luni, aprilie 15, 2024
AcasăMainBloomberg îl numește pe premierul României "Orban-ul cel bun al Europei"

Bloomberg îl numește pe premierul României „Orban-ul cel bun al Europei”

-

Noul premier al României are un nume de familie similar cu cel al liderului maghiar anti-imigranți Viktor Orban, dar asemănările se termină aici, anunță Bloomberg într-un articol extins publicat astăzi.

Ludovic Orban vrea să țara în Uniunea Europeană prin eliminarea genului de populism pe care tizul său din Ungaria îl susține intens. Premierul român s-a referit la el însuși ca „bunul” Orban al Europei din cauza ideologiilor lor contrastante promovate în Ungaria, deși vrea să păstreze legături cordiale cu premierul maghiar.

Orbanul României are multe de făcut. Ultimul guvern a fost mai aproape de modelul celor care se aflau la putere la Budapesta sau Varșovia, ceea ce a făcut ca UE să amenințe România cu sancțiuni fără precedent pentru încălcarea normelor democratice

După ce a preluat funcția în noiembrie, Orban, în vârstă de 56 de ani, a încercat să anuleze politicile controversate ale administrației anterioare care a redus pedepsele pentru funcționarii care făceau abuzuri și a pedepsit băncile cu o „taxă pe lăcomie”.

Orban a fost desemnat pentru a modifica rapid legislația – o abordare potențial periculoasă care oferă opozanților multiple oportunități de a elimina guvernul minoritar în cel mai volatil stat membru al UE, la împlinirea a trei decenii de la căderea comunismului .

- Advertisement -

„Nu putem risca o dezbatere fragmentată cu privire la aceste schimbări necesare”, a spus Orban duminică într-un interviu la București. „Dar această procedură trebuie folosită în mod prudent”, a spus el pentru Bloomberg.

În primul rând, guvernul vrea să elimine taxa bancară și unele modificări la legile justiției. Dar Orban este, de asemenea, preocupat de adoptarea bugetului.

Guvernul social-democrat care a condus România înainte ca șeful partidului Liviu Dragnea să fie închis pentru corupție, nu s-a sfiit să risipească banii publici- a scăzut în mod repetat impozitele, a mărit salariile bugetarilor și a mărit salariului minim. PSD a lăsat un deficit peste limita UE de 3% din producția economică, iar moneda României a fost devalorizată constant.

- Advertisement -

„Creșterea cheltuielilor a fost total nechibzuită”, a spus Orban, care a promis să mute accentul pe investiții, care au fost mult timp neglijate. „Sigur că va trebui să facem reduceri de cheltuieli.”

Orban este unul dintre cei mai săraci premieri din istoria României, potrivit declarației sale de avere, numindu-se pe sine „modest, chiar auster”. Venitul de anul trecut abia a depășit 600 de euro ( 663 USD ) pe lună și conduce o mașină veche de 12 ani.

Orban spune că are un plan de a reduce cheltuielile inutile și de a stimula veniturile – inclusiv prin vânzarea de acțiuni în companiile de stat. Va ține seamă de avertismentele Comisiei Europene cu privire la posibilitatea ca deficitul să atingă 6% din PIB în 2021, a spus premierul.

Chiar și așa, o creștere cu 40% a pensiilor aprobate de guvernul anterior va intra în vigoare în 2020. Reducerile sunt complicate în condițiile în care vor fi alegeri generale toamna viitoare.

Cu toate acestea, ar putea exista alegeri anticipate – primele din România.

„Alegerile anticipate nu sunt un caz de misiune imposibilă”, a spus Orban, deși subliniază că unele partide care l-au ajutat să ajungă premier nu susțin ideea. „Discutăm despre asta”, a mai spus el, citat de Bloomberg, una dintre cele mai mari platforme de informații financiare din întreaga lume.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Chirieac îi pupă pingelele lui Adrian Năstase: „Nu are nevoie de decorație, îl va decora cartea de istorie”

* Generalul de carton Ilie Năstase îl jignește pe Iohannis, spunându-i „mut” pentru retragerea decorațiilor

* Brexit decis în alegeri. O zi decisivă pentru românii din Marea Britanie. Va câștiga Boris sau va pierde?

* Orban a dat de greu: anticipatele și alegerea primarilor, probleme la care n-are răspuns

* Putin, noul Stalin, atacă UE că a denunțat pactul Ribentrop-Molotov: „o minciună nerușinată”

* Cu câteva ore înainte de vot, Boris, speriat că nu va câștiga. 9 motive pentru care românii nu țin cu el

* Iohannis, decizie rapidă! Penalii Năstase, Dan Voiculescu și Adrian Severin, fără decorații

* Duduie depesedizarea: Orban a schimbat 20 de prefecți

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -