După un interviu controversat pentru agenția rusă TASS în care vorbește despre necesitatea „normalizării relațiilor” cu Moscova, Ion Iliescu publică un text lung pe blogul său care aduce mult cu un testament politic.
Fostul președinte al României care a preluat puterea în 1989 în urma prăbușirii regimului Ceaușescu a fost pus sub acuzare pentru săvârșirea de crime împotriva umanității.
În perioada imediat următoare după ce a preluat puterea au fost uciși 957 de oameni, existând dovezi că violențele au fost provocate de Iliescu și oamenii săi, cei mai mulți agenți ai Moscovei, pentru a-i consolida puterea.
„Nu intenționez să răspund tuturor clișeelor care țin loc de evaluare a faptelor din urmă cu treizeci de ani. Cred sincer că societatea românească este suficient de matură pentru a accepta toate punctele de vedere, și a judeca faptele, și nu etichetele lipite de unii sau de alții pe aceste fapte”, scrie Ion Iliescu în textul publicat online.
Acest mesaj al lui Ion Iliescu poate fi interpretat și ca mărturia lui în cazul procesului în care e implicat. Fostul președinte susține mai departe teza revoltei populare care a schimbat un regim dictatorial, refuzând să vorbească despre modul în care a luat puterea și de ce violențele au continuat mai mult de două săptămâni după aceea.
„Factorul declanșator al Revoluției Române a fost, până la urmă, încercarea de a-l muta cu forța pe pastorul Laszlo Tokes de la Timișoara în altă parohie. Cetățenii s-au solidarizat cu el, dar nu doar atât: au considerat că este un bun moment pentru a-și exprima public nemulțumirile și nevoia de schimbare. Intervenția violentă a forțelor de ordine a declanșat riposta cetățenilor, care au început să formuleze cereri explicite de schimbare a sistemului politic. Succesiunea evenimentelor s-a accelerat, și rezultatul se cunoaște: regimul totalitar al lui Ceaușescu a căzut, după protestele din București, din 21-22 decembrie 1989”, scrie Iliescu.
În acest punct s-a oprit mereu în acești 30 de ani referirile lui Ion Iliescu la evenimentele sângeroase din decembrie 1989. Niciodată n-a trecut mai departe de momentul în care Nicolae Ceaușescu pleacă din CC al PCR.
Citiți întregul rechizitoriu din Dosarul Revoluției pe Politiknews.ro.
Acest testament mai mult îl acuză pe Ion Iliescu decât îl scuză. El face un apel care are o notă din disperare cerând să nu mai căutăm vinovați după atâția ani. E un pic de nebunie în gestul lui după ce sute de oameni au fost prezenți la Curtea Supremă în prima zi a procesului Revoluției, oameni care au fost răniți sau au pierdut copii, rude sau părinți în acele zile tulburi.
„România s-a schimbat mult în ultimii treizeci de ani. Și, cu toate greșelile, și eșecurile, schimbarea a fost una în bine. Binele nu este nici atât de mare, precum ni-l dorim, dar nici atât de mic pe cât ne place să spunem. Binele este operă colectivă, așa cum Revoluția și schimbările care au însoțit-o au fost operă colectivă. Este momentul să încetăm să căutăm vinovați în orice situație în care este nevoie de soluții. Să ne asumăm responsabilități, ca niște cetățeni conștienți de drepturile, libertățile și obligațiile noastre”, a scris Ion Iliescu.
Dar exact acesta e motivul pentru care România n-a avut liniște în acești ani, pentru că vinovații pentru crimele de atunci n-au fost judecați și pedepsiți. Toată neliniștea socială, corupția și lipsa de responsabilitate a oamenilor politici provine din faptul că responsabilii pentru crimele de atunci au scăpat nepedepsiți.
Iliescu, la 89 de ani, încearcă să mai salveze ce se poate salva din epoca sa care atârnă ca o piatră de moară de gâtul României. Singura rază de lumină este că, după 30 de ani, Ion Iliescu a ajuns în fața judecătorilor, fiind acuzat de crime împotriva umanității. România are o șansă să se mai facă bine, Iliescu, nu.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* Bloomberg îl numește pe premierul României „Orban-ul cel bun al Europei”
* Chirieac îi pupă pingelele lui Adrian Năstase: „Nu are nevoie de decorație, îl va decora cartea de istorie”
* Generalul de carton Ilie Năstase îl jignește pe Iohannis, spunându-i „mut” pentru retragerea decorațiilor
* Brexit decis în alegeri. O zi decisivă pentru românii din Marea Britanie. Va câștiga Boris sau va pierde?
* Orban a dat de greu: anticipatele și alegerea primarilor, probleme la care n-are răspuns
* Putin, noul Stalin, atacă UE că a denunțat pactul Ribentrop-Molotov: „o minciună nerușinată”
* Cu câteva ore înainte de vot, Boris, speriat că nu va câștiga. 9 motive pentru care românii nu țin cu el
* Iohannis, decizie rapidă! Penalii Năstase, Dan Voiculescu și Adrian Severin, fără decorații
Ilici – un tzigan borfaș avortat de zlătăreasă în groapa de gunoi din Oltenița, trădător bolșevik KGB’ist, kriminal cu patalama stalinistă ! 👹😱