Uniunea Europeană a trimis, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, arme în valoare de un miliard de euro pentru armata statului atacat și 35 de miliarde de euro la Moscova, în schimbul gazului rusesc importat, a declarat luni Josep Borrell, șeful diplomației UE. Din acest motiv, spune comisarul european, trebuie luate rapid noi măsuri care să elimine dependența față de Rusia în materie de combustibili fosili.
În fața europarlamentarilor, Josep Borrell a declarat: “Am dat Ucrainei 1 miliard de euro. Ar putea părea mult, dar 1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o oferă. De la începutul războiului, i-am dat 35 de miliarde de euro, comparativ cu 1 miliard de euro pe care i-am dat Ucrainei în arme“.
Această situație se va schimba însă în curând. Uniunea Europeană va impune noi sancțiuni Rusiei, probabil pentru gaze și petrol, a declarat miercuri Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene: „În acest punct critic al războiului, trebuie să creștem din nou presiunea asupra lui Putin“.
UE a anunțat marți că va impune un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv o interdicție de import a cărbunelui rusesc, ceea ce înseamnă 4 miliarde de euro mai puțin pentru mașina de război a lui Putin. „Aceste sancțiuni nu vor fi și ultimele. Așa cum am spus deja ieri, da, am interzis cărbunele, dar acum trebuie să ne uităm și la petrol”, a spus Ursula von der Leyen.
De asemenea, afirmă șefa Comisiei Europene, UE trebuie să analizeze „veniturile pe care Rusia le obține din combustibilii fosili”.
Tema a fost reluată miercuri de șeful Consiliului European, Charles Michel, într-un mesaj pe Twitter, acesta spunând că „mai devreme sau mai târziu, va fi nevoie și de măsuri ale UE privind petrolul și chiar gazul”.
Alte propuneri vizează importurile rusești de tehnologie și producție în industria extractivă (gaze, petrol), în valoare de încă 10 miliarde de euro. CNN comentează: „Europa ia, în sfârșit, urma energiei rusești”.