Virusul „fake news” nu poate ucide presa: 5 milioane de abonaţi la New York Times!

0
394

Declinul presei scrise tradiţionale, provocat de scăderea vânzărilor şi a abonamentelor la ediţiile tipărite, nu a dus şi la dispariţia publicaţiilor care au reuşit să pună în practică schimbări ingenioase, specifice noilor condiţii tehnologice şi provocărilor de pe o piaţă media afectată de fenomenul ştirilor false.

Dimpotrivă, există tot mai multe semne că „virusul fake news” – altfel nociv, distrugător de adevăr şi provocator de conflicte naţionale şi internaţionale – nu face altceva decât să potenţeze încrederea publicului interesat de informaţie curată în publicaţiile credibile.

Este şi cazul celebrului cotidian american The New York Times, care a trecut prin dificultăţi financiare acum câţiva ani, a redus costuri, a concediat jurnalişti, dar a supravieţuit în cele din urmă. Iar mai nou, după un plan managerial de succes, a început să culeagă şi roadele de pe o o piaţă ce părea la început imposibil de cucerit: cea online.

În cursul anului 2019, grupul media a câştigat, net, peste un milion de abonaţi numai online, un record pentru The New York Times care a lansat oferta sa digitală cu plată în 2011.

Ziarul demonizat de însuşi preşedintele SUA, Donald Trump, numără de acum 3,4 milioane de abonaţi doar pentru conţinutul online, aproape 900.000 de abonaţi pentru ediţiile în print, vânzările provenind din produsele specializate, platformele de gătit (NYT Cooking) şi cuvinte încrucişate (NYT Crossword).

Obiectivul trustului este de a atinge 10 milioane de abonaţi în 2025, dintre care două milioane în străinătate.

The New York Times a anunţat marţi că a atins, cu un an înainte de plan, obiectivul de 800 de milioane de dolari cifră de afaceri venituri din online, ceea ce corespunde cu o dublare a acestora în patru ani (2015), relatează News.ro.

Trustul va publica rezultatele trimestriale şi anuale pe 6 februarie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here