Situația din Serbia continuă să escaladeze după ce acuzațiile de fraudă la aleger,i formulate de Opoziție, au fost confirmate de numeroase organizații care au jucat rolul de observatori. Regimul președintelui pro-rus Aleksandar Vucici a încercat să-și consolideze poziția furând voturile (pe modelul Rusia, Belarus), provocând ieșirea în stradă a mii de oameni. Moscova s-a implicat imediat, bombardând rețelele de socializare cu teorii ale conspirației care încearcă să discrediteze mișcarea populară de protest.
Mulțimile ieșite în stradă cer repetarea alegerilor parlamentare și locale, care s-au desfășurat simultan. Sunt numeroase dovezi că puterea de la Belgrad – un regim autoritar, populist și naționalist – a recurs la fraude și la cumpărarea voturilor.
Frauda a fost masivă, iar Partidul Progresist Sârb (SNS), al lui Aleksandar Vucici (53 de ani), a fost înregistrat cu 46,72% din voturi, conform numărătorii preliminare. Alianța Serbia Împotriva Violenței, de opoziție, a fost creditată cu doar 23,56%. Pe locul 3 s-a plasat Partidul Socialist, cu 6,56%.
Diferența de scor foarte mare nu este credibilă și oamenii s-au indignat. Reprezentanți ai OSCE au reușit să documenteze cazuri în care s-au cumpărat voturile, iar în multe urne s-au găsit buletine de vot falsificate.
Poliția lui Vucici a respins mulțimea cu gaze lacrimogene, dar manifestanții au încercat duminică să intre în sediul Primăriei Belgrad, unde este și sediul Comisiei Electorale. Alții au sărit zidurile împrejmuitoare și au spart ferestrele.
Serbia’s increasingly authoritarian president @AVucic has just said there are “only 2’490 people protesting” against his fraudulent elections.
2’490 people in Belgrade now: pic.twitter.com/TJ6wT6o0Xm
— Jakub Bielamowicz (@KubaBielamowicz) December 24, 2023
Srdjan Milivojevici și Vladimir Obradovici, doi lideri ai alianței Serbia Împotriva Violenței, au forțat ușa Primăriei, dar n-au reușit să intre. În același timp, Marinika Tepici, o altă lideră – de etnie română – a alianței, e în greva foamei de aproape o săptămână, cerând repetarea alegerilor.
Aleksander Vucici, bine înfipt la putere și dispus să folosească instituțiile de forță pentru a-și păstra statutul, a ales să alimenteze teoriile conspiraționiste. Premierul sârb Ana Brnabici s-a grăbit să mulțumească Rusiei: „Avem informații de la servicii care ne-au avertizat despre asta. Înainte de toate, serviciile de securitate rusești ne-au furnizat astfel de informații“.
Vucici urmează să se întâlnească în curând cu ambasadorul rus Aleksandar Bocan-Harșenko.
Forța acestor narative se compară cu ce s-a întâmplat în 2016-2018 în România, când pe toate canalele de comunicare – de la televiziuni până la rețelele de socializare – s-a încercat discreditarea Opoziției și, apoi, a manifestanților anticorupție. Aceștia au fost descriși ca fiind oamenii serviciilor străine, plătiți de Soros, scoși cu forța în stradă de multinaționale etc.
Exact aceeași strategie poate fi văzută acum în Serbia. Rețeaua X (ex-Twitter) este efectiv inundată de conturi false care pretind că alianța Serbia Împotriva Violenței este controlată de CIA, că în Serbia are loc o „revoluție colorată“ etc.
Deja vu, niște huligani, niște golani care vor să vândă țara străinilor ! Să vină minerii să planteze panseluțe ! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Si in Romania in alegerile de la anul se vor baga masiv rusii iar parazitii din servicii o sa trindaveasca in timp ce incaseaza venituri mari. Bineinteles, atunci cind nu sunt complici ai rusilor.