miercuri, februarie 28, 2024
AcasăCulturăZiaristul Mihai Eminescu, azi: "Nimic nu e mai periculos pentru conştiinţa unui...

Ziaristul Mihai Eminescu, azi: „Nimic nu e mai periculos pentru conştiinţa unui popor decât priveliştea corupţiei şi a nulităţii recompensate”

-

Înghesuială mare la sărbătorirea a 169 de ani de la naşterea „poetului naţional”! „Cel mai mare poet CARE l-a dat România”, ne aburea ieri seară, pre limba Vioricăi Dăncilă, noul ministru al Culturii, Daniel Breaz (alăturat).

E deja un truism. Şi violatorii „lui Tudorel Toader” ştiu probabil asta, sună aproape pleonastic să vorbeşti despre Eminescu folosind astfel de banalităţi.

Ce nu spune nici profesorul Breaz, nici alt tovarăş de-al său din PSD-ALDE, e ceva diferit, altfel, special sau inedit despre Mihai Eminescu.

- Advertisement -

Ar fi ceva, dar nu le sună bine. Nu vor să fie asociaţi cu geniul limbii române din punct de vedere al observatorului politic Mihai Eminescu. Al ziaristului, chiar. Căci poetul naţiei noastre a fost şi un foarte bun gazetar, nu doar un poet fără egal. Tăios, sprinten la slovă, măiastru, vioi şi înainte de toate ONEST, Eminescu nu i-a iertat pe cei certaţi cu legea şi căzuţi pradă păcatelor politice, nici în poezie, dar nici în textele sale jurnalistice.

Ziaristul Mihai Eminescu n-a iubit policienii lacomi, corupţi, mincinoşi şi fără caracter. Dimpotrivă, i-a pedepsit cum a ştiu el mai bine – şi a făcut-o deseori MAGISTRAL – în scrierile sale. Mihai Eminescu jurnalistul a fost un dur anticorupţie.

Iată doar două pasaje, din multiplele sale scrieri întru curăţenia morală a societăţii:

- Advertisement -

„Nimic nu e mai periculos pentru conştiinţa unui popor decât priveliştea corupţiei şi a nulităţii recompensate […]. Această privelişte îi ia poporului încrederea în valoarea muncii şi în siguranţa înaintării prin merit. Dându-le zilnic exemplu că, fără a şti ceva şi fără a fi muncit, cineva poate ajunge bogat şi om cu vază […] contagiul intelectual devine din endemic epidemic, trece de la restrânsul grup […] la grupuri din ce în ce mai numeroase de cetăţeni.” Mihai Eminescu, Opere, XIII, Editura Academiei RSR, Bucureşti, 1985, p.124.

„Voi arătaţi prin zilnică pildă că corupţia e mijlocul cel mai lesnicios de trai în România. Acesta este spiritul cel rău care desface societăţile româneşti şi le nimiceşte pân-în sfârşit; acesta este veninul care dă loc la mişcări sociale şi la nemulţumire […] contribuie a destrăma spiritul public, a-l face să nu mai crează nici în drept, nici în bine, a nu mai aştepta nimic de la muncă, totul de la tertip şi de la apucătură”,Mihai Eminescu, Opere, XIII, Editura Academiei RSR, Bucureşti, 1985, pp.111-120.

CITIŢI ŞI:

Un mare trădător al neamului românesc: Mihail Sadoveanu

VIDEO. Efectul Dăncilă: ministrul Culturii despre Eminescu, „cel mai mare poet CARE l-a dat România”

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Trebuia sa precizezi ca politicienii lacomi criticati de Eminescu erau in vremea mult dorita azi de cativa ,,limbrici nostalgici,, ai monarhiei. E necesara informarea corecta pentru ca tineretul de azi a inceput sa primeasca bomboane moca de la reprezentantii familiei regale. Si nu e bine cu bomboane moca sa inveti viitorul electorat al tarii.Politica nu a fost deloc ,,dulce,, pentru tara pe vremea monarhiei.Daca esti onest fii si onorabil,domnule Coicazanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -