joi, aprilie 3, 2025
AcasăNewsÎn 2025, Ucraina începe procesul de aderare la UE

În 2025, Ucraina începe procesul de aderare la UE

-

Uniunea Europeană pare să apese accelerația în privința procesului de integrare a Ucrainei, care va începe negocierile chiar începând din 2025. Consiliul de Afaceri Generale al UE a apreciat că eforturile Ucrainei de a se reforma sunt majore, progresul este considerabil și că negocierile înregistrează un avans semnificativ. Premierul de la Kiev afirmă, la rândul său, că Ucraina ar trebui să fie gata de aderare la sfârșitul anului viitor.

Evoluțiile sunt absolut spectaculoase și par să indice o voință politică a Europei de a nu lăsa Ucraina pe mâinile Rusiei. În mod evident, Ucraina este o țară cu mari probleme. Dacă va intra în UE, va fi de departe cel mai sărac membru. Realist vorbind, nu îndeplinește criteriile, după cum nici România și Bulgaria nu le îndeplineau în 2007, când au fost primite în uniune. Însă este singura șansă de a ajuta acest stat invadat de Rusia să meargă înainte și să se recupereze.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a afirmat în fața Parlamentului European, la Strasbourg, că UE se pregătește să deschidă capitole de negocieri cu Ucraina, acesta fiind un element al procesului de integrare. Primul capitol va fi deschis chiar în ianuarie.

Von der Leyen a subliniat că aceste inițiative vin și pentru a le arăta ucrainenilor că lupta lor pentru independență și supraviețuire în fața invadatorilor putiniști are o finalitate, iar la capătul drumului îi așteaptă intrarea în cea mai importantă uniune de state de pe planetă.

- Advertisement -

Denis Șmihal, premierul Ucrainei, a afirmat că Ucraina ar trebui, în mod normal, să fie pregătită de aderare la sfârșitul anului viitor.

Lucrurile par să fie convergente din acest punct de vedere, pentru că de la 1 ianuarie 2025 președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene ajunge la Polonia, o țară care susține masiv Ucraina și planurile de integrare a acesteia. Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de Externe, a și anunțat, de altfel, că Varșovia are ca prioritate imprimarea unui ritm alert și eficient de extindere a UE.

Este important de notat, în acest context, faptul că Republica Moldova va adera la UE, cel mai probabil, în același timp cu Ucraina. Așadar, graba UE de a vedea Ucraina în organizație este și în beneficiul Moldovei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

EDITORIALE:

19 COMENTARII

  1. Bravo lor şi bravo Uniunii europene pentru că, în ciuda curentelor de extrema dreapta, nu o să-i lase la mâna Rusiei.
    Când te gândeşti că la noi, o masă de proşti vor să ieşim din „dictatura UE”.

  2. Sursa: g4media.ro:

    „Unul dintre cei mai influenţi membri ai comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi, fostul primar al comunei Mahala Elena Nandriş avertizează asupra riscului dispariţiei minorităţii româneşti din Ucraina, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean, transmite Agerpres.”

    Voi aveți habar de toate astea sau scrieți după ureche?

  3. Ești prea prost sa te bag în seama la modul serios
    Totusi, pentru cei de buna credinta articolul este recent:

    „Reprezentanţi ai românilor din regiunea Cernăuţi avertizează asupra riscului modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean
    Articole • 18 Decembrie 2024 • Redacția • 665 vizualizări • 1 comentariu”

    Și dacă ar fi 2023 ce? S-a îmbunătățit ceva?

    • Tocmai ti-am explicat, cu link la legea ucrainiana tradusă in română, că aceasta corespunde cerintelor europene, incepand cu septembrie 2023. Scrie negru pe alb.

      Imbecil e ala care n-a priceput că tocmai azi, 18 decembrie, de ziua minoritatilor, un vechi articol expirat a fost rescris si “lansat” pe piata. Isi bate joc Rusia de noi cum vrea.

  4. Iarăși o spun pentru oamenii corecți: Delta încă n-a secat dar deja începe sa fie afectata, specialiștii indica zone unde nivelul apei a scăzut și indica și păsările afectate, una fiind pelicanul creț. Plus flora care nu se poate dezvolta în ape prea mici. Efectele se vor vedea mai bine peste citiva ani. Acum statul român va trebui sa facă alte investiții pentru a repara ce se mai poate și a readuce apa in matca ei fireasca.
    Dar ideea e alta: cine a avut dreptate? În nici un caz politrucii slugoi ca Iohannis, care probabil la indicația d-nei Ursula s-a grăbit sa spună ca nu e nici o problema, doar Ucraina e prietenul nostru, nu? N-a fost niciodată.

  5. Se treziră complotiştii putinişti sa-şi verse ura pe o țară invadată, bombardată, unde oamenii sunt ucişi şi torturați numai pentru că nu vor să fie ruşi. Asta-i empatia unora.

    Când bombele şi dronele ruseşti cad în Deltă, alea nu poluează, nu distrug şi nu pun viețile în pericol. A naibii, alea nu-i deranjează.
    Delta e o zonă protejată si o sa fie refăcută cu bani europeni, cum au fost refăcut tot litoralul românesc impotriva eroziunii.

    Şi da, Ucraina e o țară prietenă, chiar dacă până acum nu a fost cazul, cum nu o să fie Rusia niciodată, n-aveți decât să zbierați cât vreți. Fiindcă aşa e românul normal: primitor si compătimitor, care sare în ajutorul ălora care suferă. Şi se mai dau şi patrioți, putiniştii scoşi din fund.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -