Dacă Ucraina este cucerită de Rusia, următoarele ținte vor fi, fără îndoială, România și Bulgaria, spune politologul bulgar Iskren Ivanov, într-un interviu pentru Nova News. Acesta atrage atenția că obiectivul trecut în noua doctrină de apărare a Kremlinului este împingerea NATO înapoi către granițele de dinaintea anului 2004. Acest lucru înseamnă, în primul rând, ieșirea României și a Bulgariei din organizație.
Afirmațiile expertului bulgar nu sunt surprinzătoare. Cu foarte puțin timp înainte de invadarea Ucrainei, pe 24 februarie 2022, Putin a dat un ultimatum în care cerea ca NATO să revină la granițele de dinainte de 1997 și retragerea tuturor forțelor aliate din România și Bulgaria – inclusiv demontarea scutului defensiv de la Deveselu, care asigură protecția antiaeriană a țării noastre.
E foarte probabil, spune Iskren Ivanov, ca în cazul unei victorii rusești în Ucraina (urmată imediat de ocuparea în forță a Moldovei) să se ceară de către ruși transformarea României și a Bulgariei în zonă-tampon. „Și am putea spune că am văzut care este soarta zonelor tampon. Tocmai Marea Britanie și SUA sunt un garant pentru aceasta, că nu se va ajunge acolo, pentru că ele sunt țările care contribuie cel mai mult pentru apărarea NATO“, a comentat Ivanov.
Evoluțiile din cele două țări menționate nu sunt deloc încurajatoare. La Washington, un sprijin de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina e blocat de peste 4 luni din cauza disputelor politice interne, iar perspectiva venirii lui Donald Trump la putere, în noiembrie acest an, le dă fiori tuturor. Trump a anunțat deja că nu are de gând să ajute Ucraina și că se gândește să scoată SUA din NATO.
La rândul lor, britanicii au probleme serioase. Economia a intrat în recesiune tehnică, iar Guvernul conservator dă semne că pierde teren în fața laburiștilor. Marea Britanie are dificultăți după ieșirea din Uniunea Europeană.
România face unele eforturi de a se pregăti militar, dar acestea sunt inconsecvente, iar politicienii au tendița de a-și fura singuri căciula. Teoretic, bugetul alocat Apărării este de peste 2% din PIB. Practic, prin diverse jonglerii, acesta rămâne la circa 1,8%. În ultimii ani, circa 12.000 de cadre militare au demisionat din cauza salarizării proaste și a condițiilor necorespunzătoare.
Aceste lucruri sunt ținute sub preș de politicieni fanfaroni și inconștienți, precum premierul Marcel Ciolacu, care în urmă cu aproape două săptămâni dădea asigurări că Rusia nu reprezintă niciun pericol.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
Caz fericit. Romania nu va mai exista, distrusa de haitele de mafioti numite partide, in cardasie cu criminalii din Justitie. Jefuita, cu 25% din populatie in exod, cu oameni care mor de foame in timp ce javrele din politica se imbuibâ, aceasta tara nu isi merita locul pe harta Europei. Cine aude de RO, nu poate decat sa suipe cu scarba. O tara de criminali si hoti. Votait cu flegme pe soricu acestor ticalosi
Cu doi ani în urmă, din cauză că nu se mai anulau pensiile speciale, m-am supărat și am blestemat ca România să dispară de pe fața pământului. După două zile a început războiul din Ucraina.