VIDEO. Confruntare dintre Ecaterina Andronescu şi eleva #Rezist din Satu Mare. Tânăra nu s-a lăsat intimidată de „galeria” ministrului, deşi sala s-a comportat slugarnic faţă de PSD-istă şi rece faţă de elevă

7
18617

Andreea Varga a devenit foarte populară printre românii cu mintea deschisă după ce şi-a transformat lucrarea la simularea de la BAC într-un adevărat „rechizitoriu” al problemelor din sistemul românesc de Educaţie.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a acceptat ca eleva curajoasă să fie prezentă la o dezbatere la Satu-Mare, dar a avut grijă ca sala să fie plină de persoane favorabile sieşi, care strâmbau din nas când tânăra îi răspundea de la obraz ministresei.

În momentele în care vorbește eleva de 17 ani se pot observa chipurile profesorilor și directorilor din jurul ei. Mulți par stânjeniți, crispați și par să nu înțeleagă de ce vorbește o tânără așa direct cu ditamai ministrul. Atunci când vorbește, în schimb, Ecaterina Andronescu, în sală se văd foarte multe fețe zâmbitoare, care dau aprobator din cap, după cum au observat şi cei de la Edupedu.ro. Başca aplauze la greu, la orice replică a ministrului.

Dezbaterea de la Satu Mare a fost inclusă în circuitul prin țară organizat de ministrul Ecaterina Andronescu pentru prezentarea ”viziunii” sale asupra unei eventuale reforme în Învățământ. Proiectul se numește ”Educația ne unește”.

Andy (Andreea) Varga are 17 ani, este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Mihai Eminescu din Satu Mare. A preluat șefia Consiliului Elevilor Satu Mare în noiembrie 2018.  “Am ambiţia să fac o schimbare, să aduc drepturile elevilor la un nivel mai înalt decât acum. Din punctul meu de vedere nu sunt luate în considerare cum ar trebui, acest lucru ducând la degradarea ca persoană a elevilor. Lumea trebuie să vadă că şi noi avem un cuvânt de spus.”, spunea atunci eleva.

Mesajul #Rezist din lucrarea Andreeei

Mesajul lăsat de eleva Andreea Varga, la simularea examenului de Bacalaureat de la finele lunii trecute, merită mai multă atenţie. Lucrarea a primit nota 1, pentru că n-a răspuns concret la subiecte, dar merită un 10 cu felicitări pentru profunzime, maturitate şi spirit liber democratic!

În loc să rezolve subiectele propriu-zise, adolescenta din Satu-Mare a scris şase pagini cu nemulţumirile sale legate de sistemul de învăţământ românesc. Dar nu numai! Textul ei conţine fraze care fac din protestul ei unul tip #Rezist, vorbeşte de protestele anti-OUG şi despre democraţia din România.

Un veritabil manifest pentru schimbare, care a uimit-o şi pe mama ei într-atât de mult încât a decis să-l publice pe Facebook.

Iată doar câteva pasaje din lucrarea elevei:

„Țara asta își pierde statutul de țară democratică pe zi ce trece și odată cu asta se duce și tineretul care ar fi putut să schimbe ceva.”

„Fiecare om care se alătură într-un fel sau altul acestei mișcări de schimbare va însemna ceva”

„Cat despre forma de protest, exact așa cum părinții noștri ies în stradă pentru abrogarea ordonanțelor de urgență, exact așa și noi am căutat o modalitate de a ne face auziți”

„Am decis să protestez pentru că fiecare om contează și am decis că țara asta poate avea un viitor mai bun dacă luptăm pentru asta.”

„Avem libertatea presei, avem libertatea de exprimare, avem mijloace prin care putem face schimbări care par science-fiction acum. Avem oameni deschiși la minte, avem oameni care speră, avem un viitor.”

Lucrarea integrală a Andreei Varga, AICI

CITIŢI ŞI:

Eleva #ŞÎEU. Citiţi lucrarea Andreei, la simularea BAC: merită nota 10, nu 1! Nu e doar despre şcoală, e #Rezist! 

7 COMENTARII

  1. Ar fi fost interesant si curajos ca eleva sa spuna: „da, doamna ministru, aveti dreptate ce declarati ca doriti un invatamant nou, doar ca in ultimii 30 de ani (am auzit eu de la parinti si oameni mai in varsta) nu s-a facut mai nimic, ba din contra, invatamantul e mai jalnic decat era la revolutie !..Probabil ca au vrut si ceilalti peste 25 de ministri anteriori, inclusiv dvs. , dar am ajuns in situatia de azi, cand noi, elevii, sa va spunem ca in felul asta nu se mai poate ! „

  2. Eleva ar fi putut spune si: ” dvs, doamna ministru, ne recomandati sa fim de acord cu digitalizarea ?..PAi noi suntrem foarte la curent si de acord, doar ca profesorii nostri–in mare parte– nu prea sunt ” ..Ei ar trebui sa invete lucruri noi, noi metode de predare adaptate zilelor PE CARE le traim, sa gaseasca metode placute de predare, incat noi sa participam cu interes si drag la ore !….Sunt si destui profesori dedicati meseriei, cu dragoste de elevi si multi dintre noi dovedim ca ne-am format bine si am iesit din scoala cu un nivel superior al cunostintelor si vom fi specialisti de nadejde in locurile unde vom munci, dar am vrea ca locul nostru sa fie in ROmania, nu in alta parte, si dvs, profesorii, trebuie sa stiti lucrul asta si sa ne ajutati sa ne indeplinim visurile ! …Nu stim sigur, dar se pare ca–dupa cum se vede cu ochiul liber in societate– gandul nerostit de unii, cum ca „tara ne vrea prosti”” se confirma, numai ca noi NU suntem de acord cu asa ceva si va cerem sa faceti ceva concret si repede si de calitate ! „

  3. Tot eleva sa fi spus: ” doamna ministru, noi elevii ne-am fi bucurat daca veneati cu un plan de masuri discutat in ultimile zile cu cei din Minister, care lucreaza acolo de 10, de 20, de 30, poate de 40 de ani si nu reusesc sa faca o programa actualizata , incat si manualele ce se scriu exact dupa programa si se predau elevilor la clase sa fie atractive, in pas cu cele mai noi cuceriri ale stiintei, sa ne determine sa gandim liber, sa actionam conform cu mintea noastra tanara si usor adaptabila la nou, incat sa va puteti baza pe noi si peste 5 ani si peste 10 ani si peste 20 de ani si peste 30 de ani, si sa nu ne obligati sa plecam pe alte meleaguri unde vedem ca ne putem dezvolta altfel ! „”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here