Final incredibil în Grupa F, ultima încheiată la Euro 2020 (reportat în 2021): timp de 73 de minute, Germania a fost eliminată, fiind condusă de Ungaria și ocupând ultimul loc în grupă! Salvarea a venit din șutul lui Leon Goretzka (26 de ani), mijlocașul lui Bayern München.
Deși a jucat toate cele trei meciuri pe teren propriu, la München, Germania s-a chinuit teribil, fiind condusă de toți adversarii: înfrângere cu Franța (0-1), victorie cu Portugalia (4-2, după 0-1), egal cu Ungaria (2-2, după 0-1 și 1-2).
Până la urmă, din „grupa morții” s-au calificat toate cele trei superputeri ale fotbalului: Franța, Germania și Portugalia. Ungaria este eliminată, dar în aplauzele Europei.
Marele meci al ultimei etape din faza grupelor era Portugalia – Franța, reeditarea finalei de la precedentul turneu continental, Euro 2016. Miza era mare: locul 1 în grupă.
Confruntarea s-a transformat într-un duel între doi foști coechipieri în atacul lui Real Madrid: Cristiano Ronaldo și Karim Benzema. Fiecare a marcat de câte două ori, iar portughezul e deja liderul turneului, cu 5 goluri în 3 meciuri. 5 goluri în „grupa morții”!
Ungaria n-a mai adus atâta suferință Germaniei de la Campionatul Mondial din 1954
Dar acest derby între ultima campioană europeană (Portugalia) și ultima campioană mondială (Franța) a fost eclipsat de incredibilul thriller de pe „Allianz Arena”: Germania – Ungaria. Nimeni nu putea concepe un alt epilog decât victoria nemților, se punea doar problema proporțiilor scorului.
Totul a fost aruncat în aer în minutul 11: veteranul Adam Szalai (33 de ani), care joacă în Germania, la Mainz (în ultimii 12 ani a jucat doar în Bundesliga!), a deschis scorul cu o lovitură de cap.
Apoi tabela a înghețat multă vreme, până după pauză, în minutul 66, când a egalat Kai Havertz (22 de ani), cel care a înscris și unicul gol al finalei Ligii Campionilor din acest an, pentru Chelsea.
După numai două minute, o lovitură de pumnal a făcut să sângereze din nou „Allianz Arena”, după nici două minute de bucurie: gol Andras Schäfer (22 de ani) pe contraatac, tot cu capul! Ungaria conducea cu 2-1 și se profila o tragedie pentru fotbalul german. Naționala lui Joachim Löw era pe ultimul loc în Grupa F și în dreptul ei scria: eliminată!
Dar Dumnezeul fotbalului a vrut altfel. Leon Goretzka (26 de ani), mijlocașul adus de Bayern München de la Schalke, a tras de la limita careului și a adus Germaniei remiza izbăvitoare.
Szalai… Havertz… Schäfer… Goretzka… S-a cam vorbit germană în acest meci pentru istorie!
Coșmarul maghiar s-a întors după 65 de ani. Dar s-a întors și surâsul german!
După toate aceste patimi, fotbaliștii germani se despart de „Allianz Arena”, dar nu pentru a pleca în vacanță, ci pentru a înfrunta Anglia pe „Wembley”, marțea viitoare. După trei meciuri acasă, urmează unul în deplasare, într-un turneu final cu meciuri, de regulă, pe teren neutru.
Germania își mută atenția spre Anglia după ce a fost chinuită teribil de „cenușăreasa” grupei: Ungaria. Aceeași Ungarie care n-o mai trecuse prin atâtea patimi din 1954, când, la Campionatul Mondial din Elveția, marea echipă maghiară a lui Ferenc Puskas i-a bătut pe nemți cu 8-3 în grupă, i-a condus cu 2-0 și în minutul 8 al finalei, dar au pierdut cu 3-2… După 65 de ani, s-a întors coșmarul maghiar, dar, în cele din urmă, s-a întors și surâsul german!
Ultima etapă în Grupa F
-
Germania – Ungaria 2-2. Goluri: Havertz (66), Goretzka (84) / Adam Szalai (11), Schäfer (68)
-
Portugalia – Franța 2-2. Goluri: Cristiano Ronaldo (30, 60 – ambele din penalty) / Benzema (45+2, 47 – primul din penalty)
„Optimi” de foc: Anglia – Germania, Belgia – Portugalia, Croația – Spania
Odată cu încheierea grupelor, se cunoaște tabloul „optimilor”. Sunt programate deja trei șocuri între Mari Puteri – tradiționale sau mai recente – ale fotbalului european.
Anglia – Germania se va juca la Londra, pe „Wembley”. Va fi reeditarea finalei World Cup 1966.
Belgia – Portugalia se va juca la Sevilla, iar una dintre marile echipe ale continentului va părăsi competiția. Va fi și o înfruntare între doi mari golgheteri: Ronaldo și Lukaku. Portughezul a câștigat duelul recent din Serie A (29 – 24 de goluri) și e mai bine plasat pentru a fi și golgheterul Euro 2020 (5 – 3).
Croația – Spania la Copenhaga. Fianlista ultimei Cupe Mondiale (2018) versus campioana lumii din 2010.
În rest, trei partide cu favorite certe (Italia, Olanda, Franța) și două între formații venite din „linia a doua” (Țara Galilor – Danemarca, Suedia – Ucraina).
„Optimea” de la București va fi Franța – Elveția (luni, 28 iunie, de la ora 22.00). Cu acest al patrulea meci găzduit, capitala României își ia adio de la Euro 2020. Naționala lui Mirel Rădoi și-a luat adio de mult.
Programul Euro 2020
Optimi de finală
Sâmbătă, 26 iunie
- 19.00: Țara Galilor – Danemarca (Amsterdam)
- 22.00: Italia – Austria (Londra)
Duminică, 27 iunie
- 19.00: Olanda – Cehia (Budapesta)
- 22.00: Belgia – Portugalia (Sevilla)
Luni, 28 iunie
- 19.00: Croația – Spania (Copenhaga)
- 22.00: Franța – Elveția (București)
Marți, 29 iunie
- 19.00: Anglia – Germania (Londra)
- 22.00: Suedia – Ucraina (Glasgow)
Sferturi de finală
Vineri, 2 iulie
- 19.00: Franța/Elveția – Croația/Spania (Sankt Petersburg / Sfert 1)
- 22.00: Belgia/Portugalia – Italia/Austria (München / Sfert 2)
Sâmbătă, 3 iulie
- 19.00: Olanda/Cehia – Țara Galilor/Danemarca (Baku / Sfert 3)
- 22.00: Suedia/Ucraina – Anglia/Germania (Roma / Sfert 4)
Semifinale
Marți, 6 iulie
- 22.00: Câştigătoare Sfert 2 – Câştigătoare Sfert 1 (Londra)
Miercuri, 7 iulie
- 22.00: Câştigătoare Sfert 4 – Câştigătoare Sfert 3 (Londra)
Finala
Duminică, 11 iulie
- 22.00: Câştigătoarele din semifinale (Londra)
Ceea ce observam încă după prima etapă din grupe, s-a MENȚINUT/ADEVERIT până la ultimul meci al acestei etape: demuuuult NU am mai avut un turneu-final (de C.E. sau… chiar de C.M.!) atât de… OFENSIV, așadar/impliucit atât de… SPECTACULOS (dovadă și… numărul MARE de goluri – dintre care șiii… FOARTE MULTE AUTOGOLURI! – dar șiii MULTELE „penalty”-uri ratate!).
Chiar… NU ne așteptam la asta: eram chiar… PESIMIȘTI (!), credeam că o să fie așaaa…, un fel deee… „ediție-de-PANDEMIE” (Sic!) ȘI (!!!) în-teren, masca-antivirus fiind reprezentată deee… super-tacticizări!
Ei bineee…, uite că NU a fost așa: s-a jucat destul de „deschis” și, ca urmare, PLĂCUT-OCHIULUI!!!
MAI MULT, NU am (mai) văzut… „echipe-mici”: UNGARIA este, din acest punct de vedere, EXEMPLUL-PERFECT!!!
Deși NU s-a calificat din… cea mai PUTERNICĂ grupă (cuuu… Franța, Germania și Portugalia, prima fiind campioana-mondială și ultima campioana-europeană, ambele „en-titre”!), Ungaria a fost… cea mai MARE și mai FRUMOASĂ SURPRIZĂ de până acum!”
„Chapeau” (sau, dacă vreți: „Bravó, gratulálok”!), pentru brava formație maghiară!
Poateee…, din exemplul maghiar… ÎNVĂȚĂM și noi câte cevaaa…, daaaaaaaaaaaaaa?!!!!!
SCUZE (!), a existat, totuși…, și o „ECHIPĂ-MICĂ”, de fapt chiar ooo… DEZAMĂGIRE (!): Turcia!!!
Chiar și Rusia a fost o DECEPȚIE, în special pentru fanii săi (NU ne numărăm – NICIODATĂĂĂĂĂ!!!!!!!!! – printre dânșii, BINEÎNȚELES!)…
Macedonia-de-Nord (chiar așa…, cu trei înfrângeri…, ca și Turcia doar!) NU a fost, totuși, o prezență… „formală”: mai ales Austriei și Ucrainei le-a făcut față cu brio (cu… Olanda NU a avut ce face, era… mult prea mare diferența de valoare-a-lotului!)!!!
Cu burleaniu la carme noi n-o sa mai apucam niciodata sa mai vedem echipa Romaniei jucand fotbal, doar o miuta, asa, pe masura aluia care ne-a distrus fotbalul de cand s-a instalat la carma FRF. Omul asta habar nu are ce e aia fotbal, si a promovat doar nulitati. Ca sa nu mai vb de faptul ca e un nimeni cand adevaratii fotbalisti mai apar la evenimente sportive, de aceea si incearca sa se inconjoare de alte nulitati!!!!! Si astea toate in dauna sportului rege de la noi, fotbalul!!!!! Ce bun ar fi acum Tepes…
Mai sare (cuuu… gura-și-proteza!) șiii… RAMOLISMENTU’ de „CaȘchetă” (Sic!), MOȘ-TATAIE de Anghel Iordănescu, să-l… vitupereze-ULTRANAȚIONALIST pe… Mircea Lucescu (și el septuagenar, dar careee… doar ce-a câștigat TOT în Ucraina, în sezonul-intern recent încheiat, cu „Dinamo” Kiev, care mai dă și OSATURA „naționalei” Ucrainei, calificată – cu MARE noroc, e adevărat! –, în „optimi”, la acest „Euro”!!!!!!!), pen’că a zis omu’ („Il Luce”) un… MARE ADEVĂR (!!!): ne-ar trebui și nouă, la echipa-națională a României, un antrenor precum italianul ăsta care aaaa… „REINVENTAT” (!), practic, echipa Ungariei!!!