miercuri, februarie 28, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaNoul șantaj al Rusiei: ridicați sancțiunile și lăsăm Ucraina să exporte cereale!...

Noul șantaj al Rusiei: ridicați sancțiunile și lăsăm Ucraina să exporte cereale! SUA refuză categoric compromisul

-

Rusia încearcă să folosească amenințarea cu foametea care planează asupra a sute de milioane de oameni pentru a șantaja Occidentul să ridice sancțiunile internaționale impuse după invadarea Ucrainei. Peste 22 de milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut stau în silozurile ucrainene și nu pot fi exportate, în principal către țări din lumea a treia, pentru că Rusia menține blocada navală asupra statului pe care vrea să-l cotropească. SUA respinge categoric acest șantaj, scrie Agerpres.

Acest blocaj impus unuia din primii 5 exportatori de grâne din lume a avut deja efecte majore și amenință să se transforme într-un dezastru umanitar, pentru că de aceste importuri din Ucraina depindeau în primul rând numeroase țări din Africa, Asia Centrală și Orientul Mijlociu. Sute de milioane de oameni sunt acum amenințați de foamete.
Vladimir Putin încearcă să instrumentalizeze foametea ca pe o armă, pentru a presa Occidentul să cedeze. Kremlinul a propus un târg: dacă SUA și ONU nu vor o catastrofă umanitară în țările sărace, atunci să anuleze sancțiunile economice impuse Rusiei. În schimb, Moscova va lăsa navele ucrainene să reia exporturile de cereale.

Mesajul le-a fost livrat americanilor prin intermediul premierului italian Mario Draghi, căruia Putin i-a spus că Rusia „ar putea” lăsa navele cu alimente și îngrășăminte să plece din portul Odessa, pentru a elimina pericolul unei crize alimentare mondiale, dar numai dacă încetează „restricțiile motivate politic impuse de Occident”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, anunțase anterior același lucru: exporturile Ucrainei s-ar putea relua dacă sunt anulate sancțiunile împotriva Rusiei.
Aceste insistențe vin în contradicție cu discursul de până acum al oficialităților ruse, care pretindeau că economia nu le este prea afectată de sancțiuni și că acesta este un ideal prilej ca să se producă mai mult în Rusia. Șantajul pus la cale de Moscova arată, de fapt, cât de tare doare embargoul occidental.

- Advertisement -

Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a replicat rapid că grânele și îngrășămintele chimice nu se pot livra din cauza blocadei navale rusești, nu a embargoului: „Nu încape discuție! Asta face Rusia, blochează activ exportul de alimente din porturile ucrainene și sporește foametea în lume”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Lovitură năprasnică anti-Putin: de ziua Maiei Sandu, fostul președinte Igor Dodon a fost arestat pentru trădare de patrie și infracțiuni de corupție!

* VIDEO. Amenințare sinistră a Rusiei: “Ori câștigăm în Ucraina, ori acest război se va sfârși prost pentru întreaga omenire!”. Populația e avertizată: „Obișnuiți-vă cu noua viață!”

* NATO ia în calcul să spargă blocada rusă din Marea Neagră și să escorteze cu nave de război cargourile ucrainene încărcate cu grâne din Odessa

* Răzbunarea partizanilor ucraineni pe primarul trădător din Energodar, care a trecut de partea Rusiei teroriste

* Fost șef al MI6: „Putin va pleca până în 2023, dar probabil în sanatoriu, de unde nu va ieși ca lider al Rusiei”

* Dezvăluiri-șoc: cancelarul Germaniei era omul Moscovei, marxist fanatic, ataca NATO și SUA ca „militariști iresponsabili”. Olaf Scholz și-a ascuns legăturile cu regimul est-german

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Modelul Putin: PSD încearcă să decapiteze o televiziune pe care n-o poate controla. Un amendament al ministrului Romașcanu ar forța RCS/RDS să vândă sau să închidă Digi 24

* Coaliția PSD-PNL-UDMR a masacrat Codul Rutier. „Au băgat înapoi toate șmecheriile de scăpat cu carnetul pentru cei care încalcă grav regulile de circulație”

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Fiul lui Miron Mitrea, avansat de MAE. A ajuns șef al Consulatului României la Roma. Nici fostul ministru nu o duce rău în afaceri

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -