Sondajele reale comandate de PSD și ținute secrete arată destul de clar că, în acest moment, dacă n-ar fi fraudate alegerile, Marcel Ciolacu ar rata turul 2, scrie sociologul Barbu Mateescu pe contul său de Facebook. Acesta arată că diferența dintre Ciolacu și Lasconi e foarte mică în țară, iar la scorul candidatei USR trebuie adăugate voturile din diaspora, ceea ce ar răsturna balanța în favoarea acesteia. De aceea vedem manevrele disperate pe care le face acum PSD, inclusiv campanii TV anti-USR și anti-Lasconi.
În cursul zilei de vineri, două publicații locale din județul Argeș au lansat simultan un atac, rostogolind același subiect, cum că Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi ar fi declanșat o anchetă privind fraude cu fonduri europene care ar viza-o pe Elena Lasconi.
„Dezvăluirea” a fost preluată energic și diversionist de televiziunile centrale finanțate generos de PSD din bani publici. Vârfuri de lance, ca de obicei, Antena 3, România TV și Realitatea Plus.
Elena Lasconi a reacționat și a spus că nu e nimic adevărat și că se repetă operațiunea din 2019, de kompromat împotriva candidatului USR, Dan Barna, președintele de atunci al partidului.
Și Cătălin Drulă, recentul lider al USR, a ieșit cu același mesaj, făcând referire tot la kompromatul din 2019 împotriva lui Dan Barna.
Între timp, G4Media.ro a obținut o poziție oficială a Parchetului European (EPPO), care neagă faptul că ancheta ar viza-o pe Elena Lasconi. Surse juridice au clarificat că sunt vizate trei firme private care n-au executat lucrările la standardele stabilite și că Primăria Câmpulung Muscel și primărița Elena Lasconi nu sunt vizate în niciun fel.
La acest atac face aluzie sociologul Barbu Mateescu în postarea sa. E semnalul că PSD e speriat de felul în care evoluează sondajele și a început atacurile de discreditare a Elenei Lasconi. Aceasta e singura candidată, dintre cei înscriși în cursa pentru Cotroceni, care e pe trend pozitiv și foarte aproape de Marcel Ciolacu, în ciuda faptului că premierului îi fac campanie, de dimineață până seara, mai toate televiziunile de știri.
Barbu Mateescu scrie: „În acest moment, în sondajele pe bune, dar secrete ale PSD, cu nițică aritmetică complementară, Lasconi în țară + voturi pro-Lasconi din diaspora > (mai mare – n. red.) Ciolacu. Cum Geoană e pe locul 1, PSD ar vedea turul 2 la televizor. De aceea și vedem ceva agitație și vie emoție”.
Kompromatul organizat în 2019: chiar înaintea alegerilor a apărut o așa-zisă „anchetă“ care „dezvăluia“ presupuse fraude cu fonduri UE comise de Dan Barna. Candidatul USR a fost lovit în plin și a pierdut alegerile, iar DNA a clasat pe furiș dosarul câțiva ani mai târziu
În toamna lui 2019, cu aproximativ o lună înaintea turului I al alegerilor prezidențiale, în Rise Project a apărut o așa-zisă anchetă în care se prezentau „dovezi“ despre fraude cu bani europeni comise de Dan Barna, pe atunci președintele USR și candidat la Președinție cu șanse de a o depăși pe candidata PSD (Viorica Dăncilă) și de a intra în turul 2.
Faptul că „dezvăluirile“ au apărut în Rise Project, site de investigații socotit serios, a dus la o mare dezamăgire și demobilizare a electoratului USR. În sprijinul anchetei a sărit și DLAF (controlat de PSD), care a confirmat suspiciunile.
Dan Barna a negat vehement, dar puțini l-au crezut. Ultimele săptămâni de campanie și le-a petrecut în defensivă, justificându-se și încercând să explice că nu e vinovat. În turul 1 al alegerilor s-a clasat pe locul 3, ratând finala în care au intrat – așa cum dorise Sistemul – Iohannis și Dăncilă, fiind asigurată astfel o victorie fără emoții a președintelui în funcție.
Ulterior, la ani distanță, DNA a clasat pe furiș dosarul așa-zisei fraude a lui Dan Barna. S-a constatat că faptele nu existau.
Și tot ulterior, „bătălia” Iohannis – Dăncilă s-a dovedit a fi o păcăleală: PSD a fost readus rapid la guvernare, alături de PNL, contrar promisiunilor făcute de președinte în campanie.