sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaFost consilier al lui Putin: "Ofensiva invadatorilor nu poate fi oprită decât...

Fost consilier al lui Putin: „Ofensiva invadatorilor nu poate fi oprită decât printr-o ruină militară a Rusiei. Ucraina trebuie să meargă pe calea polonezilor, care în 1920 au învins armata sovietică lângă Lvov”

-

Fost consilier economic al tiranului Vladimir Putin în primii săi 5 ani de domnie la Kremlin, Andrei Illarionov (60 de ani) declară, într-un interviu publicat pe site-ul postului de radio „Svoboda” („Libertatea”), că ofensiva invadatorilor poate fi curmată printr-o singură modalitate: o înfrângere totală a armatei ruse.

„Singurul remediu care poate salva Rusia este înfrângerea militară totală”, spune Illarionov. 

Ucrainenii ar fi capabili să distrugă trupele Kremlinului dacă vor urma calea polonezilor din 1920, care au spulberat în Bătălia de la Varșovia (numită și Miracolul de pe Vistula) trupele comandanților Mihail Tuhacevski și Semion Budionnîi.

Ce s-a întâmplat atunci: în timp ce bolșevicii se îndreptau spre Varșovia și fortăreața Mlodin, situată în vecinătatea ei, forțele poloneze conduse de Jozef Pilsudski au contraatacat puternic dinspre sud, forțându-i astfel pe inamici să se retragă în dezordine către est. Conform unor estimări, rușii au pierdut, în urmă cu aproape 102 ani, peste 10.000 de militari, iar 66.000 au ajuns în captivitate.

Bolșevicii și cei mai mulți experți străini consideraseră, înainte de război, că Polonia e practic învinsă. Dar s-a produs miracolul, iar în lunile ce au urmat, polonezii și-au asigurat atât independența țării, cât și securizarea frontierelor. Bătălia de la Varșovia a început pe 12 august și s-a încheiat pe 25 august 1920.

- Advertisement -

Dintr-un consilier loial dictatorului Putin, Illarionov a ajuns unul dintre opozanții săi. A anunțat în 2014 că tiranul de la Kremlin vrea să anexeze Belarusul, țările baltice și Finlanda

În dialogul avut cu jurnalistul de origine ruso-tadjică Mumin Șakirov (61 de ani), Andrei Illarionov vorbește pe larg despre mai multe subiecte.

  • Relația dintre Biden și Putin. Deși președintele SUA a avertizat înaintea invaziei că Putin este un criminal, iar Washington-ul ajută financiar Ucraina pentru a rezista în fața ofensivei ruse, Illarionov crede că Joe Biden „i-a dat undă verde omologului său rus în acțiunile împotriva Ucrainei”.
  • Cel mai mare sprijin militar (arme grele, în special artilerie cu rază lungă, sisteme antiaeriene, precum și alte echipamente militare, nespecifice) a venit de la Marea Britanie, nu de la SUA.
  • Posibila folosire a armelor nucleare. O vede ca pe o „cacealma nucleară” pe care Putin o „conduce împotriva celor care pretind că le este frică de ea”.
  • Prelungirea confruntării militare va fi în favoarea Ucrainei, dacă va fi susținută cu armament și echipamente. Rusia poate scăpa astfel de putinism, șovinism și imperialism.

Între 1992-1993, Andrei Illarionov a ocupat funcția de prim-director adjunct al Centrului de lucru pentru reforme economice din cadrul Guvernului Rusiei. Apoi, în perioada 1993-1994, a fost numit șef al Grupului de analiză și planificare din partea președintelui Boris Elțîn. Vreme de cinci ani, 2000-2005, i-a dat sfaturi economice noului președinte, Vladimir Putin, în calitate de consilier personal.

A susținut în mod constant reducerea intervenției statului în economie, refuzul de a primi împrumuturi externe și achitarea datoriilor externe. În 1998 a prezis corect viitoarea devalorizare a rublei, propunând ideea creării unui fond rus de stabilizare.

- Advertisement -

În calitate de consilier al președintelui Rusiei, Illarionov a jucat un rol important în stabilirea unui impozit unic pe venit de 13%.

În 2005, Illarionov a criticat o serie de decizii luate de conducerea Rusiei și implicit de Vladimir Putin. Neînțelegerile tot mai mari cu puterea de la Kremlin l-au determinat să-și dea demisia. Imediat după ce s-a dezlipit de fostul șef al KGB, renumitul economist a participat la activitățile opoziției: și-a exprimat opinia asupra problemelor socio-politice, economice și militare în diverse publicații, dar și pe blogul personal.

Din 2006 până în 2021, Illarionov a lucrat pentru Cato Institute Washington (SUA). A fost concediat după ce a publicat pe blogul său o opinie personală despre revoltele din clădirea Capitoliului SUA. Ulterior, a continuat să lucreze pe postul de cercetător la Centrul pentru Politică de Securitate al SUA. De asemenea, este expert la centrul analitic „Institutul ucrainean al viitorului”.

În 2014, fostul consilier al lui Putin a comentat în LiveJournal anexarea Crimeei la Federația Rusă. L-a acuzat pe tiranul de la Kremlin că a pregătit un război civil în Ucraina. Pe 29 martie 2014, într-un interviu pentru ziarul suedez „Svenska Dagbladet”, Illarionov a anunțat planurile lui Putin de a anexa Belarus, țările baltice și Finlanda.

Site-ul Ziaristii.com vă prezintă cele mai importante declarații ale fostului consilier de la Kremlin, Andrei Illarionov, făcute pe tema războiului din Ucraina.

Andrei Illarionov

„A existat un acord destul de evident între Biden și Putin, potrivit căruia președintele SUA a dat undă verde omologului său rus în acțiunile împotriva Ucrainei”

Mumin Șakirov (moderator): Războiul nu se oprește nici pentru un minut. Una dintre tezele dumneavoastră: „În prima etapă, Occidentul a predat Ucraina și a fost gata să se împace cu faptul că Putin va lua Kievul, iar apoi ar fi fost posibil să se înțeleagă pentru ceva anume. Dar s-a întâmplat invers: Kievul a supraviețuit, iar armata ucraineană a arătat lumii întregi că este pregătită să lupte și cu mult succes. Apoi, Biden și partenerii săi europeni și-au reconsiderat atitudinea față de Zelenski și au decis să ajute”. Așa este? Dacă greșesc, vă rog să mă corectați.

Andrei Illarionov (fostul consilier economic al lui Putin): O direcție este mai mult sau mai puțin corectă, dar aș dori să fac câteva precizări. Poate chiar și definiția „a predat” nu este pe deplin corectă, pentru că Occidentul nu a acceptat Ucraina. A existat un acord destul de evident între Biden și Putin, potrivit căruia președintele SUA a dat undă verde omologului său rus în acțiunile împotriva Ucrainei. Și, după cum putem vedea, din cele 13 luni care au precedat cel mai recent atac al lui Putin asupra Ucrainei, Biden a făcut tot ce a putut pentru a arăta cât de confortabil a fost cu această opțiune.

Chiar și după ce atacul s-a desfășurat, nu vedem din partea lui Biden o revizuire radicală a atitudinii sale față de Ucraina și acest război. Biden nu furnizează încă arme grele sau arme ofensive. Volumul livrărilor de arme este foarte modest. Conținutul acelui pachet de ajutor militar a fost format chiar înainte de începerea războiului. Aceasta este, de fapt, o armă concepută pentru războiul de gherilă. Adică, asta am auzit atât de la Biden însuși, cât și de la alți membri ai Administrației Biden, în așteptarea căderii Guvernului de la Kiev, iar unele rămășițe ale Forțelor Armate ucrainene sau patrioți ucraineni vor duce un război de gherilă împotriva invadatorului agresor.

Ne amintim de numeroasele comentarii ale reprezentanților administrației Biden că Kievul ar cădea în 72 de ore, armata ucraineană ar fi zdrobită în 72 de ore. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Întrebarea este: vedem acum vreo schimbare radicală a poziției Administrației SUA față de Ucraina? Până acum, nu vedem nici în furnizarea de arme, nici în închiderea cerului, nici în participarea trupelor americane sau a trupelor NATO, nu numai, să zicem, la desfășurarea pe teritoriul Ucrainei în scopuri militare, ci chiar și în scopuri de menținere a păcii. Până acum, nu vedem că flota americană sau aeronavele americane demonstrează vreo acțiune care ar putea reduce cu adevărat presiunea trupelor lui Putin asupra Ucrainei. Vedem acțiuni active, de exemplu, din partea Marii Britanii, care a organizat și desfășurat, după cum se pare, o conferință internațională de donatori destul de reușită, prin deciziile căreia Ucraina va fi aprovizionată cu arme grele, în special artilerie cu rază lungă, sisteme antiaeriene, precum și alte echipamente militare, nespecifice. Marea Britanie este lider în acest proiect, nu însă și Statele Unite.

„Reducerea potențialului economic, precum și sancțiunile, oricare ar fi acestea, nu vor opri acțiunile lui Putin”

Mumin Șakirov (moderator): Sunteți un critic vechi al Administrației Biden. Dacă ceea ce spuneți este adevărat, că acesta nu este un ajutor suficient, atunci care este scopul urmărit de Administrația americană? Să se înghețe proviziile la un nivel minim de 800 de milioane de dolari? Sau există vreo super-sarcină despre care pur și simplu nu știm?

Andrei Illarionov (fostul consilier economic al lui Putin): Știm că Statele Unite au adoptat o adăugare la bugetul Pentagonului pentru 2022, care va oferi Ucrainei 800 de milioane de dolari în asistență militară. Pentru comparație, Luxemburg donează ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari. Putem compara acest lucru cu asistența militară oferită de administrațiile Statelor Unite ale Americii armatei afgane în cei 20 de ani de război afgan: 83 de miliarde de dolari. Dar armata afgană, împreună cu armata americană și cu alte armate aliate din Afganistan, a purtat un război împotriva mujahedinilor talibani. Ucraina este în război cu armata care, până de curând, era numită a doua armată a lumii. Cu toții înțelegem cât de disparate sunt aceste cifre.

Mumin Șakirov (moderator): Și principala întrebare pe care probabil ne-o punem cu toții astăzi este: ce îl poate opri pe Putin – prăbușirea economiei sau o înfrângere militară? Dacă este înfrângerea militară, atunci cum trebuie pusă în aplicare?

Andrei Illarionov (fostul consilier economic al lui Putin): Reducerea potențialului economic, precum și sancțiunile, oricare ar fi acestea, nu vor opri acțiunile lui Putin. Embargoul, excluderea din organizațiile internaționale – toate acestea sunt foarte importante, toate acestea sunt necesare, dar aceștia sunt factori suplimentari.

Ofensiva trupelor lui Putin nu poate fi oprită decât printr-o ruină militară, nimic altceva. Și în acest sens, Ucraina poate și trebuie să meargă pe acea cale pe care s-au dus polonezii în 1920, care au învins pe Vistula armatele lui Tuhacevski și Budionnîi de lângă Lvov, fapt ce a oprit impulsul imperialist al Rusiei bolșevice și al Uniunii Sovietice pentru generațiile următoare.

Sau să facă ceea ce au făcut finlandezii în 1939-1940, în timpul Războiului de Iarnă, provocând și o înfrângere foarte dureroasă trupelor lui Stalin și oprindu-le pe fâșia care a devenit ulterior granița sovieto-finlandeză. În cele din urmă, în 1944, în timpul războiului și în continuarea lui, când armata sovietică a provocat o înfrângere virtuală pe întregul front al Wehrmacht-ului, trupele finlandeze au condus șase campanii defensive de succes și au oprit trupele sovietice la periferia Finlandei. Acest lucru l-a forțat pe Stalin, în ciuda cererilor lui Govorov, să oprească atacul asupra Finlandei și să spună că soarta războiului a fost decisă nu la Helsinki, ci la Berlin, să transfere trupe nu pe frontul finlandez, ci pe frontul german.

În fața ochilor noștri sunt câteva războaie arabo-israeliene, când Israelul, având mai puține resurse, a reușit totuși să oprească ofensiva armatelor arabe. Acum, Ucraina se confruntă exact cu aceeași sarcină: să provoace pagube foarte grave agresorului, ceea ce îl va lipsi de dorința de a conduce operațiuni ofensive cel puțin pentru următoarea generație.

„Tot ceea ce auzim despre așa-zisul șantaj nuclear împotriva NATO nu este altceva decât o cacealma dezgustătoare, cinică: Putin pretinde că sperie SUA și NATO, iar Biden pretinde că este speriat”

Mumin Șakirov (moderator): Sunteți un susținător al intervenției NATO în acest conflict, în ciuda faptului că Vladimir Putin are un buton roșu și a sugerat în mod repetat că-l poate apăsa?

Andrei Illarionov (fostul consilier economic al lui Putin): Nu, nu sunt de acord cu ceea ce ați spus. Cred că Putin nu va folosi arme nucleare. Acesta este o cacealma nucleară, pe care o conduce împotriva celor care pretind că le este frică de o astfel de cacealma nucleară. Turcia a închis astăzi Strâmtorile, iar cea de-a cincea escadrilă a flotei ruse, care este situată în partea de nord a Mării Egee, condusă de navele amirale ale flotei nordice și ale Pacificului, nu are voie să intre în Marea Neagră. Dacă aceste nave ar intra în Marea Neagră, ar crea o situație foarte dificilă pentru Odessa, pentru Nikolaev, ar putea contribui la debarcarea trupelor rusești pe coasta ucraineană. În ciuda faptului că Turcia s-a dovedit a fi singura țară care realizează acțiuni care limitează potențialul militar al agresorului, Putin nu a folosit arme nucleare împotriva Turciei și nu a amenințat că va face acest lucru. Mai mult, el nu a menționat deloc acest caz. Azerbaidjanul, care din punct de vedere al potențialului demografic este de opt ori mai modest decât Turcia, a desfășurat o mică operațiune ofensivă în Nagorno-Karabah, pătrunzând pe teritoriul care până atunci era controlat de forțele ruse de menținere a păcii. Care este răspunsul de la Moscova pentru Azerbaidjan? Putin a folosit arme nucleare? Nu. A amenințat Putin că folosește arme nucleare? Nu. Singurul lucru care s-a făcut a fost că Ministerul rus al Apărării a cerut foarte afectuos și politicos ca armata azeră să plece pe teritoriul său, la care a primit un refuz. Tot ceea ce auzim despre așa-zisul șantaj nuclear împotriva NATO nu este altceva decât o cacealma dezgustătoare, cinică: Putin pretinde că sperie SUA și NATO, iar Biden pretinde că este speriat. Dar Putin nu va folosi arme nucleare, iar Biden nu va folosi și nu va autoriza folosirea trupelor SUA și NATO în zonă. Soluția la această problemă ar fi, din punctul meu de vedere, acordarea unui volum maxim de asistență militară de care Ucraina are nevoie astăzi. Acesta este cel mai bun mod de a pune capăt acestui război cât mai repede posibil.

„Cu cât o astfel de confruntare militară durează mai mult, cu atât mai gravă, profundă și completă va fi înfrângerea militară și economică a Rusiei. Și asta deschide mai multe oportunități de a crea un nou regim politic pe teritoriul Rusiei, care va fi complet lipsit de putinism, șovinism, imperialism”

Mumin Șakirov (moderator): Jurnalista Farida Rustamova a scris un articol, pe care mulți îl dezbat acum, că acest război a adunat elita administrativă în jurul lui Putin, întrucât nu există nicio șansă să trăiască în Europa, iar acum trebuie să iasă din această poveste împreună. Și acum s-au adunat în jurul lui Putin. Iar dumneavoastră ați lucrat mulți ani alături de Putin. După părerea dumneavoastră, războiul și lipsa oportunității de a-și duce traiul în viitor în Occident, în țările civilizate, unește elita în jurul lui Putin?

Andrei Illarionov (fostul consilier economic al lui Putin): Soarta războiului nu este decisă de elita conducătoare din jurul lui Putin și nici de faptul dacă este unită sau nu în jurul lui. Soarta războiului este decisă ca urmare a înfrângerii militare. La fel ca soarta războiului sovieto-polonez din 1920. Acel război nu a fost decis de cât de unit era Comitetul Central al Partidului Comunist al Bolșevicilor din întreaga Uniune în 1920. Soarta războiului sovietico-finlandez nu a fost decisă de cât de unite erau figurile conducerii staliniste. Soarta războaielor arabo-israeliene nu a fost decisă de cât de unite sau nu erau elitele arabe. Soarta războiului este decisă pe câmpul de luptă de către cei care câștigă războiul. Așadar, problema-cheie este aprovizionarea cu armele, muniția și combustibilul necesare pentru Ucraina.

Mumin Șakirov (moderator): Numai o înfrângere militară completă poate determina o națiune să-și vină în fire, așa cum s-a întâmplat cu Germania fascistă, altfel nu există nicio șansă de a construi un stat european normal. Sunteți de acord cu această rețetă pentru salvarea Rusiei?

Andrei Illarionov (fostul consilier economic al lui Putin): Aceasta este singura opțiune ca Rusia să nu fie doar liberă, democratică, pașnică, ci să rămână ca țară, ca civilizație. Singurul remediu care poate salva Rusia este înfrângerea militară. La fel cum înfrângerile militare în unele cazuri din istoria anterioară a Rusiei au ajutat la depășirea celor mai dificile crize și la ceva asemănător cu dezvoltarea umană.

Mumin Șakirov (moderator): Dacă războiul se prelungește, intră într-o fază prelungită, înseamnă că va fi o bătălie a două economii – Rusia și restul lumii?

Andrei Illarionov (fostul consilier economic al lui Putin): Principala – nu este cea economică, principala este bătălia militară. Potențialul economic al Ucrainei, plus întreaga lume liberă și civilizată care o susține în mod militar, economic, politic și diplomatic, și potențialul economic al Rusiei sunt pur și simplu incomparabile.

Diferența este de câteva ordine de mărime. Întrebarea este cât timp este nevoie pentru a oferi Ucrainei asistența corespunzătoare. Economia rusă nu este capabilă să reziste la o asemenea concurență. Acest lucru nu înseamnă că se va întâmpla într-o săptămână sau în câteva săptămâni, poate dura mai mult. Dar cu cât o astfel de confruntare militară durează mai mult, cu atât mai gravă, profundă și completă va fi înfrângerea – atât militară, cât și economică din partea Rusiei. Și asta deschide mai multe oportunități de a crea un nou regim politic pe teritoriul Rusiei, care va fi complet lipsit de putinism, șovinism, imperialism, care să-l dezvolte cel puțin în limitele internaționale recunoscute ale țării. Dar este posibil ca acest tip de înfrângere militară, economică și politică să fie însoțită (cel puțin, acest lucru s-a întâmplat în mod repetat în epocile anterioare) cu schimbări inevitabile la granițele externe ale Rusiei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

* VIDEO. Parlamentari AUR, batjocoritori la prezentarea ororilor comise de ruși în Ucraina: „Băi, nu ne mai emoționați, dați discursu’!”. George Simion: „Nu ne uităm la filme acuma!”

* VIDEO. Ce-a înțeles Șoșoacă din discursul lui Zelenski: „Normal, ai avea obligația să-l inviți și pe Putin”. A părăsit sala ostentativ când vorbea președintele Ucrainei, a revenit când vorbea Ciucă

* „Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

* VIDEO. Parlamentul României a rămas repetent la organizarea „momentului Zelenski”. Probleme cu transmisia, sonorul și traducerea

* VIDEO + DOCUMENT. Discursul integral al lui Volodimir Zelenski în Parlamentul României. „Drag popor român…”

* Rușii le rad în cap pe femeile din armata ucraineană capturate, ca să le umilească. Prizonierii sunt ținuți în câmp și bătuți periodic cu paturile puștilor

* Omenirea e cutremurată de ororile din Bucea: în urma rușilor au rămas sute de cadavre de civili împușcați pe stradă, unii cu mâinile legate la spate

* „Putiniștii” care au violat, torturat și ucis civili ucraineni în orașul Bucea sunt mongoloizi din Republica Bureatia, înființată de bolșevici în 1923

* Ungurii au ales prietenia cu Putin și gazul ieftin de la ruși: Viktor Orban – 53%, Opoziția – 35%. Fidesz are două treimi din Parlament

* Rușii au jefuit reședința lui Zelenski de pe malul Mării Azov, care timp de 11 ani a fost la dispoziția lui Hrușciov, conducătorul URSS

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară” – analiza profesorului Galeotti, expert în Rusia lui Putin

* Răsplata lui Kadîrov pentru familiile cecenilor morți în Ucraina: 5 kg de orez, un săculeț cu cartofi, unul cu ceapă și un litru de ulei

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Jurnalista Emilia Șercan acuză o acțiune de „kompromat” organizată de statul român împotriva sa, după ce a dat în vileag plagiatul premierului Ciucă. Au fost sesizate instituțiile internaționale

* Micul turnător Băsescu, hăituit de marele turnător Voiculescu cu abjecta „lege a lui Iohannis”. De Iliescu nu se atinge nimeni

* Actor cu o avere impresionantă, Mihai Mălaimare a fost dat în judecată pentru că nu și-a plătit utilitățile. Ce sumă are de achitat fostul deputat

* Cele 8 grupe la Campionatul Mondial de fotbal, Qatar 2022. Derby Germania – Spania încă din start

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -