi cam foarte repede“.
Acest tip de evenimente, prin care firmele unor prieteni sau apropiați ai conducătorilor statului câștigă pe bandă rulantă contracte din bani publici, face ca România să înceapă să semene cu Ungaria lui Viktor Orban. Statul vecin a intrat în atenția Comisiei Europene prin felul în care Guvernul Orban a lichidat justiția independentă, apoi a direcționat fondurile publice către companiile unei camarile din jurul premierului Viktor Orban. S-a ajuns până acolo încât UE a anunțat, săptămânile trecute, că va bloca fondurile europene pentru Ungaria, inclusiv cei circa 5 miliarde de euro cuveniți prin PNRR.
Speriat, Viktor Orban s-a grăbit să promită că va trece de urgență prin Parlament toate legile cerute de Comisia Europeană de ani întregi, și care vizează asigurarea unei Justiții independente de puterea politică.
Păi dacă tot citați Europa Liberă de ce nu citați până la capăt?
„Principalii competitori pe piața auto ai Automobile Bavaria sunt Renault Commercial Roumanie, Porsche România, Mercedes Benz Romania și Țiriac Auto.
În perioada în care Automobile Bavaria a colectat 400 de milioane de lei din contracte publice în timpul mandatelor lui Klaus Iohannis, competitorii săi (conform cotelor de piața) au strâns următoarele sume din contractele cu statul:
Renault Commercial Roumanie SRL – 4 miliarde de lei / 838 milioane de euro;
Porsche România SRL – 377 milioane de lei / 77 milioane de euro;
Mercedes-Benz România SRL – 949 milioane de lei / 195 milioane de euro;
Țiriac Auto SRL – 1,8 miliarde de lei / 377 milioane de euro.”
Ups!
Păi hai să-i mai dăm Iubitului Conducător câteva sute de milioane că a ramas in urmă.
Stii cumva dacă au făcut germanii vreo fabrică auto de când ne conduce ilustrul ?
Articol informat cu sursa. Nu plagiat ca la ziae.com, combinat cu agramtisme si intr-un limbaj de elev de gimnaziu corigent.
Eu zic sa-si inchida asta firma sau sa-i fie interzis la licitatii.