Un Brexit fără acord este „o posibilitate foarte clară”, iar cetăţenii şi companiile din Uniunea Europeană trebuie să fie pregătiţi pentru plecarea Marii Britanii la 31 octombrie, a transmis marţi Comisia Europeană, citată de Reuters.
La Londra, parlamentarii britanici încearcă să îl oprească pe premierul Boris Johnson să continue pe calea a ceea ce ei consideră a fi un dezastruos Brexit fără acord, în contextul speculaţiilor că guvernul ar putea convoca alegeri anticipate la 14 octombrie.
„Presupoziţia noastră de lucru este că va exista un Brexit la 31 octombrie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva.
Întrebată dacă o ieşire fără acord este acum cel mai probabil scenariu, ea a spus: „Este o posibilitate foarte clară, şi tocmai de aceea lansăm acest apel final pentru a fi pregătiţi în cazul în care apare un Brexit fără acord. Cel mai bun rezultat ar fi un Brexit pe baza acordului de retragere negociat”.
Prăbuşirea sectorului imobiliar, semn rău la orizont
La 31 octombrie, se așteaptă ca Regatul Unit să se despartă de Uniunea Europeană cu sau fără acord. Și în cazul unui Brexit dur, prețul mediu al locuințelor din țară ar putea scădea în jurul a 6% numai în 2020, potrivit unei analize publicate luni de firma de consultanță KPMG.
Raportul reflectă că cele mai mari scăderi ale costului locuinței ar avea loc, în acest caz ipotetic, în capitala Londra și în Irlanda de Nord. Concret, compania a estimat că această scădere ar fi cuprinsă între 5,4% și 7,5% în diferitele regiuni ale țării, anul viitor, dacă guvernul Boris Johnson și blocul comunitar nu vor ajunge la un acord, notează ABC.
În paralel, numeroase companii au părăsit Regatul Unit sau îşi fac bagajele, ceea ce va arunca în aer economia insulei. Nu întâmplător, luni, primarul Londrei a vorbit pe şleau despre prăbuşirea care îi aşteaptă pe britanici dacă actual prim-ministru îşi va duce planul la bun sfârşit.
Primarul Londrei, apel disperat
Primarul Londrei, Sadiq Khan, le-a scris luni celor 73 de parlamentari care reprezintă circumscripţiile din capitala Marii Britanii, cerându-le să oprească un Brexit fără acord cu Uniunea Europeană.
Apelul lui Khan vine în urma unui raport comandat de primarul Londrei anul trecut, ce arată că un Brexit fără acord ar putea reduce cu 87.000 numărul locurilor de muncă şi scădea cu 2% producţia economică a capitalei la orizontul lui 2030.
„Un Brexit fără acord ar cauza tulburări majore, ne-ar face mai săraci, mai puţin în siguranţă şi ne-ar diminua poziţia pe plan mondial. Ar costa sute de mii de locuri de muncă, zeci de miliarde de lire în investiţii şi ar pune în pericol drepturile şi libertăţile cetăţenilor UE”, avertizează primarul Londrei.
Prin urmare, el le adresează un apel tuturor parlamentarilor londonezi, din toate partidele, să lase deoparte diferenţele şi să împiedice un Brexit fără acord.
„Istoria îi va judeca pe parlamentarii noştri pe acest subiect ca pe puţini alţii înainte. Membrii parlamentului trebuie să se gândească bine cum vor rămâne în amintire dacă nu reuşesc să-şi folosească poziţia în acest moment crucial pentru a ajuta la stoparea unui Brexit dăunător fără acord”, a spus primarul Sadiq Khan, în scrisoarea sa.
Backstop: frontiera Irlanda-Irlanda de Nord
Parlamentul britanic, profund divizat, a respins de trei ori acordul negociat de Londra cu blocul comunitar, iar premierul Boris Johnson a spus că aşa-numita „plasă de siguranţă” („backstop”) irlandeză trebuie eliminată din înţelegere, pentru a garanta ratificarea.
„Backstop”-ul are ca scop menţinerea unei graniţe invizibile între Irlanda, membră a UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord, după ce Regatul Unit va părăsi UE. Susţinătorii Brexit-ului de la Londra şi unioniştii din Irlanda de Nord se tem că „plasa de siguranţă” va lega pe termen nedefinit Regatul Unit de regulile UE privind comerţul.
Două surse diplomatice care se ocupă de Brexit la Bruxelles pentru statele membre ale UE au spus că au fost informate de către Comisie că negociatorii britanici şi cei europeni se vor întâlni în fiecare miercuri şi joi pentru discuţii.
Mina Andreeva a spus că, deşi există o accelerare a negocierilor de când Boris Johnson s-a întâlnit cu lideri din UE – cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron – la summitul G7 de luna trecută de la Biarritz, nu există progrese de substanţă.
„Nu pot spune că s-au făcut propuneri concrete”, a spus ea despre cererea UE ca Londra să prezinte idei detaliate despre cum ar putea fi înlocuită „plasa de siguranţă”.
Ultima carte, în Parlament, acum!
Partidele britanice de opoziţie şi parlamentari conservatori anti-Brexit au cerut marţi oficial o dezbatere de urgenţă în parlament în încercarea de a prelua sub control agenda legislativului şi pentru a-l împiedica astfel pe premierul conservator Boris Johnson să decidă un Brexit fără acord, relatează agenţia Reuters.
”O solicitare pentru o dezbatere de urgenţă privind acordul de retragere din Uniunea Europeană a fost înaintată. Preşedintele (Camerei Comunelor) o va examina astăzi. Dacă o va aproba, în virtutea (procedurii) Standing Order 24 dezbaterea va avea prioritate faţa de agenda zilei”, a anunţat Camera Comunelor, precizând de asemenea că, dacă dezbaterea se va desfăşura astăzi, ea va dura atât cât va permite preşedintele Camerei Comunelor sau până la ora locală 22.00, urmând ca dintre aceste două intervale de timp să se aplice acela care se încheie mai devreme.
Boris Johnson a amânat până pe 14 octombrie ”Discursul Reginei”, ceea ce implică de facto suspendarea activităţii parlamentului începând cu o zi din intervalul 9-12 septembrie până la 14 octombrie şi îngreunează planurile adversarilor Brexitului de a împiedica ieşirea din UE la 31 octombrie. Aceştia din urmă vor să introducă până la suspendarea activităţii parlamentului un proiect de lege care să-l oblige pe şeful guvernului să ceară o nouă amânare a Brexitului dacă, până la 19 octombrie, premierul reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu a primit aprobarea parlamentului pentru o ieşire a Marii Britanii din UE fără acord.
Boris joacă la şantaj: mă blocaţi, fac alegeri!
În parlamentul britanic, există o majoritate ostilă unui Brexit fără acord, numeroşi parlamentari atât conservatori, cât şi din opoziţie fiind de fapt împotriva Brexitului în sine, în timp ce Boris Johnson insistă asupra rezultatului referendumului din 2016, prin care poporul britania a decis ieşirea din UE.
Cum blocul comunitar a respins orice renegociere a acordului convenit cu Theresa May şi respins de trei ori de parlamentul britanic, Boris Johnson este hotărât să scoată Regatul Unit din UE fără un acord pe 31 octombrie. El avertizează Parlamentul că blocarea unui Brexit fără acord reduce forţa de negociere a guvernului său în încercarea de a convinge UE să revină totuşi asupra acordului respins de Camera Comunelor, şi în special asupra clauzei privind ”plasa de siguranţă” nord-irlandeză, în virtutea căreia Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală europeană până când se va găsi o soluţie care să împiedice revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, relatează agenţia de presă Agerpres.
Boris Johnson va convoca alegeri legislative anticipate pentru data de 14 octombrie dacă guvernul său va suferi o înfrângere în parlament în privinţa Brexitului, a indicat luni seară un responsabil guvernamental, citat de AFP şi Reuters.
Se pare caaa… NIMENI (NU-l mai poate opri pe TIGNIT) !
Acest „Brexit”-FARA-ACORD(-cu-U.E.) este o… (PREVIZIBILA !) CATASTROFA pentru U.K., o… (IMENSA !) PIERDERE pentru „Europa – Unita” si o… (FOARTE MARE !) VICTORIE pentru SCARBA de Putin !!!!!!!
Foarte adevarat, insa trebuie adaugat la artizani si trump!
Ce treabă are Trump cu Brexit?
Paaaiiii…, il… SUSTINE, „PE FATA” (OFICIAL, PUBLIC), cu ENTUZIASM chiar !!!