Unde greșește Guvernul. Ca să nu mărească taxele, se putea folosi de banii europeni

0
204

Oricine plătește taxe în România știe cât de mult au crescut în ultimul an. De ce dăm mai mulți bani la stat? Pentru că Executivul PSD+PNL este incapabil să ia măsurile economice corecte. Din taxele tale mai mari nu se construiesc, dn păcate, școli moderne și bine dotate, spitale performante, autostrăzi și căi ferate la standardul secolului XXI. Actuala guvernare nu este în stare să le facă. Dar există și soluții rapide. România are la dispoziție bani gratis, care vin prin PNRR.

PNRR este singurul proiect de țară pe care l-a avut România de la Revoluție încoace, proiectul care ne poate face pe toți să trăim mai bine. Dar Coaliția PSD-PNL vrea să păstreze privilegiile acordate specialilor, sinecurile aducătoare de mii de euro pe lună, puzderia de posturi din instituțiile publice supradimensionate sau chiar înființate cu dedicație.

Tu, eu, noi putem să schimbăm asta. „Oprim jaful” este răspunsul cetățenilor furați și el se va materializa pe 9 iunie, când îi vom împiedica să ne fure viitorul.

Banii europeni sunt bani care modernizează România

De câte ori l-ai auzit în ultimul an pe Ciolacu spunând că a venit rândul statului „să strângă cureaua”, de atâtea ori ai simțit că dai și mai mulți bani la stat și n-ai primit mai nimic la schimb. Trista realitate arată că PSD și PNL nu doar că nu au tăiat posturi, dar au tot crescut numărul angajaților la stat, de am ajuns să avem cifre-record, aproape 1,3 milioane de salariați în instituțiile publice.

Și nu vorbim de angajări peste angajări exact acolo unde e nevoie de ele: sănătate sau educație. Aceste domenii au rămas în continuare cu deficit enorm, de au ajuns spitalele, la începutul anului 2024, să avertizeze că sunt la un pas să închidă camerele de gardă.

Noii angajați au rotunjit schemele de personal din ministere, agenții, autorități și tot felul de alte instituții, uneori pe salarii de mii de euro pe lună. De la ginerele și cei trei nepoți cărora le-a „aranjat” cariera primarul Piedone de la Sectorul 5 la soția purtătorului de cuvânt al PSD, pe care premierul Ciolacu a numit-o director de cabinet, și trecând prin numeroasele cazuri de fii, fiice, soții și nepoți de primari angajați prin țară, inclusiv drept recompensă pentru că primarul a schimbat tabăra politică înainte de alegerile comasate din 9 iunie.

„Strânsul curelei” în viziunea PSD-PNL se vede și în cifre: după primele două luni din 2024, cheltuielile de personal ale statului au ajuns să fie cu 19,9% mai mari față de aceeași perioadă a anului 2023. La această majorare, mai adăugăm una de 18% la bugetul pensiilor speciale, pe care tot PSD și PNL se lăudau că le-au desființat.

Pentru a acoperi toate aceste creșteri constante de privilegii și sinecuri – inclusiv salariul de 9.000 de euro pe lună ale lui Valeriu Zgonea în fruntea ANCOM și cele 16 salarii pe an de la ASF –, Guvernul PSD-PNL a introdus noi taxe românilor și le-a majorat pe cele existente.

Soluția corectă propusă de USR

USR a avertizat de anul trecut că PSD și PNL au făcut, pentru al doilea an la rând, un buget mincinos. USR a venit cu o propunere concretă de buget alternativ, care ar fi dus la o reducere a deficitului bugetar fără să fie crescute taxele, ba dimpotrivă, cu scăderea taxelor pe muncă.

USR a oferit PSD și PNL exemple concrete de unde pot tăia astfel încât să protejeze veniturile și puterea de cumpărare ale românilor (Oprim jaful – https://oprimjaful.ro/).

Un exemplu foarte simplu de înțeles: prin desființarea a două ministere create special pentru a exista suficiente posturi de împărțit în Coaliție – Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Familiei –, PSD-PNL ar fi economisit peste 4,6 miliarde de lei pe an. Gândiți-vă ce s-ar fi putut face cu acești bani!

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului nu a avut nicio măsură prin care, în mod real, să crească turismul din România. Prin acest minister, țara noastră nu a reușit nici să devină o destinație râvnită, nici să încaseze de la turiștii tot mai mulți sume care să revigoreze economia.

Timp de doi ani, acest minister doar a tocat bani. Atât. Cu miniștri, secretari de stat, secretari generali, cabinete, mașini, secretare, protocol și sute de angajați. Apoi a fost desființat și comasat cu Ministerul Economiei, la rotația premierilor din 2023.

Ministerul Familiei, creat special pentru Gabriela Firea, nu s-a remarcat prin nimic în acești ani scurși de la înființare. De la ipoteticele tichete pentru Ziua Bărbatului, care nu s-au dat niciodată, la creditele cu dobândă subvenționată pentru nuntă, cumpărarea de autoturisme, inclusiv second-hand, sau pentru plata chiriei, activitatea Ministerului Familiei nu justifică în niciun fel nici înființarea sa, nici sutele de milioane de euro risipite până acum. Mai ales dacă ne uităm că în 2024 a fost suspendat sprijinul acordat familiilor pentru proceduri de fertilizare tocmai din cauza lipsei banilor.

Și, să nu uităm, până să apară acest minister care doaar toacă banii fără rezultat, programul de fertilizare in vitro a funcționat la Miniisterul Sănătății.

Academii-fantomă și institute inutile

În timp ce PSD și PNL măresc taxele și se plâng că nu au bani la buget pentru cheltuieli absolut necesare României, o serie de institute și instituții fantomă toacă banii inutil. USR a propus o listă a academiilor și institutelor complet inutile, care ar putea fi desființate: Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, Institutul Român pentru Drepturile Omului, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Academia Oamenilor de Știință din România, Academia de Științe Tehnice și Academia de Științe Medicale, structuri folosite pentru ca apropiați ai conducerilor PSD și PNL să-și rotunjească veniturile.

Sute de oameni plătiți de la bugetul de stat, unii dintre ei cu sume frumoase, dacă ne uităm că președintele Academiei Oamenilor de Știință din România sare de 21.000 de lei brut pe lună.

În cazul pseudo-academiilor și al institutului condus de Emil Constantinescu, USR a depus inclusiv proiecte de lege pentru desființare, respinse de majoritatea PSD-PNL.

În cazul IRDO, USR a propus comasarea prin absorbție cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, dar și această propunere a fost respinsă de mașinăria de vot a PSD-PNL.

Dacă aceste institute inutile ar fi fost desființate, cu banii economisiți s-ar fi putut asigura mai bine de 2 milioane de mese calde la școală pentru copii.

Fondul de rezervă bugetară, „pușculița” alimentată artificial ca să aibă de unde împărți bani Marcel Ciolacu

USR a propus și desființarea Fondului de rezervă bugetară, folosit în ultimii ani ca „pușculița” din care împarte premierul bani după bunul plac, inclusiv pentru a exercita presiune asupra unor primari.

După cum rezultă din datele Curții de Conturi, Fondul de rezervă bugetară a însemnat, în medie, în perioada 2018-2021, aproximativ 4,3 miliarde de lei, bani care nu au fost folosiți pentru urgențe, așa cum spune legea, ci în cu totul alte scopuri, fără criterii clare și fără să existe un control real.

Tot rapoartele Curții de Conturi au arătat că sumele din Fondul de rezervă bugetară au fost alocate prin derogări de la Legea finanțelor publice în proporție de până la 87%. Ceea ce înseamnă că excepția a fost transformată în regulă și, practic, nu se mai poate vorbi de respectarea legii.

În 2023, după ce Marcel Ciolacu a preluat șefia Guvernului PSD-PNL, au fost duse la extrem atât sumele alocate din Fondul de rezervă, cât și derogările aberante de la lege. Astfel, banii care ar fi trebuit să asigure rezolvarea unor situații neprevăzute și urgente au ajuns să acopere cheltuieli curente și de capital.

USR a numărat în cursul anului 2023 nu mai puțin de 113 Hotărâri de Guvern prin care Guvernul PSD-PNL a cheltuit, atenție, peste 30,5 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară. Fond care avea inițial prevăzute doar 680 de milioane de lei, dar care a fost alimentat pe parcurs cu bani luați de la diverse ministere. Reamintim că cea mai mare tăiere a fost făcută de la înzestrarea armatei: 7,2 miliarde de lei. Asta, în condițiile unui război la granița României!

Știți câte grădinițe sau creșe mici (pentru maximum 40 de copii) s-ar fi putut face cu 30,5 miliarde de lei? 3.050 de grădinițe sau creșe mici, dacă ne raportăm la standardele de cost prevăzute în PNRR.

„Cursuri” la munte și la mare pentru funcționari publici

În loc de cursuri care să formeze specialiști în administrație publică, instituțiile statului organizează, de fapt, vacanțe pentru angajați și familiile acestora, plătite din bugetul de stat.

Circa 300 de milioane de lei pe an se cheltuie de la buget cu aceste „cursuri”, sub umbrela cărora funcționează, de fapt, o industrie de diplome de participare fără vreo valoare, care umflă buzunarele unor firme acreditate pentru a ține diverse „cursuri”, organizate doar la munte (toamna și iarna, îndeosebi) și la mare (vara).

Soluția USR pentru reducerea risipei banului public? Cursurile de pregătire să aibă loc doar la sediile instituțiilor publice sau la sediile regionale, dacă e cazul, iar rezultatele pregătirii să fie clar vizibile în activitate; în caz contrar, angajații urmează să returneze costul către buget.

Cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană

România pierde din cauza evaziunii fiscale, anual, mai bine de 16 miliarde de euro. Adică aproape 80 de miliarde de lei. Și asta potrivit estimărilor optimiste, cele pesimiste dublând chiar suma.

Dacă ținem cont că deficitul bugetar pe 2023, declarat oficial de Guvernul PSD-PNL, a fost de aproape 90 de miliarde de lei (echivalentul a 5,68% din PIB), se conturează și mai exact dimensiunea găurii produse la buget de evazioniști.

Ce au făcut, în aceste condiții, PSD și PNL? Au trimis ANAF să pună „tunurile” pe manichiuriste, coafeze, vânzători de pe OLX și lucrători în industria videochat-ului, în timp ce au dat lege în Parlament ca marii evazioniști să scape de închisoare dacă plătesc prejudiciul creat atunci când sunt prinși!

Ca să fie clar: de la 100.000 de euro până la un milion de euro, pui prejudiciul în buzunar și, dacă vine organul de control, plătești și gata, scapi fără măcar un leu amendă penală.

Dacă la acest tablou adăugăm și concluziile Curții de Conturi despre ineficiența ANAF și despre cum sunt „omise” verificările la anumite firme, devine cu atât mai clar că tot cetățeanul cinstit plătește și va plăti pentru a acoperi banii furați de clienții bine conectați politic.

Soluția pentru combaterea evaziunii fiscale e simplă și ea a fost prezentată de USR: trebuie reformat sistemul care consumă resurse degeaba și trebuie digitalizată ANAF, reformă pe care USR a introdus-o în PNRR cu tot cu finanțare. PSD și PNL însă o tot amână, pentru că n-au niciun interes să înlocuiască actualul sistem, vechi din secolul trecut.

Cu atât mai important este ca pe 9 iunie și la celelalte rânduri de alegeri din 2024 să oprim jaful. Să oprim PSD și PNL să ne fure viitorul!

Acest material a fost plătit de USR

Cod unic de identificare: 41240005

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.