Acasă Economie Veste proastă pentru Vîlcov, care nu are card bancar: dispar bancnotele "Bin...

Veste proastă pentru Vîlcov, care nu are card bancar: dispar bancnotele „Bin Laden” de 500 de euro. Rămân „în circulaţie” lingourile de aur

17 din cele 19 bănci centrale din zona euro au încetat să mai emită, începând de duminică, bancnote de 500 de euro de teamă că acestea ar putea fi folosite de evazionişti, criminali şi chiar terorişti, informează AFP, citată de Agerpres.

Băncile centrale din Germania şi Austria vor continua să tipărească bancnote de 500 de euro până la data de 26 aprilie, „pentru a asigura o tranziţie lină precum şi din motive logistice”.

Banca Centrală Europeană a anunţat în luna mai 2016 că va înceta să mai emită noi bancnote de 500 de euro, la acea dată estimând că acest lucru ar urma să se întâmple la finele anului 2018, din cauza „îngrijorărilor că aceste bancnote ar putea facilita activităţile ilicite”. Bancnotele aflate în circulaţie rămân legale şi pot fi utilizate pentru a face plăţi.

Bancnota de 500 de euro este numită popular „bin Laden”, o aluzie la fostul şef al grupării teroriste al-Qaida, deoarece permite grupărilor infracţionale să transporte sume mari într-un spaţiu compact. Sub această formă, o sumă de un milion de euro are o greutate de 2,2 kilograme şi poate fi ascunsă într-un rucsac de laptop. Aceeaşi sumă în bancnote de 100 de dolari are o greutate de aproape şase ori mai mare şi necesită un mijloc de transport mult mai vizibil.

Potrivit estimărilor BCE, în prezent sunt aproximativ 52 de milioane de bancnote de 500 de euro în circulaţie, ceea ce reprezintă 20% din valoarea totală a bancnotelor euro.

Ştirea s-ar putea să-l deranjeze pe Darius Vâlcov, consilierul special al premierului României, care a spus că nu deţine card bancar. Întrebat fiind cum îşi salariul de la guvern, Vâlcov a declarat simplu: „În plic”. Lingourile de aur rămân şi ele valabile.

CITIŢI ŞI:

Vâlcov nu are card bancar! Atunci cum îşi ia salariul? Nu vă gândiţi la lingouri!

„Vor să pună mâna pe tiparniţa BNR! Vor să imprime bani ca să acopere gaura de la buget”

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările