Un videoclip teribil, pe care mai mulți jurnaliști occidentali l-au rostogolit pe rețelele sociale, s-a dovedit a fi un fake news, anunță BBC. Jurnaliștii, printre care influenta americancă de factură conservatoare Liz Wheeler (32 de ani), spuneau că omul atârnat de elicopterul american Black Hawk (capturat anterior de talibani) era un condamnat la moarte prin spânzurare.
În realitate, omul care zbura pe deasupra orașului Kandahar (în sudul Afganistanului) nu era nici mort, nici spânzurat, ci un taliban care avea misiunea de a monta un steag taliban pe o clădire publică.
Clipul de 11 secunde – care a depășit 2,4 milioane de vizionări pe Twitter în 21 de ore – este neclar și nu oferă o indicație clară a ceea ce se întâmplă.
BBC a mers pe fir și a elucidat misterul „spânzurațului de elicopter”. Mai multe înregistrări și fotografii văzute de jurnaliștii britanici arată că omul care zboară peste orașul Kandahar este viu. Aceste imagini îl arată purtând echipamentul pilotului elicopterului american Black Hawk, în timp ce se ține atârnat de elicopter cu ajutorul unui troliu, fluturând steagul talibanilor.
If this is what it looks like… the Taliban hanging somebody from an American Blackhawk… I could vomit. Joe Biden is responsible.
— Liz Wheeler (@Liz_Wheeler) August 30, 2021
Jurnalista Liz Wheeler (550.500 de followers pe Twitter!) scria tendențios la adresa președintelui Joe Biden: „Dacă așa arată… talibanii spânzurând pe cineva de un Black Hawk american… aș putea vomita. Joe Biden este responsabil”.
În investigația sa, BBC a citat mai mulți experți din Afganistan care au vorbit cu surse talibane, iar acestea le-au declarat că zborul a avut loc luni, 30 august, și a fost o încercare de a monta un steag taliban pe o clădire publică. Au fost folosite echipamentele proaspăt capturate de la americani, care le abandonaseră.
Elicopterul pare a fi aeronava care a fost văzută zburând în urmă cu câteva zile la Kandahar, după ce a fost capturată de talibani de la Forțele Aeriene din Afganistan.
Un analist în apărare națională, citat de BBC, sugerează că echipajul aerian ar fi fost părăsit de către forțele afgane, care aveau echipamente, avioane și elicoptere primite de la americani.
Talibanii din elicopter care operează troliul poartă pe spate cablul sub formă de buclă, ceea ce ar putea fi ușor de confundat cu un laț în filmările video de calitate slabă. De acolo, probabil, confuzia cu „spânzurarea”.
Pe de altă parte, militarii britanici din cadrul Royal Air Force (RAF), Royal Navy și HM Coastguard poartă cablul în formă de buclă în față, nu în spate ca cei din armata SUA, care i-a instruit în ultima perioadă pe afgani cum să folosească echipamentul militar.