Situația Rusiei a devenit atât de dificilă în Ucraina încât pe front au început să fie trimise tancuri T-55, fabricate la scurt timp după Al Doilea Război Mondial. Acesta este un semn că s-au epuizat și tancurile T-62 (vechi de 60 de ani), armata scotocind acum în depozite după practic orice blindat e încă în stare de funcționare.
Ritmul pierderilor pe front e mult prea mare pentru ca Rusia să-l poată susține. În acest moment sunt distruse, în medie, 5 tancuri pe zi. Ar fi, așadar, nevoie ca fabricile rusești să producă 150 de tancuri pe lună ca să acopere pierderile.
Însă industria de armament a Rusiei producea înainte de război (când nu existau încă sancțiuni internaționale) doar aproximativ 100 de tancuri pe an.
Acest nivel este acum mult mai scăzut, astfel că flota de tancuri active cu care s-a început războiul (în mare parte T-72 modernizate) n-a putut fi completată.
Russia running out of obsolete T-62M, so what do they do? They send in the even more obsolete T-55. #Ukraine pic.twitter.com/SrEG2wCQcJ
— (((Tendar))) (@Tendar) March 22, 2023
O vreme, rușii au astupat pierderile prin recondiționarea a circa 800 de tancuri T-62 scoase din depozite. Dar și aceste rezerve s-au epuizat, iar acum s-au întors către generațiile și mai vechi de blindate.
Practic, noile tancuri trimise pe front sunt de-o vârstă cu Vladimir Putin, adică au fost fabricate acum 70 de ani! Un video apărut miercuri pe rețelele de socializare arată un tren rusesc care se îndreaptă spre front cu tancuri T-54B și T-55. Tancurile T-54 au fost produse începând cu 1946, la un an după Al Doilea Război Mondial, când în Uniunea Sovietică încă mai domnea Iosif Stalin. Modelele văzute pe platformele trenului par însă unele ceva mai moderne. E vorba de T-54B, produse la începutul anilor 1950. Putin e născut în 1952, iar anul acesta va împlini 71 de ani.
În mod clar, Putin nu-și imagina acum un an, când a invadat Ucraina, că se va ajunge aici. Planul său a fost să-i copleșească pe ucraineni printr-o invazie-fulger, să ocupe Kievul în 3 zile, să răstoarne puterea legitimă și să instaleze un Guvern pro-Kremlin. Ulterior s-a dovedit că dictatorul rus nu avea și un plan B, în cazul în care cel inițial nu reușea.
Invazia a relevat și altceva, mult mai important pentru puterile occidentale și China, deopotrivă: că „a doua armată a lumii“ era, de fapt, una învechită atât ca armament, cât și în privința concepției tactice.
În acest moment, după un an și o lună de la începerea atacului, Rusia pare la capătul puterilor. Se sapă adânc prin depozite și muzee după echipamente militare care să fie trimise pe front.
Nu doar imaginile video apărute cu trenul care transporta T-54B și T-55 arată asta. Echipa Conflic Intelligence Team (organizație rusească independentă de investigații) raportase deja, cu câteva zile înainte, că are informații despre tancuri T-54 și T-55 scoase dintr-un cimitir de vehicule blindate din Orientul Îndepărtat rusesc. Acestea sunt urcate în trenuri și trimise la Aseniev, în regiunea Primorski, unde este Baza Centrală de Rezervă și Depozitate a Tancurilor nr. 1295.
E vorba de generații de blindate de-a dreptul antice. T-54 au fost modernizate în a doua jumătate a anilor 1940, iar T-55 – în 1958. „Principalele deficiențe ale acestor tancuri sunt lipsa telemetrelor și a calculatoarelor balistice, vizoarele primitive și instabilitatea tunului la T-54“, scriu jurnaliștii de la CIT.
Deocamdată nu e clar dacă aceste tancuri vor fi întâi recondiționate sau vor fi trimise așa pe front.