STB a notificat greviștii care sfidează, pentru a 5-a zi consecutiv, decizia tribunalului și blochează transportul în comun din Capitală, urmând ca să demareze concedierile. În paralel, pe site-ul instituției s-a postat anunț privind angajare de șoferi, scrie Buletin.de.
Manevrată din umbră de PSD, prin liderul sindicatului, Vasile Petrariu (membru de partid și consilier în Consiliul General al Municipiului București), greva așa-zis spontană se desfășoară după tiparul celei făcute anul trecut de un alt sindicat controlat de social-democrați, cel de la metrou – al cărui șef este fostul deputat Ion Rădoi.
Deși liderul sindical Vasile Petrariu a pretins că n-are de-a face cu greva, care ar fi spontană, numeroși sindicaliști au spus că știau de multă vreme de această acțiune plănuită îndelung.
Sindicaliștii vor demisia directorului STB, lucru care nu intră în atribuțiile lor. Sunt supărați că s-a făcut audit și s-au descoperit furturile
După ce lucrul a fost stopat joi, iar autobuzele, troleibuzele și tramvaiele n-au mai ieșit la lucru, Tribunalul București a decis mai întâi că trebuie reluată activitatea (nu se respecta norma de minimum o treime din vehicule la treabă), apoi a declarat greva de-a dreptul ilegală, pentru că nu se întruneau condițiile necesare.
Liderii de sindicat și grupurile de presiune controlate de aceștia i-au amenințat și intimidat însă pe cei care voiau să reia lucrul. În unele autobaze au fost puse mașini în poartă, pentru a împiedica ieșirea altora pe traseu.
Însă principala revendicare a greviștilor „spontani” nu intră în atribuțiile lor – aceștia vor demisia directorului general Adrian Criț, cel care a îndrăznit să facă un audit intern unde s-au descoperit furturi colosale de carburanți și piese de schimb. Liderul sindical, PSD-istul Vasile Petrariu, este indicat printre principalii beneficiari ai afacerii.
Compania i-a chemat pe greviști de 5 ori la discuții. N-a primit niciun răspuns. Șef de depou: „Sincer, nici eu nu știu ce revendicări mai sunt“
Directorul Criț spune că s-au făcut cinci încercări de a discuta cu sindicatul, care însă a refuzat dialogul.
Se repetă astfel situația de anul trecut, când sindicaliștii lui Rădoi au blocat metroul, apoi nu au știut ce să răspundă când au fost întrebați ce revendicări au. Motivul real al grevei de la metrou a fost demolarea chioșcurilor amplasate ilegal de sindicat în stații. Oamenii lui Rădoi nu puteau ieși public să spună acest lucru, așa că, în final, au spus că au încetat lucrul deoarece se zvonea că ar fi posibil să se facă disponibilizări!
Acum, directorul Adrian Criț nu are cu cine negocia din partea sindicatului STB: „Așteptam solicitările. Am declanșat cercetarea disciplinară, vom vedea cine a încălcat contractul de muncă. Cine nu a venit la muncă 3 zile, va avea contractul de munca desfăcut. Am sesizat la 112 pentru mitingul organizat fără respectarea prevederilor COVID. Au fost cinci încercări de negocieri, la care sindicatul nu a venit. Pierderile zilnice sunt de 4,8 milioane de lei“.
Un șef de depou intervievat, sub protecția anonimatului, de Buletin.de recunoaște cu sinceritate că niciodată o grevă nu a durat atât de mult la STB și că, oricum, nu știe ce revendicări sunt: „Eu am ținut tot timpul legătura cu sindicatul. Am vorbit în fiecare zi. I-am întrebat ce cred ei și mi-au spus că nu au până acum nicio revendicare soluționată. Sincer, nici eu nu știu ce revendicări mai sunt. Cea mai comună e să-și dea demisia directorul general. Restul, adică cele privind condițiile de muncă, nu i-am auzit întotdeauna sau pe toți spunând asta. Într-adevăr sunt probleme. La tramvai, din ce știu, acolo unde calea de rulare este proastă sau suspensia la vehicul este rigidă, ajung să aibă probleme cu spatele, cu coloana vertebrală“.
Capitala cheltuieste mult pe transport și ecologizare.