Ziua în care Viktor Orban a devenit „ciumatul” Europei. PNL a votat împotriva lui şi de partea valorilor UE

0
3465
Viktor Orban
Viktor Orban

Suspendarea FIDESZ, partidul condus de Viktor Orban, din Ungaria, a fost decisă prin vot secret, în Adunarea Politică a Partidului Popular European (PPE). Delegaţii au votat masiv pentru suspendarea Fidesz: 190 voturi pentru și 3 voturi împotrivă.

Practic, azi, – cum ar spune românii care protestează în stradă faţă de guvernarea aliată a liderului de la Budapesta-, Viktor Orban a devenit „ciumatul roşu” al Europei. A fost izolat de către cea mai mare familie europeană, pentru atacurile sale la valorile UE, savurate masiv de tovarăşul său de la Moscova. A fost ştampilat clar drept un pericol pentru unitatea continentului.

Ce este lăudabil pentru România e că reprezentanţii PNL în PPE au votat împotriva partidului lui Viktor Orban şi de partea Europei. Fidesz este un duşman declarat al UE, a atacat deseori public Comisia Europeană, a dus campanii cu propagandă de stradă împotriva preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. De aceea, votul PNL împotriva Fidesz arată limpede că liberalii au ales calea opusă, a Europei strâns unite în jurul valorilor ei: stat de drept, presă liberă, piaţă liberă, justiţie independentă.

Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureşan, a explicat cum a decurs şedinţa de azi:

„Tocmai a fost suspendată calitatea Fidesz de partid membru al PPE.
Fidesz nu mai are drepturi de partid membru al PPE, Fidesz nu mai are dreptul de a vota în nicio reuniune a PPE, Fidesz nu mai are dreptul de a propune candidați pentru nicio poziție în cadrul PPE.
Se înființează un Comitet de Evaluare condus de fostul președinte al Consiliului European, Herman van Rompuy care va evalua respectarea statului de drept și a valorilor PPE în Ungaria și va prezenta un raport.
Asta a decis acum Adunarea Politică a PPE cu 190 voturi pentru și 3 voturi împotrivă în cadrul unui vot secret.
Această decizie intră imediat în vigoare.
Delegații Partidului Național Liberal am votat în favoarea acestei decizii.
Viktor Orban și reprezentanții Fidesz au părăsit sala.”, a scris europarlamentarul PNL pe Facebook.

Fidesz a anunţat că se va retrage din Partidul Popular European dacă îi va fi suspendată calitatea de membru, pe motiv că ar fi o chestiune de ”demnitate” naţională, a declarat şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, potrivit Reuters.

Axa Orban-Dragnea-Tăriceanu

Viktor Orban este considerat aliatul Rusiei în Europa. El a construit aşa-numitul regim „i-liberal”, de putere autoritară, la care a aderat şi Liviu Dragnea, liderul PSD din România, alături de alţi lideri est-europeni.

Atacurile la statul de drept din România i-au făcut pe liderii grupului socialist european să ceară excluderea PSD din grup. La fel, liberal-democraţii europenii iau tot mai serios în calcul excluderea ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, aliat la guvernare cu PSD şi indirect cu Fidesz.

Excluderea respectivilor din marile familii europene nu are consecinţe directe extraordinare. Este mai degrabă, cel puţin de moment, o chestiune de imagine, care poate influenţa orice, inclusiv economiile ţărilor cu pricina, pe viitor.

State conduse de lideri „i-liberali”, izolaţi în Europa, nu pot spera la o perspectivă mai bună pentru cetăţenii lor. Dimpotrivă. Ceea ce nu este în măsură să le schimbe opţiunile unor Viktor Orban, Dragnea, Tăriceanu&co. Dacă popoarele lor nu simt că e rău ce fac ei, nici ei nu vor simţi presiunea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here