În localitatea Mihail Kogălniceanu, din România, a început construcția celei mai mari baze NATO din Europa, care va găzdui în final echivalentul unei întregi divizii, adică 10.000 de militari, anunță surse externe. În timp ce autoritățile române tac, ca de obicei, și ascund aceste informații, pe rețelele de socializare sunt promovate intens informațiile furnizate de presa din străinătate, care le-a obținut de la NATO. Costul complexului va fi de 2,5 miliarde de dolari.
Baza va fi cu adevărat uriașă. E vorba de lărgirea Bazei Aeriene 57 a Forțelor Aeriene Române, de lângă localitatea Mihail Kogălniceanu, pe o suprafață de 2.800 de hectare (28.000.000 metri pătrați) și un perimetru total de 30 de kilometri. În final, în acest adevărat oraș vor fi încartiruiți nu doar cei 10.000 de militari NATO, ci și familiile acestora – ceea ce indică faptul că e vorba de o ședere permanentă sau, în orice caz, de foarte lungă durată.
Baza este în județul Constanța, fiind în prima linie de apărare în cazul unui eventual atac al Rusiei. În final, va cuprinde mult mai multe piste, hangare pentru aeronavele de luptă și de transport, spații de depozitare, locații pentru desfășurarea armamentului, rezervoare de combustibili și lubrifianți, echipamente de antrenament, școli, grădinițe, magazine și un spital.
În acest moment, pe teritoriul României două sunt țările aliate care dețin cele mai multe trupe: SUA și Franța. Francezii au comanda acestui sector al alianței NATO și trupele lor din România includ inclusiv tancuri.
Această evoluție arată că, într-adevăr, dincolo de declarațiile oficiale, liderii NATO și serviciile de informații occidentale dețin informații despre intențiile agresive ale Rusiei. NATO este o organizație militară defensivă, care acționează în sprijinul membrilor săi în cazul când aceștia sunt atacați.
România semnalează aliaților din NATO încă din 2013 că există planuri agresive ale Rusiei, dar până la invadarea Ucrainei din 2014 aceste mesaje au fost ignorate, Occidentul considerând că românii se panichează inutil. Lucrurile s-au schimbat radical după invadarea Crimeei și a estului Ucrainei, iar comandamentele aliate din NATO au reconsiderat atitudinea față de România, considerată acum unul dintre partenerii foarte valoroși, care pot furniza informații vitale – a relatat anul trecut, într-un interviu, generalul Ștefan Dănilă, fostul șef al Armatei române în perioada 2011-2015.
Actualul comandant, generalul Gheorghiță Vlad, a dat luna trecută un interviu în care a explicat că situația armatei române e critică, militarii demisionează pe capete din cauza condițiilor extrem de proaste și a salarizării sub orice critică. Echipamentele sunt depășite, nu sunt bani de întreținere, iar legislația întârzie în continuare să fie revizuită, la doi ani după începerea agresiunii pe scară largă a Rusiei contra Ucrainei. Generalul Vlad a vorbit despre o formă de mobilizare și pregătire a populației în caz de conflict militar.
În replică, premierul Marcel Ciolacu și ambasadorul rus Valerii Kuzmin l-au atacat violent pe ofițerul român, acuzându-l că răspândește minciuni și că nu se pune problema ca Rusia să fie un pericol pentru România.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI: