Vladimir Putin va ceda puterea în Rusia până anul viitor, dar acest lucru nu se va întâmpla, cel mai probabil, prin violență, ci prin internarea sa într-un sanatoriu de unde nu va mai ieși ca lider al țării, a declarat într-un podcast Sir Richard Dearlove, fostul șef al MI6 (serviciul de spionaj al Marii Britanii). Bolile și izolarea în care s-a băgat de teama Covid i-au subminat judecata și au avut un rol important în decizia de invadare a Ucrainei, mai spune fostul șef al spionilor britanici.
Zvonuri tot mai persistente indică o stare de sănătate gravă a dictatorului de la Kremlin. În acest context, o metodă de a „mișca lucrurile” la vârful statului rus fără a fi nevoie de o lovitură de stat violentă ar fi internarea lui Putin într-un spital pentru bolnavi incurabili, pe o perioadă lungă de timp, a sugerat Richard Dearlove, citat de Daily Mail. Marea problemă a Rusiei este că, de-a lungul secolelor, indiferent de regim, sistemul său de guvernare întotdeauna autocratic n-a fost conceput cu gândul la tranziții de putere.
Ne apropiem de „sfârșitul acestui regim în Rusia, dar asta nu înseamnă că va dispărea”. În loc va veni radicalul Patrușev
Dar acum, Rusia se confruntă cu o dezastruoasă campanie militară și o catastrofă economică, iar despre liderul său se zvonește că ar fi afectat de o serie de boli care îi amenință viața. Așa că, la Kremlin, gândurile se îndreaptă spre o metodă de înlocuire a omului de la putere, afirmă Sir Dearlove, care a vorbit în cadrul podcastului One Decision, pe care îl prezintă.
Fostul comandant al MI6 a menționat: „Cred că va pleca până în 2023 – dar probabil în sanatoriu, de unde nu va ieși ca lider al Rusiei. Nu spun că nu va ieși din sanatoriu, dar nu va mai ieși ca lider al Rusiei. Este o modalitate de a face lucrurile să meargă mai departe fără o lovitură de stat”.
În luna aprilie s-a anunțat că Putin ar suferi de cancer tiroidian și că este urmărit 24 de ore pe zi de un medic specialist. Dezvăluirea a fost făcută de publicația de investigație Proekt media – blocată în Rusia și care funcționează acum din străinătate. Așa s-ar explica aspectul umflat în jurul feței și al gâtului, care provine de la tratamentul cu steroizi împotriva acestei boli. Afirmația a fost susținută de regizorul Oliver Stone, laureat al premiului Oscar, care a dezvăluit că președintele rus Vladimir Putin a avut cancer și că el credea că l-a depășit.
Sir Dearlove l-a indicat pe Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului Național de Securitate și unul dintre „siloviki” – ofițerii de securitate – favoriți ai lui Putin, ca fiind posibilul înlocuitor în cazul în care Putin ar fi dus într-un sanatoriu. „În acest scenariu, înlocuitorul devine probabil permanent. Nu există niciun plan de succesiune în conducerea Rusiei”, afirmă expertul în spionaj. Britanicul speculează că ne apropiem de „sfârșitul acestui regim în Rusia, dar asta nu înseamnă că va dispărea. Ceea ce vreau să spun în următorul an, 18 luni, se va destrăma. Nu există nicio îndoială că această aventură ucraineană este o catastrofă”.
Sir Dearlove a confirmat ceea ce deja spun tot mai mulți experți economiști: pentru Rusia, șocul abia urmează: „Economia este în degringoladă, sancțiunile vor începe cu adevărat să muște în următoarele trei până la șase luni, va exista o inflație foarte mare și, în plus, din punct de vedere militar este un fiasco total”.
Pe lângă rapoartele privind cancerul la gât, există speculații puternice că Putin ar putea suferi de Parkinson, fiind filmat în timp ce se întâlnea cu alți lideri mondiali în timp ce mâinile și picioarele îi tremurau necontrolat.
Săptămâna trecută a fost difuzat un clip în care Putin își răsucea în mod bizar piciorul și părea să se lupte pentru a-și controla mișcările sacadate ale picioarelor în timp ce se întâlnea cu omologul său din Tadjikistan, Emomali Rahmon. Chiar și liderul tadjik a observat momentul.
Un alt fost spion MI6 afirmă că la Kremlin sunt „dezordine și haos tot mai mare” și că acolo nu mai e „o conducere politică clară”
Un alt fost spion MI6, Christopher Steele a afirmat sâmbătă că Putin pierde controlul asupra puterii din cauza sănătății sale șubrede și că lasă Kremlinul în „dezordine și haos tot mai mare”, în timp ce războiul din Ucraina continuă. Steele, care a operat chiar în Rusia ca agent MI6, a declarat că Putin, în vârstă de 69 de ani, este nevoit să facă pauze regulate pentru a primi tratamente medicale și că nu există efectiv „o conducere politică clară” la Moscova.
Întreaga lume a remarcat că Putin a reacționat la pandemia Covid cu o paranoia extremă, plasând liderii mondiali cu care se întâlnește la distanțe mari de el și evitând situațiile publice. Starea de sănătate gravă ar ajuta la explicarea acestui comportament, deoarece ar fi în mare pericol dacă ar lua Covid.
Reversul medaliei este că, drept urmare, autocratul rus a fost izolat de contactul cu oamenii și de lumea exterioară pentru cea mai mare parte a ultimilor doi ani, ceea ce probabil a împiedicat procesul de luare a deciziilor. Chiar și Stone, susținător fervent al lui Putin, a speculat în acest sens, că „poate că a pierdut contactul cu oamenii”.
Regizorul speră ca Putin să sesizeze realitatea când descoperă felul în care îi sunt întâmpinate trupele în Ucraina: „Ai putea crede că nu a fost bine informat, probabil, despre gradul de cooperare pe care îl va obține de la etnicii ruși din Ucraina… Acesta ar fi un factor, că nu a evaluat corect situația”.
„Izolarea sa de activitatea normală“ și faptul că nu s-a mai întâlnit cu oamenii „față în față“ din cauza îngrijorărilor legate de Covid se poate să fi dus la erori, speculează Stone, care în ciuda susținerii pentru Putin dezaprobă războiul început în Ucraina.
Putin nu e o persoană ci un sistem.
Putin va iesi din scena intr-un mod jalnic si va intra in istorie ca cel mai odios proslavnic.
Întotdeauna este loc de mai rău. Am avut mare noroc cu Gorbaciov. Puțin probabil să mai existe în conducerea Rusiei oameni care să creadă într-o occidentalizare democratică în acest moment și care să facă o astfel de repoziționare. Nu în ultimul rînd, comunismul democratic s-a dovedit a fi fost o iluzie iar apetitul pentru capitalism și stat de drept pare să fie încă mai scăzut decît atunci.
Gorbaciov a fost tot un criminal, insa unul mai rafinat. Sa nu uitam de turistii sovietici din 89, de mineriade si de Targu Mures. Sa nu uitam de inceperea razboiului din Yugoslavia si nici cand Scarby a trimis armata sovietica sa „pacifice” Vilnius iar marlanii au deschis focul impotriva populatiei civile.
Sa nu uitam ca Scarby a iesit, ca si Putin, tot din panticile imputit al KGB-ului, ca doar n-ati uitat ca „liberalul” Gorbachev fusese scos in fata de durul Yuri Andropov, fostul sef al KGB sub Breshnev.
Andropov l-a scos in fata pentru a prosti inca odata Occidentul, in conditiile in care se stia ca economia sovietica urma sa se prabuseasca. (De fapt americanii au salvat de mai multe ori economia sovietica si URSS incepind cu 1920.)
[…] * Fost șef al MI6: „Putin va pleca până în 2023, dar probabil în sanatoriu, de unde nu va ieși… […]