vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsȘocanta asemănare între discursul ÎPS Teodosie și cel al Bisericii Ruse: prelatul...

Șocanta asemănare între discursul ÎPS Teodosie și cel al Bisericii Ruse: prelatul român preia tema articolului „Suntem obligaţi de Scripturi şi Sfinții Părinţi să purtăm barbă!“, de pe blogul ROCOR

-

Afirmațiile făcute de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și Constanței, conform cărora „bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbații fără barbă sunt ciuntiți“, sunt șocant de asemănătoare cu tezele Bisericii Ortodoxe Ruse. Prelatul român nu face, de fapt, decât să reia tema articolului „Suntem obligați de Scripturi și Sfinții Părinți să purtăm barbă!“, apărut pe blogul Bisericii Ortodoxe Ruse din România.

Ajuns la judecata Sfântului Sinod al Biserici Ortodoxe Române (BOR) după repetate încălcări ale regulilor și după ce a cerut ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de Mitropolie deși nu întrunește condițiile necesare, ÎPS Teodosie a declarat, la Radio Dobrogea, că toți bărbații trebuie să poarte barbă.

Întrebat de ce poartă barbă membrii BOR, ÎPS Teodosie a răspuns: „Aşa este firesc. Barba este lăsată pentru bărbaţi. Sunt şi excepţii, oameni spâni cărora nu le creşte barba şi sunt trişti unii dintre ei care ar vrea să aibă. Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe. Ei trebuie să aibă chipul lui Hristos, care a purtat barbă. Au purtat şi apostolii şi toţi părinţii Bisericii noastre. Barba este un element natural, care ţine de bărbăţie şi cu atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu“.

În spatele acestui discurs se ascunde, de fapt, ura față de catolici, iar de acest lucru ne dăm seama când descoperim articolul „Suntem obligați de Scripturi și Sfinții Părinți să purtăm barbă!“, scris pe Rocorinromania.wordpress.com, blog al Bisericii Ortodoxe Ruse din România.

- Advertisement -

În articolul scris de preotul Veniamin Ilie, publicat mai întâi la 23 mai 2009 și republicat la 5 aprilie 2014, catolicii sunt acuzați că nu-l înfățișează pe Adam așa cum ar trebui, că denigrează divinitatea, iar „modernizarea chipului omenesc nu duce decât la denaturarea învățăturii creștine“. De asemenea, în articol se subliniază că femeile sunt obligate să nu-și tundă niciodată părul, deoarece acesta e un semn al supunerii lor față de bărbat.

Rusia a desfășurat în ultimii 200 de ani o foarte activă campanie de propagandă în Balcani folosind teme religioase. Atât în perioada țaristă, cât și în cea sovietică și cea de după prăbușirea URSS, rușii s-au prezentat drept „A treia Romă“. Religia este un puternic instrument de soft power în rândurile maselor. Dacă în Secolul al XIX-lea agenții ruși străbăteau țările române și le vindeau țăranilor pe sume minuscule gravuri cu sfinți ruși, cu familia țarului și calendare cu sărbători rusești, azi propaganda s-a mutat și în online.

În cazul de față, atacul este subtil, pentru că ÎPS Teodosie reia discursul conservator al Patriarhiei de la Moscova, care se prezintă drept apărătoarea creștinismului adevărat.

- Advertisement -

Mai jos, fragmente din articolul publicat pe blogul Bisericii Ortodoxe Ruse în România.

„Suntem obligaţi de Scripturi şi Sfinții Părinţi să purtăm barbă!”

„Modernizarea chipului omenesc nu duce decât la denaturarea învăţăturii creştine.

Sfânta Scriptură ne relatează cuvânt cu cuvânt şi zi cu zi, cum Dumnezeu a creat pământul, cerul, cele văzute şi cele nevăzute, pe om şi pe femeie, din trupul bărbatului. Iată care a fost iniţiativa  Lui Dumnezeu: «Sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea Noastra, ca sa stapâneasca pestii marii, pasarile cerului, animalele domestice, toate vietatile ce se târasc pe pamânt si tot pamântul!»(Facere, Cap. 1. vers. 26.).

Iată şi contrazicerea unde se face. Dumnezeu ia decizia de a face om, după chipul şi asemănarea Lui, iar picturile catolice îl reprezintă pe Adam orice fel, numai în asemănare cu Dumnezeu nu. Aceasta este o caracteristică denigrantă a catolicismului faţă de divinitate, pentru că tot omul este făcut după chipul şi asemănarea Lui Dumnezeu, iar naturaleţea trupului reprezină o icoană a dumnezeirii, învăluită în căldura sufletului dreptcredincios. Modernizarea chipului omenesc nu duce decât la denaturarea învăţăturii creştine.

Deşi oamenii contemporani spun că acestea sunt lucruri care nu au o mare importanţă pentru mântuire, iată că Sfinţii Părinţi, chiar sfânta Scriptură contrazice acest lucru. În primul rând, păstrarea chipului corect, natural, întocmai creaţiei Lui Dumnezeu, reprezintă foarte mult pentru suflet (recunoştinţa faţă de Creatorul său). În al doilea rând, Proorocul Samson, tăindu-se părul, şi-a ierdut din puterea sa dată de Dumnezeu, şi a fost biruit de către potrivnicii păgâni; însă, aşteptând Proorocul de i-a crescut părul iarăşi, după voia Lui Dumnezeu, a recăpătat puterea sa de la Domnul, şi numai atingând cu o mână templul păgânesc, acesta s-a prăbuşit şi a ucis pe toţi păgânii care erau înăuntru.

În continuare, să aducem câteva mărturii din Sfintele Canoane şi din Sfânta Scritură, pentru a dovedi că omul într-adevăr, este dator faţă de sfulet, să-şi păstreze chipul trupesc, întrucât trupul este gazda sufletului; iar, Dumnezeu nu l-a făcut pe om numai trup, sau numai suflet, ci TRUP ŞI SUFLET, şi de aceea, tot trup şi suflet trebuie să păstreze chipul Creatorului.

Să începem cu un Canon al Sinodului din Gangra, care face referire la femei, despre păstrarea părului: «Daca vreuna din muieri pentru paruta nevointa si-ar tunde parul, care l-a dat Dumnezeu spre pomenirea supunerii, ca una ce strica supunerii, anátema fie!» (Canonul 17, Sin. Gangra). Aici trebuie să ne întrebăm cu bună ştiinţă: dacă nu este un păcat tăierea părului, de ce sfinţii Părinţi interzic acest lucru şi pedepsesc cu Anatema, care este pedeapsa cea mai mare dată de Sfintele Coanoane? Deci, iată una dintre dovezile că tot chipul trebuie să şi-l păstreze autentic omul, nu numai sufletul.

Totodată, să luăm şi un verset din Sfânta Scriptură, care să aducă adeverire faptului că bărbaţii trebuie să-şi păstreze chipul pe care Dumnezeu a binevoit a li-l dărui: «Sa nu va tundeti rotund parul capului vostru, nici sa va stricati fata barbii voastre» (Leviticul, Cap. XIX, verset 27). Acum, iată adeverirea că bărbaţii nu trebuie a-şi modifica în vreun fel chipul, ci au datoria de a-l păstra întocmai voinţei Lui Dumnezeu.

În acelaşi timp, preoţii nu au niciun fel de pogorământ la tăierea bărbii şi a părului, după învăţătura Sfintelor Canoane: «Cei ce au căzut în vinovăţii canoniceşti, şi pentru aceasta sunt supuşi celei desăvârşite şi pururelnice caterisiri, şi în locul mirenilor împinşi, dacă de bună voie către întoarcere privind, se leapădă de păcatul, pentru care au căzut din Dar, şi s-au făcut pe sineşi desăvârşit străini de acelaşi, în chipul Clerului tunde-se. Iar de nu o vor alege aceasta de voia lor, grijească-şi pletele ca şi mirenii, ca unii ce au cinstit mai mult petrecerea cea în lume decât cereasca Viaţă.» (Soborul al VI-lea Ecumenic, Caonul 21).

(…)

Este foarte importantă păstrarea chipului pe care Dumnezeu l-a dăruit fiecărui om în parte. În mare parte, bărbaţilor le-a dăruit ca podoabă vzibilă a bărbăţiei lor, barba, prin care să se deosebească de femeie. Femeii, Dumnezeu i-a dăruit doar păr, ceea ce înseamnă supunerea sa faţă de bărbat. Aceste simboluri pe care Dumnezeu le-a lăsat ca podoabe trupului omenesc, ereticii spun că sunt simple accesorii, părţi care nu ajută la mântuire.

Ei bine, învăţătura Sfinţilor Părinţi, dar mai ales învăţătura sfintei Scripturi contrazice acest lucru, întrucât Dumnezeu nu a zidit nimic omului care să nu-i fie spre mântuire. Şi dacă despre aceste lucruri au vorbit Sfinţii Părinţi şi nu au permis nici ei modificarea chipurilor oamenilor, ci au dat anatemă pentru această faptă, nu avem noi nicio putere să contestăm ceea ce au lăsat aceştia, fiind luminaţi de Sfântul şi de viaţă făcătorul Duh.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -