Scandal de amploare la Moscova, declanșat de putinistul scelerat Dmitri Rogozin. După ce a amenințat România, Bulgaria și Muntenegru cu bomba nucleară, viceprim-ministrul Federației Ruse, care e și șeful Roscosmos, vrea să pornească un telescop german fără permisiunea partenerilor europeni. Oamenii de știință ruși s-au poziționat categoric împotriva comportamentului banditesc al politicianului.
Informația a apărut pe site-ul Gazeta.ru, după ce Rogozin s-a lansat în afirmații revoltătoare într-o emisiune difuzată de postul de televiziune Rossia 24.
Telescopul eROSITA a fost oprit la sfârșitul lunii februarie. Face parte din observatorul spațial Spektr-RG, care include și telescopul ART-XC, dezvoltat la IKI RAS. A fost construit de Institutul Max Planck pentru Fizica Extraterestră și trebuia să fie asociat cu ART-XC.
Putinistul Rogozin: „Cei care au luat decizia de a opri telescopul german din motive politice rusofobe nu aveau dreptul moral să facă acest lucru”
Gazeta.ru: „După agravarea relațiilor dintre Rusia și țările occidentale în legătură cu «operațiunea specială» din Ucraina, specialiștii germani au pus aparatul în modul de repaus. Pe 4 iunie, șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a precizat că intenționează să activeze puterea eROSITA contrar deciziei părții germane”.
Dmitri Rogozin: „Am dat instrucțiuni legate de începerea pregătirilor pentru restaurarea telescopului german eROSITA la observatorul spațial Spektr-RG, împreună cu telescopul rus. Cei care au luat decizia (la Berlin – n. red.) de a opri telescopul german din motive politice rusofobe nu aveau dreptul moral să facă acest lucru. Munca unui observator spațial este necesară pentru știință. Vom corecta greșeala germanilor și le vom porni telescopul la observatorul nostru Spektr-RG”.
Academicianul Zelenîi: „Toți oamenii de știință din institutul nostru se opun cu tărie acestei propuneri. Acesta nu este un dispozitiv rusesc”
Decizia teroristului Rogozin i-a înfuriat pe savanții ruși, dezvăluie Gazeta.ru: „Ei nu înțeleg încă cine va da comenzi telescopului și care parte – rusă sau germană – va primi date științifice de la acesta și, cel mai important, cum vor reacționa colegii germani ai oamenilor de știință ruși la decizia Roscosmos”.
Reacția fermă a venit din partea mai multor somități din Federația Rusă. Primul care s-a poziționat contra deciziei lui Rogozin a fost academicianul Lev Zelenîi, directorul științific al Institutului de Cercetare Spațială al Academiei Ruse, care a dezvoltat partea rusă a observatorului comun.
Într-un interviu acordat agenției de știri a Kremlinului, Interfax, academicianul Zelenîi a spus: „Institutul nostru, toți oamenii de știință se opun cu tărie acestei propuneri. Această obiecție este atât din motive politice, cât și din cele tehnice. Acesta nu este un dispozitiv rusesc, nu știu cât de realistă este toată această epopee, nu știu dacă specialiștii noștri au coduri de procesare… Dar chiar dacă au, va fi pur și simplu imposibil să se publice aceste date – nu vor fi acceptate. Tehnic, putem activa, dar echipele specifice trimise la bord trebuie să fie formate în Germania”.
Academicianul Suniaev: „Este necesar să explicăm, să negociem, astfel încât ambele părți să înțeleagă că în 10-20-30 de ani va fi posibil să punem din nou dispozitive străine extra-clasă pe sateliții noștri”
Al doilea academician revoltat este Rashid Suniaev, directorul științific al proiectului Spektr-RG: „Acesta este un dispozitiv minunat, absolut de clasă mondială, care a oferit deja o mulțime de date. Cu toții visăm să se întoarcă la munca activă. Dar acesta este un dispozitiv uimitor de complex, iar dacă decidem să ignorăm acordurile cu partenerii și să ne întoarcem asupra noastră, îl putem distruge pur și simplu. Acest dispozitiv trebuie pornit prin acord cu partea germană. Este necesar să explicăm, să negociem, astfel încât ambele părți să înțeleagă că în viitorul îndepărtat – în 10-20-30 de ani – va fi posibil să punem din nou dispozitive străine extra-clasă pe sateliții noștri”.
În același timp, Suniaev a subliniat că observatorul Spektr-RG nu se află în stare inactivă fără jumătatea germană a aparatului. Telescopul ART-XC rusesc funcționează normal, dar nu poate înlocui telescopul eROSITA. ART-XC este sensibil la fasciculele de energie mai dure, mai mari, în timp ce aparatul german trebuia să observe în partea mai moale, cu lungime de undă mai lungă a spectrului.
Critici dure pentru includerea unilaterală a telescopului eROSITA în observatorul spațial Spektr-RG au fost formulate și de șeful Academiei Ruse de Științe, Aleksandr Sergheev. El și-a exprimat deja poziția într-o scrisoare trimisă către conducerea Roscosmos.
Sergheev: „Gestionarea de către noi a eROSITA nu este ușoară și, într-un fel, chiar riscantă. Pentru că noi nu am creat acest dispozitiv și nu l-am operat. Această tehnică este foarte serioasă, unică, iar oamenii de știință ai noștri au îngrijorări dacă vom fi capabili să ne descurcăm corect în principiu. Colegii sunt îngrijorați dacă vom strica dispozitivul cu această idee”.