Războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a dus, printre altele, la o schimbare cu conotații majore la scara întregii planete: Germania redevine, după aproape 8 decenii, țara europeană cu cele mai mari cheltuieli militare. Bundestagul a aprobat miercuri triplarea bugetului alocat Apărării pentru 2022, care ajunge astfel la 100 de miliarde de euro. Dintr-un foc, Germania urcă pe locul 3 mondial, după SUA și China, dar mult înaintea Marii Britanii, statul european care conducea, până acum, în topul bugetului alocat armatei.
Parlamentul din Berlin a mai aprobat, de asemenea, majorarea cheltuielilor militare anuale ale Germaniei de la 1,5 la 2% din PIB, proporție la care se va ajunge în 2024. Industria de armament germană, una din cele mai performante din lume, va produce astfel preponderent pentru armata proprie, după ce de-a lungul timpului a exportat majoritatea produselor sale. Din această sumă, 18 miliarde de euro sunt destinate exclusiv achiziționării de armament.
Invazia lui Putin în Ucraina a adus o trezire brutală la realitate a Germaniei, care ani în șir tratase superficial avertismentele țărilor est-europene
Pentru Germania, dar și pentru restul lumii, este o schimbare majoră care modifică nu doar echilibrul militar mondial, ci și o filosofie care a dominat politica internă din această țară după Al Doilea Război Mondial.
Atât poporul german, cât și politicienii au fost foarte conștienți, după 1945, de rolul distructiv pe care l-au jucat și au încercat să se țină cât mai departe de orice ar putea aminti de Germania militaristă. Guvernul și Parlamentul au ținut deliberat la un nivel scăzut cheltuielile pentru armată, care – deși foarte bine echipată și antrenată – a rămas una mică până acum. Germania are trecut în Constituție că nu poate participa la războaie în afara propriilor granițe. Berlinul a refuzat să majoreze bugetul Apărării chiar și când fostul președinte american Donald Trump a făcut presiuni explicite în această privință.
În ultimele decenii, politicienii germani au crezut că epoca războaielor între marile puteri a apus pe măsură ce economiile au devenit mai interdependente. În particular Angela Merkel a dus o politică de apropiere față de Rusia, cele două țări devenind dependente una de alta: rușii – de banii și investițiile germanilor, germanii – de materiile prime rusești.
Însă invazia declanșată pe 24 februarie de Rusia în Ucraina, cu o violență care a șocat întreaga lume, a spulberat tot acest edificiu. În Germania, evenimentele au însemnat o trezire bruscă la realitate după ce, decenii la rând, Berlinul tratase superficial avertismentele țărilor est-europene privind pericolul crescând al Rusiei lui Putin la adresa păcii. Toată lumea a realizat că, de fapt, țara are nevoie în continuare de o forță armată redutabilă pentru a face față unor evenimente precum cel de acum, când dictatori scelerați aruncă în aer întregul eșafodaj diplomatic.
Creșterea cheltuielilor militare în Germania și agresiunea rusă vor aduce măsuri similare și în alte țări europene precum Italia, Spania și Olanda
Însă această schimbare de direcție produsă în Germania va genera, cel mai probabil, o reacție în lanț în întreaga Europă, notează The Economist. Amenințarea rusă și înarmarea Germaniei le va aminti altor țări europene care au neglijat de asemenea problema în ultimele decenii, precum Italia, Țările de Jos (Olanda) și Spania, că ar fi bine să cheltuiască 2% din PIB pe apărare. Esticii fac deja acest lucru de câțiva ani, avizați de ascensiunea militarismului rusesc.
Experții băncii Citigroup estimează că, de acum, 2% va deveni suma minimă de la care va pleca bugetul apărării în țările NATO. O altă bancă, Jefferies, a calculat că, dacă toți membrii NATO își vor îndeplini obligația de a cheltui 2% din PIB cu apărarea, atunci bugetele lor combinate, exceptându-l pe cel al SUA, ar ajunge la aproximativ 400 de miliarde de euro.
În orice caz, Germania va depăși de acum cu mult bugetul alocat apărării pe care-l are Marea Britanie, până azi liderul european în domeniu. Bugetul pe care-l alocă Rusia înarmării va deveni de două ori mai mic decât cel al Germaniei.
Top 10 țări după cheltuielile militare în 2022 înainte ca Germania să majoreze la 100 de miliarde de euro bugetul apărării
Țara……………………miliarde dolari
1. SUA………………..738
2. China………………193,3
3. India………………..64,1
4. Marea Britanie…….61,5
5. Rusia………………..60,6
6. Franța………………56,8
7. Germania…………..51,3
8. Japonia……………..49,7
9. Arabia Saudită…….48,5
10. Coreea de Sud…..40,4
Sursa: Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS).
Iar Trump era omul rău, prieten cu Putin, pentru că le cerea Germaniei și UE să facă mai mult pentru securitatea lor energetică și militară. Acum se vede cît de nocive au fost acțiunile omului portocaliu..
Dacă mai intră în NATO și Suedia și Finlanda, cuceririle lui Putin din Ucraina nu mai au rost.