vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăLumea7 indicii că Occidentul amorsează o revoluție în Iran. Ambasadorul britanic, reținut...

7 indicii că Occidentul amorsează o revoluție în Iran. Ambasadorul britanic, reținut pentru „instigarea protestatarilor”. Trump amenință cu intervenția militară în cazul „unui nou masacru împotriva manifestanților pașnici”

-

Sunt semne tot mai clare că răbdarea Occidentului față de regimul terorist de la Teheran a luat sfârșit. Ultimele evoluții arată determinarea unor mari puteri militare de a încerca o schimbare spectaculoasă în Iran.

Șase evenimente indică hotărârea SUA și a aliaților săi de a trece la acțiune, dar și faptul că la Teheran se întâmplă ceva:

1. uciderea generalului Qassem Soleimani, personaj-cheie al regimului fundamentalist agresiv din Iran;

2. fuga din țară a unei sportive-simbol, Kimia Alizadeh, singura medaliată olimpică a Iranului, refugiată în Olanda (pe „modelul Nadia Comăneci” la sfârșitul lui noiembrie 1989);

- Advertisement -

3. izbucnirea unor proteste antiguvernamentale la Teheran;

4. relatarea acestor proteste de către Fars, o agenție de presă cvasi-oficială a statului iranian (văzută ca fiind apropiată Gardienilor Revoluţiei, agenția a publicat și imagini cu manifestanții adunați la Teheran și cu un banner rupt peprezentându-l pe „generalul-martir” Qassem Soleimani);

5. reținerea de către poliția iraniană, pentru câteva ore, a ambasadorului britanic pentru „instigarea protestatarilor antiguvernamentali”;

- Advertisement -

6. avertismentul transmis Iranului de Donald Trump că Statele Unite nu vor permite „un nou masacru împotriva manifestanților pașnici”;

7. recunoașterea bruscă a doborârii avionului ucrainean de către Armata iraniană (după trei zile de negări vehemente) și modul precipitat în care președintele Hassan Rouhani i-a cerut iertare omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, dar și familiilor îndoliate.

Toate acestea se întâmplă pe fundalul afirmării unui parteneriat tot mai solid al SUA cu Arabia Saudită, marele dușman al Iranului în regiune.

„Arestarea” ambasadorului britanic

Ambasadorul Marii Britanii la Teheran, Robert Macaire, a fost reținut timp de câteva ore, de către poliția iraniană, pentru „incitarea protestatarilor antiguvernamentali”. Acesta a fost ridicat din fața Universității Amirkabir, acolo unde s-au adunat să protesteze circa 1.000 de cetățeni iranieni, majoritatea studenți.

Inițial, agenția Reuters a anunțat, citând agenția iraniană Tasnim, că „un emisar britanic la Teheran” a fost reținut timp de câteva ore pentru „incitarea protestatarilor antiguvernamentali”.

Ulterior, ministrul de Externe de la Londra, Dominic Raab, a precizat că diplomatul britanic care a fost reținut timp de câteva ore de autoritățile din Iran este chiar ambasadorul Marii Britanii la Teheran, Robert Macaire.

„Arestarea ambasadorului nostru la Teheran, fără niciun fundament sau explicație, este o încălcare flagrantă a legislației internaționale”, a declarat Dominic Raab.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=E0ps9I_XMYk&feature=emb_logo

Mesajele lui Donald Trump

Președintele american Donald Trump le-a transmis mesaje de susținere protestatarilor iranieni și un avertisment cvasi-războinic autorităților de la Teheran. El a dat de înțeles că SUA nu va permite ca protestatarii să fie „măcelăriți” ca în urmă cu două luni.

Trump și-a expus intențiile prin intermediul unor mesaje postate pe Twitter, atât în limba engleză, cât și persană.

Mesajul pro-manifestanți

„Bravului popor iranian, care suferă de mult timp: sunt alături de voi de la începutul președinției mele și administrația mea va continua să fie alături de voi. Urmărim îndeaproape manifestațiile voastre, iar curajul vostru ne inspiră.”

Mesajul de avertisment

„Guvernul din Iran trebuie să permită grupurilor pentru apărarea drepturilor omului să monitorizeze și să transmită informații de la fața locului cu privire la protestele în desfășurare ale poporului iranian. Nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestanților pașnici, și nici o întrerupere a internetului. Lumea se uită.”

Când avertizează că „nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestanților pașnici”, Donald Trump se referă la protestele care au avut loc în Iran în noiembrie 2019, pornind de la majorarea preţurilor la carburanţi.

Mișcarea populară din urmă cu două luni a fost reprimată violent, iar bilanțul a fost tragic: peste 300 de manifestanți uciși de forțele de ordine (potrivit Amnesty International) și 7.000 de persoane arestate. La proteste au participat circa 200.000 de oameni.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

7 COMENTARII

    • Greseala americanilor vine din faptul ca-si inchipuie ca tarile musulmane pot fi intr-o buna zi democratice. Ii ajuta eliminind cite un dictator iar apoi se asteapta ca lucrurile sa vina de la sine, sa se vindece societatea in mod natural. Numai ca asta nu se intimpla cite vreme religia musulmana nu le permite sa gindeasca, tine femeia in sclavie, intretine cultul omoririi necredinciosilor si promoveaza multa nedreptate sociala si genereaza homosexualism din moment ce multi isi iau mai multe neveste iar jumatate din barbati ramin fara nevasta.
      Cu alte cuvinte cita vreme religia musulmana conduce, acele tari nu pot fi civilizate. Nu pot fi democratice fiindca religia lor nu permite democratia. Iar asta nu e vina americanilor.
      Eu i-as lasa pe salbatici sa se macelareasca intre ei pina se satura.

      • Iranul nu este o tara musulmana in acelasi sens in care este Arabia Saudita. Iranul a fost o tara supercivilizata pana in 1979, religia era o chestie personala asa cum este in Turcia sau cum este in tarile crestine. Iranul este mult mai usor de „convertit” la un stat secular decat este Arabia Saudita, Oman, Qatar. In plus iranienii ca popor sunt foarte culti, nu sunt ignoranti ca alte popoare din zona.

  1. Asa patesc natiunile „second hand”, vin strainii sa le arate calea.
    Tot strainii le-au adus si revolutia islamica din ’79, Khomeini a fost azilant politic in Franta si a descins din „exil” pe aeroportul Teheran dintr-o aeronava „Air France”.

  2. Daca Occidentul vrea sa dea jos regimul criminal de la Teheran e bine s-o faca acum, inainte ca Iranul sa devina o putere nucleara.

    Pe de alta parte un haos total intr-o tara imensa cu 80 de milioane de locuitori va fi foarte greu de controlat. Occidentul abia face fata razboiaelor din Iraq, Siria si Afganistan.

    Marea greseala a lui Bush W, spun expertii militari, este ca a desfiintat armata iraqiana. Trebuia sa indeparteze doar capii armatei, iar restul sa constituie noua armata. Bush a preferat sa fomeze o armata noua, cu oameni noi. Fostii militari n-au avut alta varianta decat sa se inscrie in fortele para-militare, iar astia noi n-au reusit sa dobandeasca experienta necesara pentru a fosma o armata functionala. Sper ca aceeasi greseala sa nu fie facuta in cazul in care Iranul va fi invadat.

    Am trait si noi intr-o dictatura si stim foarte bine ca a declara in fata camerelor ca eram de acord cu Ceausescu nu insemna ca intr-adevar eram. Multi o faceam de frica (nu vorbesc de mine personal, eram copil pe timpul lui Ceausescu). Asa este si in Iran, foarte multi oameni sunt impotriva regimului, inclusiv din cadrul armatei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -