Recent, HBO a difuzat un film fabulos: „Brexit”. Exact ca numele fenomenului care a aruncat în aer relaţiile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană şi a dus, la final, în ruptura oficială dintre cele două părţi, devenită operaţională de vineri, 31 ianuarie 2020.
Pelicula care a fost difuzată şi de HBO România în mai anul trecut este regizată de Toby Haynes şi îi are în rol principal pe actorul Benedict Cumberbatch.
Acesta interpretează rolul „creierului” campaniei pro-Brexit pentru referendumul din 2016, soldat în cele din urmă cu decizia care avea să şocheze o lume întreagă: ruptura Marii Britanii de Uniunea Europeană.
„Filmul prezintă campania din perspectiva unor strategi, în mare parte necunoscuți, din ambele tabere, care plănuiesc să obțină avantajul, totul în timp ce au de-a face cu politicieni care-și doresc să fie în lumina reflectoarelor și finanțatori controversați. Într-o perioadă în care revelațiile explozive despre exploatarea datelor personale, efectul corosiv al știrilor false și publicitatea făcută prin intermediul rețelele de socializare se află în fruntea știrilor, filmul explorează felul în care tehnicile campaniilor moderne bazate pe date IT contribuie la una dintre cele mai neașteptate, intense și controverse decizii din istoria politicii moderne”, sună prezentarea de pe platforma HBO.
Dar dincolo de aceste formulări de marketing, nu foarte tăioase şi nici prea directe, cei care vor viziona pelicula vor avea ocazia să afle detalii mult mai tranşante despre cum a fost îngropată o ţară cu Facebook-ul şi alte instrumente ale tehnologiilor IT, folosite în scop malefic, cinic şi distructiv.
Bunăoară, vor descoperi cum au reuşit nişte tineri IT-işti, bine dirijaţi politic, să manipuleze foarte abil un public pe care susţinătorii rămânerii în UE nu l-au putut convinge să iasă la vot anti-Brexit.
În schimb, ce n-au reuşit ei a reuşit cealaltă tabără, prin intermediul mesajelor mincinoase, ţintite şi repetate obsesiv, adresate pe internet celor care, în mod obişnuit, n-ar fi ieşit la vot.
Două exemple:
1 – alegătorii ce nu erau interesaţi de politică au fost bombardaţi cu informaţia că dacă Marea Britanie rămâne în UE va fi invadată de milioane de emigranţi din Turcia – un fake news ordinar, care nu avea niciun sâmbure de adevăr.
2 – aceiaşi votanţi, altfel dezinteresaţi de bătălia pro şi contra – Brexit, au primit valuri de mesaje cu o sumă scoasă din burtă – era vorba de 5 milioane de lire zilnic – pe care Marea Britanie ar fi „continuat” să o achite dacă rămâne în Uniunea Europeană (mai exact, campania mincinoasă a folosit suma de 350 de milioane de lire săptămânal pe care britanici ar fi ajuns „s-o recupereze” după ieşirea din UE)
Despre acestea şi multe altele au făcut dezvăluiri în serie jurnaliştii de la publicaţia The Guardian, un ziar quality, serios şi credibil, în celebra afacere Cambridge Analityca. Detalii, AICI.
Dar jurnaliştii interesaţi de adevăr, din presa serioasă din Regat, au fost puternic contracaraţi de publicaţiile din tabără opusă, cea tabloidă, mari susţinătoare ale Brexit prin campanii la fel de mincinoase.
„Adevărul este mult mai plictisitor decât teoria conspiraţiei”
Practic, adevărul faptelor a fost învins de forţa minciunii facile, repetate obsesiv şi dirijate foarte ţintit, via reţelele de socializare, către alegători mai puţin informaţi.
Dragoş Stanca, expert digital media şi antreprenor, a explicat de ce îşi ating scopul campanii tip Cambridge Analityca.
„Segmentări foarte precise de mesaje publicitare au fost trimise foarte ţintit către oamenii care aveau diverse spaime legate de lucruri pe care se presupunea că UE le-ar fi pregătit. Practic, am fost în faţa unei situaţii în care tehnologia gândită pentru a întâlni mesajele publicitare cu cei interesaţi de anumite produse a fost folosită în sens negativ, invers, fals şi manipulator, ceea ce a condus la o influenţare evidentă a rezultatului final al referendumului Brexit”, a declarat Dragoş Stanca.
Potrivit analistului, riscul ca operaţiuni precum Cambridge Analytica să fie repetat este în continuare foarte mare.
„Companiile din Silicone Valley au în continuare presiuni mari din parte acţionarilor, din partea investitorilor. Nu se poate schimba radical un model de business care funcţionează acum – şi vorbim şi de Google, nu doar de Facebook, pentru că şi Google a fost folosit destul de mult în astfel de campanii. Modelul de business al giganţilor IT se bazează pe prelucrarea unui număr cât mai mare de date care să atingă un număr cât mai mare de clienţi. Or, în acest moment, atât în ecosistemul Facebook, cât şi în Google, foarte multe informaţii nu sunt reale şi se viralizează pentru că nu sunt reale. Adevărul este mult mai plictisitor decât teoria conspiraţiei. Atâta timp cât nu vom vedea paşi concreţi, de exemplu să nu poţui deschide cont de facebook decât cu buletinul, restul nu contează”, a mai spus Dragoş Stanca la Digi 24.
Omul lui Trump, mare finanţator pro-Brexit
Scenariul filmului a fost scris de James Graham, un tânăr de 36 de ani, considerat printre dramaturgii politici contemporani proeminenți (piesa lui de teatru „This House“ este, de exemplu, extrem de convingătoare cu privire la intrigile parlamentului britanic din 1974).
O primă versiune a scenariului a putut fi vizionată încă din iunie, anul trecut, când mulți s-au înghesuit să comenteze, punându-i la îndoială calitățile.
Stephen K. Bannon, fostul strateg principal al președintelui Donald Trump și un susținător fervent al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a descris scenariul drept o „bufonerie“, „o fantezie de benzi desenate“. Avea şi de ce să arunce vorbe grele: el apare în film drept principal finanţator al campaniei pro-Brexit!
Bazându-se pe o documentare solidă, constând din interviuri și materiale de arhivă, James Graham a alcătuit un scenariu al cărui centru de interes este politicianul Dominic Cummings, care, prin campania „Leave“, a reușit să convingă poporul să voteze ieșirea din Uniunea Europeană, notează New Money.
Filmul încearcă să arate cum acest „lup singuratic de pe coridoarele puterii“, numit astfel de The New York Times, sau acest „psihopat de carieră“, descris aşa de David Cameron (fostul prim-ministru al Marii Britanii), a fost în stare să schimbe destinul unei națiuni.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* BREXIT. Îşi vor face românii bagajele? Primele reacţii după „marele divorţ” al Marii Britanii de UE
* Suferinţa Simonei Halep. Primul mesaj după eliminarea de la Australian Open: „Să pierzi aşa…”
* Reacţia surprinzătoare a lui CTP după eliminarea Simonei Halep de la Australian Open. „De aceea a rupt racheta de pământ”
* VIDEO. Brexit, emoție și lacrimi. Ultima zi pentru aleșii britanici în Parlamentul Europei. S-a strigat: „Împreună pentru totdeauna!”
* Au prins „balena” teroristă! Namila ISIS cântărea 254 de kilograme şi a fost nevoie de o autoutilitară pentru transportul său la Poliţie
* Anunț PNL: alegeri locale și anticipate, până în 28 iunie, la diferență de cel mult o săptămână
* VIDEO. Bătaie generală între pompieri și polițiști pe străzile Parisului. Motivul, vârsta de pensionare
*VIDEO. Wuhan, piața de animale vii. Nu întâmplător, aici s-a format virusul ucigaș. 10 imagini șocante