Speriat de valul de violență provocat de pușcăriașii eliberați recent, ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu-și asumă recursul compensatoriu. Explicațiile lui pornesc de la un mic adevăr și ajung la mari minciuni.
Într-o postare pe Facebook, Toader insistă că legea recursului compensatoriu a fost inițiată în timpul guvernării Cioloș, adoptată de Parlament și intrată în vigoare la scurt timp după ce el a devenit ministru.
„În repetate rânduri am arătat următoarele: că proiectul de lege a fost inițiat de către guvernarea tehnocrată, faptul că CSM (în componența anterioară) l-a avizat și a propus considerarea zilelor ca fiind executate, că a fost adoptat de Parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce eu am devenit ministru și că studiul de impact nu se face după ce legea intră în vigoare!”
Explicațiile lui Toader sunt lașe și mincinoase. Este importantă restabilirea adevărului.
1. Guvernul Cioloș, cu Raluca Prună ministru al Justiției, a adoptat spre finalul mandatului său, pe 23 noiembrie 2016, proiectul de lege privind recursul compensatoriu. Decizia a fost luată după campanii mediatice furibunde, la televiziunile penalilor, despre „închisorile supraaglomerate” și „pericolul de a fi amendați de CEDO”. Scopul campaniei era acela de a pregăti și justifica o ordonanță de urgență pentru grațiere și amnistie. Aflat sub presiune, Guvernul Cioloș a căutat o soluție de a mai descongestiona penitenciarele și a evita, astfel, amnisitia și grațierea.
2. Documentul adoptat de Guvernul Cioloș nu a produs efecte, pentru că nu era nici ordonanță de urgență, nici lege, ci proiect de lege. Ca să devină lege, trebuia să fie votat de Parlament.
3. Proiectul de lege al Guvernului Cioloș prevedea scăderea a 3 zile din pedeapsă la fiecare o lună de închisoare executată în condiții precare. Rețineți: 3 zile!
4. De asemenea, proiectul de lege al Guvernului Cioloș prevedea că de recursul compensatoriu nu vor beneficia autorii unor infracțiuni cu violență (criminali, violatori etc.).
5. Acest proiect a fost clasat de Parlament, pentru că până la finalul legislaturii nu a fost pus pe ordinea de zi. Deci, în ianuarie 2017, acest proiect nu mai exista.
6. La nici o lună de când a fost instalat, Guvernul Grindeanu (PSD-ALDE), cu Florin Iordache ministru al Justiției, a adoptat un nou proiect lege privind recursul compensatoriu. Acesta a fost printre primele proiecte de lege depuse de Guvernul Grindeanu la Parlament, pe 31 ianuarie 2017.
7. Proiectul de lege al Guvernului Grindeanu extindea recursul compensatoriu la toate categoriile de deținuți, inclusiv criminali, violatori etc. Toți aceștia urmau să se numere printre beneficiari.
8. Parlamentul a operat mai multe modificări asupra proiectului, până la adoptarea legii în luna mai 2017. Principala modificare: deținuții încarcerați în condiții necorespunzătoare beneficiază de 6 zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. Așadar, o creștere de la 3 la 6 zile.
9. Proiectul a fost contestat de PNL și USR la Curtea Constituțională, care însă a decis că acesta este constituțional.
10. Prevederile legii se aplică pentru persoanele întemnițate începând cu anul 2012.
Alo propaganda ciumei rosii !!! Cum stam cu manipularea cum ca guvernul tehnocrat a dat aceasta lege ??? Sunteti părtași la crimă si PSD si ALDE si UDMR si CCR, așadar sunteti si voi criminali Ce ati spune voi sa vi se ucidă unul din copii voștri ???
Cat ma bucur ca se intampla toate astea
asa va trebuie firatai dracu de romanii prostii .daca votati PSD si ALDE asta meritati Bv lor
Proiectul de lege al doamnei Pruna prevedea reducerea cu 3 zile la 30 de zile executate consecutiv, ori si aceasta a fost scoasa din legea actuala.
Ce ordinar e limbricul asta..