luni, septembrie 9, 2024
AcasăNews25 de organizații cer demisia judecătorilor CCR. Încolăcită de PSD, instituția și-a...

25 de organizații cer demisia judecătorilor CCR. Încolăcită de PSD, instituția și-a pierdut orice direcție și credibilitate, ajungând să sfideze deciziile Curții Europene de Justiție

-

Un număr de 25 de organizații din România și din străinătate solicită demisia membrilor CCR care au votat, zilele trecute, respingerea ca neconstituțională a hotărârii Curții Europene de Justiție privind Secția Specială. Momentul este unul de apogeu al crizei în care PSD a aruncat Curtea Constituțională din România, instanță pe care a politizat-o sufocant, până când a transformat-o într-o caricatură fără prestanță, autoritate și relevanță.

Începând cu 2017, după ascensiunea la putere a PSD-ului lui Liviu Dragnea, Curtea Constituțională și-a pierdut complet busola, înlocuind principiile de drept care ar fi trebuit să fie reperul fix cu ordinele venite de la partid. Așa s-a ajuns la decizii pe persoană fizică, la imixtiuni în sentințele instanțelor, la o implicare toxică în blocarea măsurilor împotriva pandemiei doar pentru că la putere se afla alt guvern decât PSD.

Anul trecut, CCR a primit o primă lovitură devastatoare când CEDO a constatat că înșiși judecătorii constituționali au încălcat Constituția când i-au interzis Laurei Kovesi dreptul la apărare.

Aproximativ în același timp, Valer Dorneanu, președintele CCR, a declarat neconstituțională o lege pe care chiar el o elaborase, semnase, promovase și votase în 2004, pe când era președintele Camerei Deputaților! Diferența: la momentul respective, legea privind instituirea stării de urgență favoriza PSD, iar acum nu mai era în avantajul social-democraților.

- Advertisement -

CCR le cere instanțelor din România să respingă dreptul european, care prevalează asupra legislației naționale. Totul, pentru a salva secția înființată de Dragnea și Tudorel Toader

Acum, din disperarea de a salva Secția Specială înființată de Liviu Dragnea și Tudorel Toader, CCR a cerut, nici mai mult, nici mai puțin, decât sfidarea unei sentințe a Curții de Justiție a Uniunii Europene – for care prevalează în fața instanțelor interne.

Săptămâna trecută, Curtea de Apel Pitești a decis, în baza deciziei CJUE din18 mai 2021, că Secția Specială funcționează contrar legislației europene.

Într-un act de-a dreptul sinucigaș, care trădează disperare și inconștiență deopotrivă, CCR s-a reunit marți, 9 iunie, și a decis cu majoritate de 7 la 2 că Secția Specială de anchetare a magistraților e constituțională,iar desființarea ei poate fi decisă doar de Parlament. Mai mult, CCR le-a atras atenția judecătorilor din România să nu aplice decizia Curții de Justiție a UE!

- Advertisement -

În acest context de-a dreptul nebunesc, care compromite total CCR ca instituție a statului român, transformând-o într-o caricatură irelevantă, zeci de asociații au semnat o petiție în care cer demisia judecătorilor-marionetă responsabili pentru ruina a ceea ce ar fi trebuit să fie un stâlp al democrației românești.

Reprezentanții organizațiilor atrag atenția că decizia CCR “a bulversat lumea juridică” și că “refuză să respecte hotărârea CJUE”. „CCR impune judecătorilor naţionali ca, din moment ce a fost decisă în România constituţionalitatea înfiinţării Secţiei speciale, ei să nu poată aplica direct dreptul european care se opune în mod clar unei astfel de Secţii“, scriu reprezentanții celor 25 de organizații.

Comunicatul integral al asociațiilor care cer plecarea judecătorilor Curții Constituționale responsabili pentru politizarea instituției

„25 de organizaţii solicită demisia membrilor CCR

24 de organizaţii din România şi străinătate se alătură demersului asociaţiei Iniţiativa pentru o Cultură Democratică Europeană şi solicită demisia membrilor CCR care au adoptat decizia prin care interzic judecătorilor români să constate încălcarea dreptului european cu privire la Secţia specială de anchetat magistraţii.

Decizia CCR din data de 8 iunie 2021 a bulversat lumea juridică. Curtea Constituţională refuză să respecte hotărârea CJUE din data de 18 mai 2021 care consacră obligativitatea pentru statul român de a pune în aplicare recomandările din cadrul Rapoartelor MCV, printre care şi desfiinţarea Secţiei speciale. CCR impune judecătorilor naţionali ca, din moment ce a fost decisă în România constituţionalitatea înfiinţării Secţiei speciale, ei să nu poată aplica direct dreptul european care se opune în mod clar unei astfel de Secţii.
Semnatarii demersului constată că decizia CCR contravine jurisprudenţei constante a CJUE potrivit căreia judecătorul naţional este primul judecător european, iar acest rol nu poate fi interzis de nicio autoritate, lege sau practică, chiar dacă este vorba de o curte constituţională.

Cele 24 de organizaţii sunt cunoscute asociaţii şi grupuri civice militante pentru valorile europene precum democraţie, stat de drept, anticorupţie şi independenţa justiţiei:
Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie, prin Lucian Checheriţă; Asociaţia Freedom House Bucureşti, prin Cristina Guseth; Asociaţia RESET, prin Daniela Mitrofan; #activAG Piteşti, prin Traian Paparete; #Rezist Milano, prin Cătălin Lazăr; #Ștafeta Steagului European, prin Maria Elena Vanghelatou; #Acord Diaspora, prin Gabriel Ursescu; #Rezist Dublin, prin Alexandru Gheorghe; #Rezist Iași, prin Anca Cornelia Aradei; Asociația Bihorul Civic, prin Vasile Dumitriu; #Voluntari în Europa, prin Adriana Mureșan; #Mişcarea Civică Diaspora Austria, prin Claudia Zotlterer-Vlad; #Diaspora Milanp, prin Miron Alin Stănescu; Asociaţia Oradea Civică 017, prin Cosmin Burdasiu; #Diaspora Franţa solidară cu România, prin Mihaela Mihai; #Canada Save Roșia, prin Eugen Melinte; #Un timbru pentru dreptate, prin Octavian Stângă; #Cetățean implicat, prin George Macarie; Asociația ACREMIS, prin George Macarie; #Rezist Galați, prin Magdalena Daniela Bolocan; Iniţiativa România, prin Diana Maria Voicu; #Corupţia Ucide, prin Angelica Şerban; Asociaţia Geeks for Democracy, prin Raluca Paraschiv; #Rezistenţa, prin Marian Rădună”.

 

4 COMENTARII

  1. Totusi nu au avut curajul sa mearga pana la capat si sa spuna ca SS nu poate fi desfintata in nici un mod pentru ca ar fi ceva neconstitutional. Ca sa incheiem cat mai rapid acest circ, Parlamentul ar trebui sa urgenteze procedura de desfintare acestei sectii fatata de mintea excrocului lui Dragnea. CCR de multa vreme nu mai este o institutie credibila si e condusa de un abject slugoi pesedist. Exista state democrate care nu au o astfel de institutie si n-ar fi rau ca si la noi sa fie desfintata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -